Вотът: Турците показаха жълт картон на Ердоган и партията му

В национален план ПСР печели 44,5%, а Народнорепубликанската партия - 30%
1 апр 2019 21:00, Елка Василева
142
Вотът: Турците показаха жълт картон на Ердоган и партията му
Снимка: Reuters

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган спечели поредните, четвърти местни избори, откакто през 2002 г. се изкачи на власт. Според неокончателните резултати Републиканската коалиция на Ердоган и националистическия лидер Девлет Бахчели печели 51,67 процента, а опозиционният Национален алианс на Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдароглу, "Добра Партия" на Мерал Акшенер и на Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу печели 30,07 процента.

В същото време обаче ПСР изгуби контрола над 5 от големите метрополии на Турция - Анкара, Измир, Адана, Анталия и Мерсин, според неокончателните резултати. Опозицията спечели убедителна победа в западните и южните окръзи на страната, предаде БТА.

Сегашните резултати, сравнени с тези от вота на 24 юни м.г., показват спад в рейтинга на управляващата партия. Тази тенденция започна още през 2017 г. и продължи да се засилва, въпреки че Ердоган отстрани кметовете на Истанбул, Анкара и Бурса заради отлив на избиратели. Ако си послужим с езика на футбола, това означава, че турският избирател "показа жълт картон на ПСР", а по думите на опозиционната лидерка Мерал Акшенер "издърпа ухото на властимащите".

Още по темата

Драматичната битка за Истанбул все още продължава с преброяването и на последните гласове. Засега, както изглежда, кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу води в борбата за кметското място в Истанбул с 27 хиляди гласа преднина пред кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм, бившия министър-председател, съобщи председателят на Висшата избирателна комисия Сади Гювен след 10-часова драматична надпревара между двамата кандидати.

Ако този резултат се окаже окончателен, това ще бъде най-големият удар за президента. Самият Ердоган неведнъж е подчертавал, че Истанбул е равнозначен на цяла Турция. Възходът на Ердоган към върховете на властта и на неговата ПСР започна именно от Истанбул, когато той спечели кметското място на мегаполиса. И пак този мегаполис може да доведе до "края на ерата Ердоган".

Оправда се прогнозата, че икономическите негативи ще бъдат решаващи за вота. Икономическите фактори се оказаха по-силни от факторите стабилност и оцеляване, на които залагаха Ердоган и Бахчели.

Икономическите несгоди, погрешните икономически политики, обедняването, безработицата, девалвацията на турската лира са главните фактори, чрез които избирателят реши да стопира ПСР, изпращайки ясно послание, че я вини за тези проблеми. Вотът бе знак също така, че избирателят е загрижен за икономическата и финансовата си стабилност повече от политиката.

В помощ на опозицията дойде и стратегията на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която не издигна свои кандидати в западната част на страната и в някои южни райони и така подкрепи кандидатите на Националния алианс, избягвайки разпиляване на гласове.

Тепърва партиите и лидерите ще анализират резултатите от вчерашния вот, доколко те са сполучливи или не. Определено може да се каже, че желанието на близо половината от турските избиратели за промяна предопредели посоката на местния вот. Високата избирателна активност, която според Висшата избирателна комисия надхвърля 83 на сто, също е характерна особеност на вчерашните избори.

И управляващите, и опозицията в Турция твърдят, че техният кандидат печели надпреварата за най-големия град в страната - Истанбул. Висшата избирателна комисия ще обяви официалните резултати след разглеждане на подадените жалби по отношение на невалидните бюлетини. Партията на справедливостта и развитието печели в мнозинството от общините, но губи поне в три от петте най-големи града в страната.

Кандидатът на опозицията в Истанбул Екрем Имамоглу обяви, че печели изборите в мегаполиса с преднина от около 27 000 гласа. Той се позова на получаваните в централата на Народнорепубликанската партия данни от подписани и подпечатани протоколи от нейните представители в избирателните комисии.

Председателят на истанбулската организация на управляващата ПСР същевременно заяви, че Бинали Йълдъръм е спечелил с около 4000 гласа. Байрам Шеноджак се позова на официални неокончателни данни, съобщени от Анадолската агенция около 23.30 часа снощи. По думите на Шеноджак в Истанбул има над 210 000 невалидни бюлетини, предимно в райони, в които ПСР получава силна подкрепа.

Интригата около Истанбул все още се запазва в очакване на окончателния изход от вота.

В другите най-многолюдни градове Народнорепубликанската партия печели в столицата Анкара, Измир и Анталия. Управляващата формация запазва Бурса.

В национален план ПСР печели 44,5 процента от гласовете, докато Народнорепубликанската партия получава 30 на сто. По над 7 процента от гласовете на избирателите отиват при Партията на националистическото действие и "Добра партия". Прокюрдската Демократична партия на народите има доверието на над 4 на сто от гражданите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Муха ха ха хаИ Путин ще превърне Анадола в стъклено езеро, ще замеря Истанбул с атомни бомбички, и бай *** ще пусне вода от язовирите, и българите ще превземат Истанбул, ... мечти мечти ...Ако не са и те в мизерния живот на мизерния българин, мизерният живот на мизерния българин ще стане още по-мизерен ...
68
3
 
