Туск твърдо срещу Путин за демокрацията и либералните ценности

Отживелица са авторитаризмът и култът към личността!
28 юни 2019 15:00, Елка Василева
218
Туск твърдо срещу Путин за демокрацията и либералните ценности
Доналд Туск. Снимка: Reuters

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази категоричното си несъгласие с твърдението на руския президент Владимир Путин, че прогресивните идеи на западните демокрации са отживелица, предаде Франс прес.

В интервю, публикувано днес във в. "Файненшъл таймс", Путин заяви, че либералните ценности са отживелица. Прогресистите "вече не могат да налагат на хората какво да правят, както опитваха да правят през последните десетилетия", заяви руският президент пред британския икономически всекидневник в момент, когато популистите в Европа и САЩ са във възход.

"Тази прогресивна идея предполага, че нищо не може да се направи. Че мигрантите могат да убиват, грабят и изнасилват напълно безнаказано, защото правата им се защитават", отбеляза Путин. Той подчерта, че "тази идея е отживелица и влиза в конфликт с интересите на голямото мнозинство от населението".

Путин: Либералните ценности са отживелица

Путин отправи критики към решението на германския канцлер Ангела Меркел да отвори границите на страната си за един милион бежанци, определяйки го като кардинална грешка. В същото време той похвали политиката на затваряне на границите пред нелегалните мигранти, водена от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Председателят на Европейския съвет заяви иронично, че само безсънието, дължащо се на смяната на часовите пояси, му е позволило да прочете цялото интервю. "Трябва да кажа, че съм напълно несъгласен с аргумента, според който либерализмът е отживелица. Като европейци ние защитаваме твърдо и недвусмислено либералната демокрация", заяви бившият полски премиер на пресконференция в японския град Осака, където се провежда срещата на високо равнище на Г-20.

"Който казва, че либералната демокрация е отживелица, казва с това, че свободите са отживелица, че правовата държава е отживелица и че човешките права са отживелица", подчерта Туск, цитиран от БТА.

Според европейците обаче "става дума за основни и непреходни ценности", отбеляза председателят на Европейския съвет. Той определи като отживелица авторитаризма, култа към личността и закона на олигарсите, макар да призна, "че понякога те може да изглеждат ефективни".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
25
 
5
 
! Отговори
дългият нос на Путин преди 4 години
Ако носа на Путин растеше с по 1 сантиметър на всяка изречена лъжа, досега да е станал по-голям от телевизионната кула в Останкино !
129
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешни поляци, немците ги избивали като пилета през ВСВ те мразят руснаците...
128
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При следващата война Русия трябва да вземе5/6 от територията на полша и да изтребеполската *** до крак.
127
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е тази смешна класация самоделка?Да не си мисли слугата, че не сме разглеждалиистинската.Търговският баланс между сащ и Китай-- 120 милиарда срещу 539 милиарда в долари в полза на Китай за 2018 година. Ха-ха-ха !
126
5
 
25
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Путин да престане с тези провокации ,че педерacткaта дружинка тук направо получи инсулт!
125
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отчаян полски фашист. Не могада разбера какви претенции иматсрещу Русия. При следващата войнатрябва да й вземат 5/6 от територията.
124
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Колко е иронично, че комунист притежава повече права от нас да говори откровено
123
0
 
11
 
! Отговори
15409 преди 4 години
До̀налд Франчѝшек Туск е полски политик и историк. Това обяснява критиките му към всичко казано от изток.
122
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
,русия била изостаналаами тогава си оправяйте нашата страна какво се разправяте с русиямъск беше 2 години в заводите смъкна всичката документация и пак неможе да направи ракетен двигател като техния - и за разлика от ол.иго.фр.ените плювачи си го признаваот както свят светува нещата се определят от джепанетои българия е имала 100 тиан крепости когато идват диваците от анадола ама е нямала достатъчно джепане и хора за да ги спре за 500 години всичко е изравнено със земята само едни джамии са
121
2
 
13
 
! Отговори
Брюкселска зелка преди 4 години
Всички брюкселски зелки сме ЗА либералните ценности, защото на базата на тях можем да вкараме в Европа огромен брой *** с големи черни палки, които да ни оправят на смени.
120
4
 
35
 
! Отговори
учуден преди 4 години
До 129 КРИМ НЕ Е РУСКИДоста рано днес в събота сте се дрогирал бе другарю нежен ГендарСороски !
119
41
 
8
 
! Отговори
КРИМ НЕ Е РУСКИ преди 4 години
Вярно... крайно време е ЕС да изгони руските нашественици и да не е толкова либерална с руските терористи.
118
0
 
21
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 4 години
Голяма Чест за Мен е, че те Задоволявам Председателю Туск! Любовта ни е по-силна и от тази на Ленин и Зиновиев!!
117
1
 
32
 
! Отговори
kireza преди 4 години
Само като погледнеш лицето на Туск веднага става ясно,че той е лява резба....Затова и така реагира...
116
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Туск продаде цяла Полша на Германия и САЩ на безценица продажник , поляците не искат да го виждат нито на снимка....
115
38
 
5
 
! Отговори
петолъчка преди 4 години
В Русия вече се налага традиция когато покажат Путин по телевизията, да лягат пред телевизора и да се покланят пет пъти като докосват чело в земята.Новите кооперации се планират така че мястото на телевизора да е на источната стена.Влизат в обръщение керамични петолъчки които да се поставят пред кланящите се.
114
5
 
30
 
! Отговори
Брюкселец преди 4 години
немски плъх от полша
113
2
 
23
 
! Отговори
aaa преди 4 години
"Демократичните" и "либерални" западни рептили се възбуждат особено много като чуят истината...
112
4
 
20
 
! Отговори
сев преди 4 години
До АлексПисмо отпреди 75 години на немски аРиец от Сталинград:"Това руснаците не са хора, направени са от желязо, мисля ,че един техен е равен на 10 наши.59 дена щурмувахме една къща..скоро всички ние ще умрем..."както знаем , че е станало ...
111
2
 
57
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Да попитам тоя полски неофашист Туск след като са такива големи противници на авторитарните режими в Брюксел защо поддържат точно такъв режим в България ?Режимът на Бойко Борисов е авторитарен, за да не казвам тоталитарен.Цялата държавна система се използва за лични и партийни цели от управляващата хунта.И ако в огромна държава като Руската федерация донякъде твърдата ръка на управление е оправдана, то в малка и бедна държава като България подобни репресии и липса на свобода са абсурдни.