От Лондон до Париж с електрическа кола и едно зареждане

Слагат край на "тревожността за издръжливостта"
10 май 2019 18:35, Нели Христова
45
От Лондон до Париж с електрическа кола и едно зареждане
Снимки: Reuters

Преди години, електрическите коли бяха свързвани с това, че можеш да останеш по средата на пътя, без да има зарядно около теб. Те трудно можеха да минават големи разстояния, пътуването от град до град беше трудно, а между държави – немислимо.

Днес електрическите автомобили са изминали дълъг път, а и самите те вече могат да пътуват надалеч – от Лондон до Париж например.

Още по темата

Мрежата със зарядни вече е доста добре организирана, батериите имат капацитет да изминават хиляди километри, а шофьорите са една идея по-спокойни. Промени се и възприятието за електрическа кола – нова Формула Е показа, че те могат да са бързи и забавни, а не бавни и скучни превозни средства. Бързо развиващата се технология, която иска възможно най-много да намали замърсяването на околната среда, също помага за вдигането на продажбите на ел. автомобилите.

Според статистиката, с 64% е скочило търсенето на зареждащи се автомобили през 2018 г.  От всички продажби, 69% или 1,449,000 коли са били изцяло електрически, а останалите 31% - хибридни автомобили.
За първи път от 41 години, британското списание What Car избра електрически автомобил за кола на годината. Но не Tesla или новият модел на BMW i8, а Kia е-Niro. Тя e просторно и достъпно семейно возило, което може да измине 456 километра с едно зареждане.

Повечето автомобилни компании влагат много в развиването на технологията на батериите, които днес издържат достатъчно, че един обикновен потребител да завърши няколко пътувания.

С появяването на електрическите коли, в автомобилния свят се появи терминът "тревожност за издръжливостта“, което описва чувството да останеш на празен път, с празна батерия и без зарядно наблизо. Според експертите, точно този страх е причината подмяната на автомобилния парк да стана толкова бавно. И той не е необоснован.

През 2009 година на пазара бе пусната първата масова ел. кола. Тя можеше да измине едва 100 км с едно зареждане. През 2015 г. диапазонът й се увеличи до 161 км с 30 минути за пълно зареждане. Този проблем не съществува с колите на бензин и дизел, защото бензиностанции има на всеки завой, но тогава, ако се озовеш на магистралата и няма зарядно в близките няколко километра...то трябва да разчиташ на чужда помощ.

С кола като e-Niro обаче дългите пътувания няма да са толкова стресиращи. А станциите за бързо зареждане по пътищата вече са достатъчно. За да напълниш батерията на този автомобил до 80% са ти нужни около 75 минути. Според експертите, това е чудесно време за почивка, кратък разговор и чаша кафе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
TESLA преди 4 години
Новината кара Лукойл да се напикава нощем от ужас. Руснаците са изпаднали в Амок от Яд.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още дълги години ще си бръмчим със дизелите. Това да тръгнеш с ел. кола на междуградско си е гадна работа. Ако ти се изтощи батерията някъде където няма зарядни наблизо, трябва да викаш пътна помощ. А и тока ще става все по скъп. Да не си мислите че като станат по масови ел колите, цената на тока ще остане на сегашните нива. Със сигурност ще има скок в посока левче на киловат.А дизел и бензин ще има навсякъде и даже ще става по евтин заради намаленото търсене.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази индустрия се развива с много бързи темпове,след 10-15 години вероятно ще има технологии ,които ще откажат хората от двг,но само ако има революция в развитието на батериите,това е сърцето на ел колата и всичко зависи от него
16
7
 
3
 
! Отговори
redordead преди 4 години
дори "скапана" батерия да ти изкарва "само" 100 км, за много хора това е седмичният пробег до работа и обратни, и тия 100 км като са ти 1-2 лева вместо 20, сам си направи сметка каква измама е...а и да не забравяме, че замърсяваш в пъти по-малко.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Ти електрическа кола си виждал само на картинка.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В този сайт коментират едни и същи хора и е просто невероятно как са капацитети по всички възможни въпроси :)) просто невероятно :)
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Електрическите коли са пълна измама! Изобщо не стават за сериозни пътувания. Може да се карат само в града но след 4-5 години батерията и им се скапва и трудно изкарват и 100км с едно зареждане.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До жоДа. Вместо 500, ще ми е 400 км... Въъъъъ... Пак зя рушенето - ке го мисли койт ша Г кар след 10 години...
11
1
 
16
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПРОБЕГЪТ на електромобилите винаги се рекламира за пътуване по равен, сух път без пътници и без включени допълнителни консуматори на ел. енергия. Отопление на купето, фарове, нагреватели на стъкла и седалки, чистачки и т.н. консумират много ел. енергия.При рекламирането на ударно зареждане на акумулаторите за 30 мин. се премълчава, че бързото зареждане на батериите води до по-бързото им разрушаване и съкращаване на техния живот.Цените на кобалта и лития за батериите ще растат всяка година.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6 ми дай си личните данни
9
0
 
8
 
! Отговори
ШофеРисто преди 4 години
По 1200 км съм минавал с 1 спиране за 10 минути - за доливане на нафта и ходене до тоалетна. С тази кия ще трябва да спра поне 2 пъти за по час.
8
0
 
12
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
Преди 20-30 години имаше един виц, за един дето отива пред комисия по транспорта и казва че е изобретил ел.автомобил, който може да пътува до Париж.-Браво, какво ви е нужно,за да приведете идеята си в практика?-Първо 3000км кабел... Това по повод немските ел-магистрали.
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо ни правят на мало..умни ще сравняват ел кола с бензинова или дизелова. Зимата като пусна ел.отоплението фаровете чистачките и колко километра ще издържи ще я зареждам на всеки 30 км ли. Ами ако катеря баир какъвто е на Петрохан наполовината път ще здаде багажа прехвалената батерия. Тази ел. кола върви само в градски условия да карат с 50 км в час, настъпят ли я на магистралата с 120 км с пуснато отопление и фарове отиде та се невиде.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това дето пишат е абсурд.....кога електрическа кола го измине това разстояние да додат да ми се обадат...смешници..
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мичико шамуй!Супер сии така.
4
11
 
5
 
! Отговори
129 преди 4 години
Докато някой не направи по добра електричка, ще е само Тесла. Другите производители са все още много назад от американците. Дойде боже бързо да ги настигнат и да стане реална конкуренция на пазара, че да паднат цените.
3
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва са глупости, форумните специалисти казват че тва за измишльотини, мани ги тия екектрички
2
0
 
21
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
половината време по този маршрут преминава или на ферибот или на влак под ламанша
1
0
 
28
 
! Отговори
Епа преди 4 години
много ясно, това е лесно. Вижте картата. Лондон е по-нагоре от Париж.По нанадолнището може и без нито зареждане.Я да ги видим наобратно.

Спонсорирани публикации