7
 
! Отговори
Муха ха ха ха преди 5 години
До Юнал ДжемиловВерно ли бе? Я пак помисли? Оф извинявай забравих че вие бяхте с интелект на ... Та да продължа, онзи бай Дони само с един туит ви смъкна лирата с 40% и ви налази инфлацията, а представяш ли си, ако вземе, че наистина ви вдигне мерника? И лук няма да има да ядете и скоро канибали ще станете, а този твоя любимец не го знам, как ще поеме "народната любов" от вас самите.
67
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 71 Да беше само Кълъчдаролу проблема, тя щеше да е лесна работа. Почти всички по върховете на йерархията им са все един дол дренки. Забравяте, че тази партия е основана от масоните с определена цел, и тя е да откъсне турския народ от духовните си корени. Също така, турският народ никога няма да забрави зулумите на тази партия и кемалистите. Затова те никога не са преминавали 30%. Уж секуларисти, но в едно легло със Саадет, уж националисти, но в едно легло с ХДП. Кемалистка им работа ...
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ФЪНДЪКОВА не си чувал значиОная учителката която все забравя тротарните плочки да подьржа и всичко е кратер все още вьпреки платените зони.
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 66На турчин живеещ в Турция не му и трябва да знае име на управник в бг, защото нито го грее нито го охлажда. Коментарът на който отговаряш е саркастичен. Накратко казва, че българите с Ердоган си лягат, с Турция си стават! Понеже българите са "нормални" хора, защо да ги интересува "нормалните" хора какво става в Турция.
64
7
 
1
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Никои неможи да сабори Ердоан Пъша
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Извинявай приятел правописна грешка ама Сифия знаеш че е СОФИЯ и въпреки грешката ФЪНДЪКОВА не си чувал значи ,така излиза ако знаеше коя е ФЪНДЪКОВА нямаше да пишеш до мен. Другата грешка да я поправя Писано ДАРИНА ДИМИТРОВ кмет на ТЪРГОВИЩЕ да се чете ДАРИН ДИМИТРОВ ОЩЕ ВЕДНЪЖ МОИТЕ УВАЖЕНИЯ КЪМ БЪЛГАСКИЯ НАРОД ,АААА НЕ РАДЕЛЯМ И ТЕБ ПРИЯТЕЛЮ.....
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно джамията до халите някой да обещае да я прави църква. Черната джамия в София и много други взривени .
61
1
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ердоган спечели, но му показаха жълт картон.Класическа масонщина = да се оплетеш сам в лъжите си!
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писали сте ,че един турчин живущ в Турция не знае имена на управници в БГ. Да ви кажа Министър председател е БОЙКО БОРИСОВ, НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ Е ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА да кажа кмет на Сифия е ФЪНДЪКОВА. А на ТЪРГОВИЩЕ КМЕТ Е Д-Р ДАРИНА ДИМИТРОВ , мисля че е достатъчно. ХХААА ТУРЦИТЕ СА ПО УМНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ НЯМАШЕ ДА ГО ПИША АМА МАСОВО ПИШЕТЕ ЧЕ Е ТАКА АМА МОИТЕ уважения към БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздрави за избирателите в Турция.Най-вече в големите градове.
58
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 73Грешиш. Полицаите биеха жените които се забраждат преди Ердоган. Той промени това. Даже и Св. София е готов да прави в джамия. Това се харесва на турците. Все едно джамията до халите някой да обещае да я прави църква. Ердоган върна исляма на турците и построи доста неща. Затова ще го преазцират докато е жив.
57
0
 
6
 
! Отговори
До 73 преди 5 години
Ха ха ха, че до преди него да не би да е било забранено да се забраждат? Може и да греша, но коментара ти е малко смешен.Като гледам голям мерак ги тресе.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю Борисов комунисте мой !!!Ердоганя няма да прави избори следващите ЧЕТИРИ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ !!!!НАПРАВИ ГО И ТИ !!! ТОВА ТИ Е ШАНСА !!!!!
55
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган пак ще го изберат турците, спечели 50% на тези избори. Ако утре има президентски ще спечели с пълно мнозинство. Причината за това е, че Ердоган върна исляма на турците, позволи на жените да се забраждат. Исляма е по-силен и по-важен от демокрацията за близкоизточните хора. Това че Ердоган се държи като агресивен диктатор е плюс защото турците харесват силен бащица. Българите са същите затова гласуват за ГЕРБ - все пак 5 вековно смесване е имало.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сбогом Меркел , сбогом Ердоган , сбогом борисоВ .....
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
глупости, тоя по гръб не пада. сега ще измисли следващия сюжет, само и само да остане на власт. кокала няма пускане, за справка тиквите, които ако изборите бяха честни и един мандат няма как да спечелят, но пък управляват и крадат вече 10 години
52
5
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Нямам нищо против комшиите, но историята ни е противопоставила веднъж и завинаги и всякакви сближавания не са от полза за нас българите.В този ред на мисли съм изумен какво огромно внимание се отдели в уж българските медии на изборите в Турция.Преки включвания по телевизиите, коментари, резултати ...Сега пък почват анализи ...Абе, аланкоолу, тук е България и изборите в Турция изобщо не ни интересуват.Турците да си избират, когото поискат. Тяхна си работа.Стига ни занимавахте !
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗа поредна година ,България -световен шампион по смъртност . 1 . Видими резултати ГЕРб
50
14
 
5
 
! Отговори
НЕБългарин преди 5 години
Гледам българите се интересуват от изборите в Турция,Правилно! Все пак Булгаристанския вилает трябва да е информиран!

Спонсорирани публикации