Как да имате по-качествен сън и дълъг сън?

Ето няколко начина: Намалете кофеина, светлината...
Обновена: 29 апр 2019 08:40 | 28 апр 2019 21:50, Екип на Tialoto.bg
11
Как да имате по-качествен сън и дълъг сън?
Pixabay

Качеството и количеството на сън в нашия живот за два критични фактора, които влияят на здравето ни и на благополучието ни. Много хора, дали заради работа, стрес или семейни задължения, не успяват да си набавят достатъчното количество сън, имат проблеми със заспиването или се будят редовно през нощта.

 
Количеството здрав сън, което е необходимо на един здрав човек между 20 и 60-годишна възраст, е 8 часа на нощ. Ако не успеем да си го набавим, това ще има негативни ефекти върху функцията на нашите органи, най-вече мозъка, и дори ще има негативен ефект върху хормоналния ни баланс.
 
Затова и ви представяме няколко препоръки, които да ви помогнат да си набавите правилните количества качествен сън.
 
Намалете синята светлина
 
Синята светлина е тази, която излъчват компютрите и телефоните ни. Много е важно преди да заспим да не прекарваме много време разглеждайки Инстаграм или в писане на имейли. Това е, защото синята светлина има ефект върху нашия циркадичен ритъм – ритъмът на тялото, който ни казва кога е време за сън и кога не. Синята светлина подлъгва тялото ни, че все още е ден, което намалява количеството на хормона Мелатонин в кръвта и следователно ни е по-трудно да заспим. Най-добре е да оставите всякакви електронни уреди далеч от кревата или дори в друга стая, за да избегнете негативните ефекти на синята светлина върху вашия сън.

Не консумирайте кофеин и таин късно през деня
 
Кофеинът и таинът са две субстанции, които държат мозъка ни буден и фокусиран. Но, когато се консумират късно през деня, те стимулират нашата нервна система и пречат на тялото ни да релаксира нормално вечерно време. Една доза кофеин или таин могат да останат в кръвта ни между 6 и 8 часа, така че е изключително важно да внимаваме кога ги консумираме. Ако все пак искате топла напитка следобед, заместете черния чай с билков и пийте безкофеиново кафе.

Придържайте се към график
 
Най-лесният начин да сте сигурни, че спите достатъчно е да се придържате към определен график, към който тялото привиква. 
 
Още начини за по-качествен сън четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Сънчо преди 5 години
Пие се малко приспивателно, или две малки или едно голямо, около 100-150 ml. Сънят може да не е много качествен, но затова пък събуждането е доста гадно.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повече сех.
4
2
 
29
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Като спра да пия алкохол и да се тъпча като прасе, още на другата вечер заспивам по-бързо и не сънувам кошмари. При преяждане и злоупотреба с бира (2,5-3литра на вечеря) цяла нощ правя по десетки превъртания в кревата, *** като катър и потни калъфки сменям сутрин.
3
5
 
1
 
! Отговори
6666 преди 5 години
Ей *** на! Вече спа. Под капето разбирай кафето.
2
7
 
4
 
! Отговори
6666 преди 5 години
Праскам си капето в 22:30, в 23 часа съм заспал. Ни кофеин ни таин ме държат буден вечер. Със захар, от захарта ще да е, залепват ми направо очите.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като отидете в Холандия, в хладилник да работите, на поточна линия, втора смена и в 3:00 ч. се приберете.