Родена под звуците на фанфари, CUBAZUELA е на път да склопи очи

Двете страни се движеха по маршрут за всестранна интеграция
8 апр 2019 19:00, Елка Василева
29
Родена под звуците на фанфари, CUBAZUELA е на път да склопи очи
Снимка: архив, Reuters

Двамата харизматични лидери Фидел Кастро и Уго Чавес не само бяха страстни радетели за обединение на цяла Латинска Америка, но градяха и планове за най-тясно сближаване между Куба и Венецуела. През 2006 г. Карлос Лахе - номинално вторият човек във властовата вертикала на Острова на свободата, формулира основополагащия термин CUBAZUELA ("Кубацуела"). Очертан бе маршрут за всестранна интеграция - политическа, икономическа, социална и културна, по който дълго време се движеха двете страни.

Припомням си как бунтовният подполковник Чавес, освободен от затвора, бе топло приет от прозорливия лидер на кубинската революция. Тогава Фидел организира за Чавес същинско кралско посрещане. Впоследствие гостът му триумфално спечели президентските избори, стана легитимен глава на Венецуела и двете суверенни държави постепенно взеха да се сближават, пише Емил Дабагян, "Независимая газета".

Венецуела започна да доставя на Куба черно злато от несметните количества, с които разполагаше. По силата на специална спогодба Хавана ползваше преференции и получаваше от 2000 г. нататък 57 хиляди барела петрол дневно, впоследствие и по 100 хиляди. Благодарение на венецуелската безкористна помощ Куба успя да оцелее през т. нар. особен период от нейната история.

В отговор островът изпращаше дипломирани лекари и учители за работа в труднодостъпни райони. Задействани бяха общи проекти в различни сфери. Двамата политици редовно си гостуваха. Чавес, както знаем, дълго време се лекуваше в Куба от тежко заболяване. Една версия гласи дори, че уж е починал в Хавана през декември 2012 г., а не в Каракас на 5 март 2013 г., както обявиха официално властите в родината му. Твърди се също, че на смъртния си одър венецуелският лидер избрал за приемник Николас Мадуро не без настойчивото участие на кубинското ръководство, което се надявало да запази статуквото.

Още по темата

Щом двамата идеолози и практици на дейното сближаване се преселиха в отвъдното, интеграцията между страните им леко забави ход, изгуби предишната си динамика. Но Мадуро постоянно посещава острова, на който си е повишавал квалификацията. Ще отбележим, че избраният неотдавна президент на Куба Мигел Диас-Канел направи първото си официално посещение именно в Боливарската република. До съвсем неотдавна нещата продължаваха в същия дух.

На 23 януари 2019 г. обаче ситуацията във Венецуела рязко се промени, поставяйки под съмнение непоклатимостта на този двустранен съюз. На този ден - поредната годишнина от свалянето на диктатора Маркос Перес Хименес, в Каракас се състоя многохиляден митинг. На демонстрацията 35-годишният председател на Националното събрание (легитимния парламент на Венецуела) Хуан Гуайдо, заел поста според правилото за ротация, заяви, че е готов да поеме функциите на временен държавен глава до нови избори. (Съзнателно не споменаваме катастрофалната ситуация в страната, защото медиите в Русия, включително "Независимая газета", постоянно информират за нея.)

Това отмести на заден план отношенията със страната-съюзник. Тревожен сигнал бе изявлението на самопровъзгласилия се президент в смисъл: стига сме хранили свои приятели при тези огромни трудности в собствената си страна.

Междувременно Куба, където на власт дойде Раул Кастро - по-малкият брат на Фидел, осъществи знакови реформи, внушили надежди за съществени промени в социалното развитие. Узаконена е частната собственост, разрешено е излизането от страната за срещи с роднини, смекчени са и други норми.

