Зад кулисите на развратния живот на султана на Бруней

Налага ли строгия ислям монархът, за да изчисти името на семейството си?
9 апр 2019 21:30, Нели Христова
94
Зад кулисите на развратния живот на султана на Бруней
Снимки: Reuters

Султанът на Бруней определено знае как да си живее живота и да харчи милиардите, които печели от петролните кладенци в малката си страна. Сега медиите по цял свят отново говорят за него, но този път не става дума за поредния лъскав хотел, който е построил или поредното парти, което е организирал, а за ужасяващите закони, които наложи.

Още по темата

В рядко изявление към своите граждани султан Хасанал Болкиах заяви, че Бруней ще направи крачка към по-консервативния ислям. По думите му, вярата в Аллах щяла да направи държавата му "по-силна и забележима", а законите щели "да гарантират, че правата на всеки, независимо расата и вярата, ще бъдат зачитани". Едва ли хомосексуалистите, които ще бъдат убивани с камъни, ако бъдат заловени, са съгласни с твърденията на султана, но едва ли биха имали смелост да се опълчат на желанията му.

Поглеждайки назад във времето, животът на султан Хасанал Болкиах и брат му принц Джефри далеч не върви ръка за ръка със строгия ислям. Според някои експерти, приемането на Шериата точно в този момент е опит на султана да изчисти името на фамилията.

Между 1980-та и 1990-та година двамата братя организирали пищни партита, харчили милиони и дори държали харем в собствения си дворец. Те са собственици на луксозни хотели в Лондон, Париж и Ню Йорк, които сега заради новите закони, биват бойкотирани. Джефри бил собственик на яхта, която носела звучното име „Цици“ и две малки лодки, наименувани "Зърно 1“ и "Зърно 3“. А според Vanity Fair двамата братя били "постоянни спътници на хедонизма".

Те създават за себе си образа на плейбои, карат скъпи коли, покрай тях винаги има жени. Водят живот, който е в пълен разрез с Шериата.

Много жени са говорили за преживяванията си в харемите на братята Болкиах. През 90-те актрисата Джулиан Лаурън е едва на 18. Тя е привлечена от харизмата на Джефри и става част от харема му. Налага се обаче да си ляга и със самия султан Хасанал. Когато най-накрая се измъква от харема, пише книга, която е забранена в Бруней. В нея тя разказва за любовта на братята към алкохола и "не толкова праведния път, по който вървят".  А когато през 2013 г. обявяват, че започват бавното приемане на законите на Шериата, първата мисъл на Джулиън е: “Тъжно е как богатите могат да живеят по начин, който е строго забранен за останалите хора.“

През 1998 година бившата Мис САЩ Шанън Маркетик започва съдебни дела срещу братята. Тя била държана „в плен за 32 дни“ заедно с поне още 100 момичета, които трябвало да са под ръка на султана и да изпълняват, каквото той пожелае. Естествено, тя не печели делото, тъй като правителството на Америка дава имунитет на Боликах, заради статута им на лидери на Бруней. А те до последно отричат обвиненията, макар да има предостатъчно доказателства срещу тях.

По това време султанът е недосегаем

За 50-я си рожден ден той организира партито на всички партита. Кани на вечеря 3 хил. души, организира специален концерт на Майкъл Джексън и играе поло с принц Чарлз. Всичко това му струва 25 милиона долара – джобни пари за Хасанал Болкиах.

Но след това празненство настъпва публичен разрив в отношенията на султана с брат му Джефри. Прицът бил финансов министър на Бруней, когато настъпила тежката финансова криза през 1997 г.  Хасанал обвинил Джефри в това, че е присвоил 16 милиарда от хазната на държавата, нещо, което министърът отрича. Но въпреки това е свален от поста си и изпратен в изгнание. Води дела няколко години преди двамата да се договорят извън съда.

През 2001 година, за да се възстановят парите, близо 10 хил. вещи на Джефри са продадени на търг за 6 дни. Те включват огромен троянски бронзов кон, златни джакузита, порцеланови статуи на фламинго, симулатор на хеликоптер, Airbus и кола от "Формула 1“.

Въпреки всички загуби на държавата му и харчове, султанът на Бруней дълго време е най-богатият човек на света, преди да бъде свален от тази позиция от Бил Гейтс.  В сметката си той има 20 милиарда долара и е собственик на най-голямото частно имение, което има 1788 стаи, 257 бани и климатизирани конюшни за 200 понита за поло. Навярно и паркингът на дома му е изключително голям, тъй като притежава няколко редки автомобила от марката Lamborghini, 500 Rolls Royce-са и дори болиди от F1. Всъщност, общият брой на колите на султана е 2500. Те включват още марки като Bentley, Aston Martin и Ferrari.

