Език мой, враг мой: В деня на грамотността – можем ли да пишем?

Грамотни ли са българите - да проверим!
8 сеп 2017 14:15, Боряна Павлова
32

4617 гледания   |  Още видео

Днес е Международният ден на грамотността. Около 793 млн. са възрастните по света, които не могат да четат и да пишат.

Грамотни ли са българите? Това провери репортерът на Bulgaria ON AIR Борислав Петров, който "тества" знанията на столичани, използвайки думата "тротоар". Димана Мирчева също участва в експеримента.

"Повечето мои съученици са грамотни и не мисля, че трябва да има хора, които да сгрешат тази дума", каза тя преди експериментът да започне.

И се оказа права. Нито един запитаните граждани не сгреши в изписването на думата. Според една от жените, които веднага дадоха верен отговор, голяма част от хората у нас са неграмотни. По думите ѝ проблемът не е в образованието и училището, а в семейството и цялостното отношение към грамотността.

Друга жена посочи, че младите хора в България са неграмотни, защото не четат достатъчно. Тя е на мнение, че проблемът е комплексен и не е само в училище или вкъщи.

Във втората част на експеримента екипът на Bulgaria ON AIR изпробва знанията на гражданите с думата "отвертка" и веднага се намери жена, която да "падне в капана". След нея още две дами написаха думата грешно.

Студентка от УНСС написа правилно "анцуг" и до известна степен опроверга твърдението на възрастните, че младите масово са неграмотни.


32
Още от Гладен гид
Рецептата Dnes: Печени тиквички с магданоз и моцарела
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Acca преди 2 седмици
28 - бате, ква е тая дума междувпрочем :D
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Печалния менестрел - В държава, в която масово хората по почина и примера на премиера казват "правимЕ", "пишемЕ", "четемЕ", "строимЕ", за каква грамотност може да става въпрос?

като се абстрахираме от желанието ти за уязвяване на премиера, може да се каже, че основно в софийско и шоплука си "миекат" далеч преди премиера.
Това е защото тези хора хал-хабер си нямат що е то спрежение на глаголите и колко спрежения има в българския език! От там, кога е възможно да "миекат" и кога не!
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
отвертка - руска дума! На български доскоро се пишеше отверка. Вече са наместили руската дума тълковния речник. Сега се обяснява, че коренът е отвъртам, но същият инструмент не само отвинтва, а и завивинтва. Значи, може да се нарича и "завертка" ( пак от руски). Голяма грамотност рийшли!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
пак ни натякват през парцаливите медии, че сме прости! Аве що ви няма с камерите никви на Терминала, когато Олимпийците се връщат окичени като с рогозенското съкровище, ами вкарвате дезинформации? Междувпрочем грамотността в днес. бг е критична! Обикновено се смята на принципа ср. аритметично, като с това се вкарва боядисаният електорат...
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-неграмотни са драскачите работещи в сайтовете като този.
Равносметката от екперимента показа ,че младите мъже "не говорят"български език,20 годишната студентка е изключение,а най-грамотни са жените(от експеримента)на средна възраст-вероятно учителки.
26
3
 
12
 
! Отговори
Печалния менестрел преди 2 седмици
В държава, в която масово хората по почина и примера на премиера казват "правимЕ", "пишемЕ", "четемЕ", "строимЕ", за каква грамотност може да става въпрос?
25
1
 
2
 
! Отговори
тест ист преди 2 седмици
До Тест

герп 1/2
24
2
 
4
 
! Отговори
Ан цу,цвай цу преди 2 седмици
Аз па си пиша анцунг.По ми аресва.
23
0
 
10
 
! Отговори
Збогом преди 2 седмици
младежи, пише се Хан Цун Гъ, чичо му на Ханку Брат
22
10
 
2
 
! Отговори
Да живее Балгариа!!! преди 2 седмици
Всеки Балгарин е длъжне дае ГрАмотен Не пишате на латински и на шлйокавитса и маимонитса а на балгарски!!! но пишете грамотноо за6тотото е срамнооо Да живеат братиатя КирилиМитоди и тяхниа брат Климен Охрицкиа дето сам е посроил софискиа ониверситед и ебил професор там а ассам заваршил балкарска филлолугиа преди пет 5 годинй Да живее Балгариа иса мо Балгариа Асека звам Хасан и многу оби4ам таси даршава!!!?><$$Ч!! Машалла Ефенди Евала!!!
21
3
 
10
 
! Отговори
Тест преди 2 седмици
Как се пише правилно:
БКП +
или
БСП -
20
0
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 2 седмици
До Бай Кольо № 17

Бай Кольо, напълно те подкрепям, особено когато грешките са в заглавието на статия! Разбирам, когато хората, които не си изкарват хляба с писане, правят правописни грешки, но на журналистите не мога да им го простя това!!!
19
0
 
8
 
! Отговори
Я па да ви кажем преди 2 седмици
анцуг идва от немски , което означава костюм ! Същевременно е субстантивирано от немския глагол - с трите форми anziehen , zog an , angezogen , което означава обличам се .
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То само правописа да е проблема. Тръгнете да правите нещо за доброто на тази държава, за доброто на квартала, на селото, на града в който живеете, на блока, и вижте какво става. Ще ви разкъсат и ще ви изядат. Злобата остатък от комунизма е огромна. По-старите направо са злобари. Човек направо му идва да избяга в чужбина.
17
0
 
22
 
! Отговори
Бай Кольо преди 2 седмици
Джурнализите от този сайт нямат дори една статия, която да е написана правилно. И не става въпрос за дребни технически грешки, а за неграмотност и липса на интелект.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Съвецка" е използвано предимно от бели емигранти и противници на тоталитарният режим. Използва се и до днес, означава иронизиране, презрение, ненавист към болшевишките сволачи.
15
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много "русофили" често пишат неправилно "съветска", вместо "съвецка", както ги учеше Тато им !
14
3
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 седмици
Не се казва нито анцуг, нито анцунг а ханцуг...за тез работи мене питайте, иначе малко бъркам запетайките ама то кой ги гледа бе
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато не започнах онлайн търговия не вярвах, че положението е толкова зле. И проблемът не е в някоя друга правописна грешка или пропусната запетайка, но функционалната неграмотност е страшно нещо. Не може да напишеш на две места в обявата, че дрехата е размер М, да има снимка на етикета и пак да те питат! А най- смешното е, че ако им влезеш в тона ( наглост и маймуница) започват да те псуват.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ОТ МАТЕРИАЛА СЕ РАЗБИРА, ЧЕ СА ПРОВЕРЯВАНИ САМО ЖЕНИ.

А, И ДВЕ ДАМИ.