Ограничени са мандатите на висшите държавни служители. Впрочем Куба все така се нуждае от черно злато, затова внимателно следи процесите във Венецуела, разчита режимът да управлява и занапред, но прави опит да се движи в друга посока - към по-широко отваряне. Това ясно личи от посещенията на президента й в САЩ, срещите му с бизнесмени, замислящи разширяване на сътрудничеството, балансираното му изказване пред сесията на Общото събрание в Ню Йорк през септември 2018 г., продължителната обиколка из европейски и азиатски държави.

За разлика от кубинските си приятели Мадуро спира производства, затваря заводи и фабрики, изолира се от световната общност. Стига да подчертаем, че опонентът му бе признат от над петдесетина европейски и латиноамерикански страни. Тези дни германският външен министър Хайко Маас заяви, че подкрепата за Гуайдо е безусловна. А съпругата му Фабиана Росалес - като посланичка на добра воля, среща радушен прием на най-високо равнище. В края на март тя разговаря в Белия дом с Доналд Тръмп и Майк Пенс.

Самият Гуайдо се опита да осигури влизането във Венецуела на хуманитарна помощ от съседни страни и САЩ, но срещна упорита съпротива от собственото си правителство, което разположи по границата подсилени кордони. Кабинетът заяви, че става дума за опит да се внасят оръжия за системната опозиция, маскирани като храни. Сегашните управляващи във Венецуела предпочитат да оставят хората без храна и лекарства, но да не жертват своите принципи, и уверяват, че нямат нужда от милостиня.

Ще резюмираме с предположението, че пътищата на двете държави днес се разминават и перспективите на двустранния алианс изглеждат твърде мъгляви. Родена под звуците на фанфари, отекнали в двете столици, CUBAZUELA явно е на път да склопи очи. В случай на радикална, а не козметична смяна на властта във Венецуела този сърдечен съюз ще спре да съществува. И ще отстъпи място на добросъседски - нищо повече - отношения между суверенни страни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
Куба 60години е база за износ на "революция" и разширяване на Руската империя под знамето на интернационализма, социализма и борбата срещу колониализма. След законамерният си икономически провал, жестокият и самолюбив диктатор Кастро премахнал всички свои възможни опоненти/Франк Паис, Х.Ечевария,Камило Сиенфуегос, Алмейда, Че Гевара и т.н., нямаше друга възможност освен да приеме военна и финансова/10 милиарда годишно/ "помощ" от Москва, срещу задължението да й върши "мръсната" работа.Факт.Хммм.
19
1
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До ДаолаПиночен предложи на Алиенде да напусне страната, но кубинската му охрана го"самоуби".Трагедията на Алиенде/добър човек и демократ/ е, че се хвана на въдицата на СССР и Куба и започна реформи довели 300% инфлация.Когато разбра, че попада под чужд контрол, беше късно и плати с живота си опита да се разграничи. Излязоха свидетелства за думи на Кастро, че няма да допусне Чавес да последва Алиенде, но Чавес си повярва и го върнаха в ковчег.Не го "излекуваха"!Без нефт и дрога Кастро загива.
18
1
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
СССР чрез Куба направи опит да влезе във Венецуела още началото на 70-те, чрез едно неуспешно "всенародно възстание" под ръководството на кубинския генерал Очоа.Преди него Че Гевара се опита в Конго и Боливия.Кубинците/СССР/ пробваха и в Конго, Етиопия, Сомалия, Ангола.Успяха да наложат контрол над Алиенде в Чили, но Пиночет защити страната.Кубинската охрана на президента го "самоуби" заради политическите девиденти. После беше Никарагуа и др., а от 20г. Куба управлява Венецуела и наркотрафика.
17
5
 
5
 
! Отговори
Даола преди 5 години
Силно се надявам, че този път на САЩ няма да се удаде да "демократизира" Венесуела по модела на Чили / и убийството на Салвадор Алиенде през 1973 / . Либия, Ирак, Афганистан се успяха да се измъкнат от убийствената клопка на САЩ, но това, което се случва там и до днес показва на света , че трябва да се обедини и съпротиви на моделите за " демократично развитие", които САЩ все още успяват на налагат.Да се надяваме, че Русия, Китай и Индия ще започнат да играят все по-определяща роля .
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краставите кучета винаги се надушват.
15
8
 