Този начин на живот е непонятен дори и за останалите богаташи по света. А навиците на братята се унаследяват и в бъдещите поколения. Хасанал Болкиах има 12 деца от трите си жени. Сватбите на тези, които вече са сключили брак, са по-пищни от тези на принц Уилям и принц Хари взети заедно. Всичко – от дрехите до букета, е покрито със злато и диаманти.

Принц Абдул Матен е Instagram звезда, който прекарва живота си на скъпи яхти, частни самолети и луксозни хотели. А вторият му син – принц Азим, подобно на баща си и чичо си, организира луксозни партита, на които кани звезди като Памела Андерсън, Джанет Джексън и Марая Кери.

За населението на Бруней, което е 79% мюсюлмани, луксозният начин на живот на султана и семейството му е нещо, което просто трябва да приемат, без да задават въпроси. А и е почти невъзможно да се опълчат на каквото и да било - Хасанал Болкиах държи пълната власт в ръцете си, свободата на медиите е само мит и критиката към него е малка. Всъщност –  не съществува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
10
 
7
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
И какво квичите срещу човека? Построил си е комунизъма за него и богатите около него, а за бедните останал капитализъма. Никой няма копче да му каже, ако ще и да ги трича тия пенндели.
33
15
 
29
 
! Отговори
Мариела преди 5 години
Може да е всичко, но никъде не са създали военни или други конфликти в които да избиват хора. Живот за удоволствие и сигурност и благоденствие за поданиците. Сто пъти по-добре добре от нервност, конфликти, ***, агресивни и нервни деца и родители и голям праз , че били IT та.
32
4
 
29
 
! Отговори
христо преди 5 години
и у нас има султан-дори двама-евросултан и дпссултан.
31
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генерала гледа малко гордо като Кадафито.Дано не го достигне съдбата на либиеца.Никой не заслужава такъв позорен и безславен край.
30
3
 
24
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Този ще си наложи строгите закони,и никой с пръст няма да го пипне,пука му на някой в тоя свят за правата на човека, особено когато от някъде извират парите.
29
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хубава униформа има този пич ... сериозна ! бАрнал се е добре ...
28
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готвят ви 20 % увеличение на тока. ?
27
1
 
6
 
! Отговори
Далавери-нфсб преди 5 години
Според брунейските закони да краднеш от държавата кражба ли е? Кажете, че султанът ме кани да играем крикет.
26
4
 
7
 
! Отговори
Владо Кузов-АТАКА преди 5 години
Някой да каже тези присъди важат ли на територията на ЕС. Спешно е!!!!
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, но в Бруней на Пацо-тризонета щяха да му строшат крадливите ръчички, а тук за "наказание" го пускат в отпуск.
24
2
 
3
 
! Отговори
Гелето Джамбаза-ВМРО преди 5 години
Аз ще обжалвам в Брюксел, само ме изберете!!!!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ни занимавате с глупости?! Защо не се запитате за това, което прави комунистическият падишах на България Борисов?! Какво ни интересува Бруней, след като собствената ни държава се разпада пред очите ни, овладяна от една мафиотска, комунистическа шайка.
22
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИМА НЕЩО МНОГО СБЪРКАНО В ТОВА КИТАЕЦ И ЯПОНЕЦ ДА ИЗПОВЯДВАТ ИСЛЯМА!!! ТОВА Е ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНО!
21
3
 
1
 
! Отговори
Хахахахс преди 5 години
Бегейчета, наемете адвокат Марковски да ви обжалва брунейските присъди.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой да предупреди Гелето Жъмбасоф да не стъпва в Бруней!!!!!!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ РАЗБИРАМ КАК ИСЛЯМА Е ОТИШЪЛ НА ТОЗИ ОСТРОВ..Е как...турците са ги потурчили. Даже и султан са им турили....не си ли гледал време разделно и под игото?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
но сега са специалисти по Бруней....Ако не са ще станат, все пак имат издадени задочни смъртни присъди там
17
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НАЙ-ГОЛЯМАТА ПРЕДИМНО ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА НА СВЕТА Е ИНДОНЕЗИЯ! 13% ОТ ВСИЧКИ МЮСЮЛМАНИ НА СВЕТА ЖИВЕЯТ В ИНДОНЕЗИЯ!!!НЕ РАЗБИРАМ КАК ИСЛЯМА Е ОТИШЪЛ НА ТОЗИ ОСТРОВ.БРУНЕЙ Е ОСТРОВНА ДЪРЖАВА И СЪСЕД И Е ИНДОНЕЗИЯ
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хасанал Болкиах-президент!!!!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, издаде човекът закон срещу хомосексуализма, и *** толерасти веднага започнаха да му ядат кокалите. И нашите, и те да не останат назад.Сигурен съм, че нито един от списвачите в сайта преди това не беше чувал, че има такава държава, но сега са специалисти по Бруней... И в подробности познават живота в двореца на султана... Е, малко ще се затруднят да произнесат името му, де. :)Не говоря да го запомнят! :)

Спонсорирани публикации