9
 
! Отговори
Lan преди 5 години
Сутрешно време с кафето и малко пропаганда...Не може ли една статийка за "пресните" наложени със сила демокрации - Либия, Ирак, Афганистан, Косово и т.н. - нещо за развитието на тези хора - БВП, учени, специалисти, петрол...НЕЩО?! Щото то нали хората кучетата ги яли, ама виж икономическите показатели са ни интересни...
14
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЗАИМНО ИЗГОДНО НА МАКС Е, ЧЕ НИ ПОЛЗВАТ БАЗИТЕ БЕЗПЛАТНО. пРОДАВАТ НИ ОРЪЖИЯТА ПРЕСКЪПО. КУБА И ВЕНЕЦУЕЛА СА ДАЛЕЧ ПО-ЧЕСТНИ В ОТНОШЕНИЯТА СИ ЕДИН КЪМ ДРУГ НО НЕ Е ПРОПАГАНДНО УДОБНО ДА СЕ ПИШЕ ЗА ТУК. ИМА ЦЕВЗУРА
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАГЛОСТТА няма край. Да се наречеш Независимая газета, при положение че си финансиран от държавата, която ти е най-голям враг. ТОЯ ПУТИН ЗАЩО НЕ ГИ ПРАЩА В СИБИР ТИЯ ЗАВИСИМИ, ОПЛЮВАЩИ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД ПРЕДАТЕЛИ
12
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧочоЗащо смяташ петрола на продажните цени - АМЕРИКАНЦИТЕ КРАДОХА ПЕТРОЛА НА ВЕНЕЦУЕЛА ПРЕДИ ЧАВЕС ПО 8 ДОЛАРА НА БАРЕЛ. ДНЕС НИ ВЗЕМАТ ЗЛАТОТО НА ЕДИН ПРОЦЕНТ ЗА ДА СМЕ БЕДНИ НИЕ А БОГАТИ ТЕ. НИЕ ПАК ТАКА ИМ ПЛАЩАМЕ СКЪПИ САМОЛЕТИ И СКЪП ТОК ОТ МАРИЦИТЕ ЕТО ТОВА Е СВОБОДНАТА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА С КОЯТО ВЪНШНИЯ НИ ДЪЛГ Е ВЕЧЕ 40 МИЛИАРДА ДОЛАРА
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Поредния вонящДостатъчно е да видиш кой го е писал....
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До sd+Първи ...Гербавите ..с челядтта ,с личните асансьори...с евтините апартаменти в Созопол на брега . Само за 17 -20 000 хилядарки . Нали ?
9
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен8Златните авоари на венецуелаския народ заминаха за русията със ту160-ките.Споко.Той путин ше им го пази.хахаха
8
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гуайдо да помоли господарите си да не крадат авоарите на венецуелския народ от петрола. Да върне милионите, които са му дали от блокираните венецуелски пари. Правят преврат със собствените пари на Венецуела.
7
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
CUBAZUELA явно е на път да склопи очи!? Надай се, те и на коча се клатят.....
6
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рано или късно диктаторите ЛАПАТ ДЪРВОТО!
5
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-жа Василева ако не препише нещо от Дойче Веле, ще препише от Независимая газета, но откъдето и да препише ще е нещо антируско.
4
0
 
22
 
! Отговори
Чочо преди 5 години
Взаимоизгодно сътрудничество казват. Ч да направим една малка сметка - 100 хил.барела дневно средно по 70 дол, (силно занижена цифра) са около 210 млн.долара за месец, срещу това Куба праща около 30 хил. специалисти, на които плаща по 300 долара месечно, което право по 10-на милиона на месец. Аз на това казвам изгодно сътрудничество, а не взаимоизгодно.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винцеремос, дрогаре!
2
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропиндостанската "Независимая газета" преждевремено погребва CUBAZUELA.
1
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Амин!И Анатема.

Спонсорирани публикации