1 от всеки 10 руснаци е жертва на полицейско мъчение

Голяма част от руснаците обаче го приемат за нормално
30 юни 2019 22:10, Нели Христова
238
1 от всеки 10 руснаци е жертва на полицейско мъчение
Снимки: Reuters

През 1992 година руският бизнесмен Игор Каляпин е арестуван по погрешка и е пребит в ареста. Той е един от многото, които стават жертви на насилие и мъчение. Често това може да съсипе някои хора, но други прави по-силни.

Каляпин не се скрива от полезрението на руските власти след инцидента. Тъкмо напротив – основава организация, която се бори с насилието и мъченията, прилагани от властите в страната. Нито един полицай не е бил подведен под отговорност, хиляди оплаквания и  жалби са отхвърляни с лека ръка. А това вбесява Каляпин.

Според ново проучване на организацията му, в която участват 3400 руснаци от 53 региона, един на всеки десет жители на страната е ставал жертва на полицейско насилие. Ала изглежда че никой не се чувства засегнат от това – трима от десет души казват, че "насилието е нужно в някои ситуации“, а четири от десет, "че то най-вероятно е помогнало за разрешаване на случая“.

Според Кремъл тази статистика е невярна, въпреки факта, че преди по-малко от две седмици  призна за насилието над, отново, необосновано арестувания журналист Иван Голунов.

"Тук има 30 души. Някой от вас да е бил измъчван? Ако се е случвало, кажете“, заяви Димитрий Песков пред събралите се на брифинг журналисти.

Да се докаже до колко е точна статистиката е трудно. Русия не съхранява данни за подобни случаи, а според Каляпин, много от хората си мълчат, за да запазят работата си. Той твърди, че всяка година се занимава със 150 от най-тежките случаи.

Някои имат смелостта да съдят държавата като Артур Иванов от Новочебоксарск. Той губи слуха си след като е пребит от полицаи, които се целят главно в главата му, ала така и не получава голяма компенсация – около 20 хил. рубли или 250 долара. През 2015 година Димитрий Демидов е открит с куршум в главата. След аутопсията става ясно, че той няма как сам да се е застрелял. Майка му завела дело за 4 милиона рубли, но получила само 150 хил. рубли или около 2 хил. долара.

Най-голям е интензитета на насилие от полицаи в Москва, но там и броят на оплаквания е най-голям, защото жителите на столицата знаят по-добре правата си. Всичко често започва с юмрук, но в последно време биват намесени и електрошокове.

От 2017 година светът стана свидетел на жестоко насилие от страна на руските власти – стотици хомосексуални мъже в република Чечения бяха измъчвани, а в началото на тази година, съдбата им последваха свидетели на Яхова от Сибир.

За Каляпин най-тежкият случай, по който работил, е този на Артьом Пономарчук. 21-годишният младеж бил задушаван с газова маска, удрян с електрошокове и изнасилен с палка, толкова дълбоко, че дори червата му били прекъснати. Въпреки всички доказателства срещу полицаите повдигнати обвинения нямало. Мъжете продължили да работят. А като отговор на делото, заведено от Артьом, властите продължавали да повдигат обвинения срещу момчето.

Пред Indеpendent, Каляпин твърди, че държанието на полицаите става все по-нелепо. Преди те криели своите следи, сега дори не се стараели да правят дори и това. Работата на организацията му също е затруднена, защото хората му са под постоянна заплаха. Също така, все по-малко жертви ги търсят, защото се страхуват от повторни нападения над тях.

"В Чеченя например, хората не просто се страхуват, но и са 100% сигурни, че семействата им също ще пострадат. Те знаят, че младите мъже ще бъдат арестувани и за това премислят нещата по два пъти преди да се оплачат“, твърди  Каляпин. И допълва:

"Полицаи, пожарникари, пилоти – всички те са изложени на риск. Част от работата им е. Аз няма да се скрия или да се предам. Рано или късно нещо ще се промени. Бавно е, но вече сме осъдили 144 полицая. Без нас, това нямаше да се случи. Отчитаме го като успех.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей затова журналистите са презряно племе!Я кажете в Америка няма ли бой в полицията? И на много други места? В България впрочем също има - знам за един, който почина след такъв бой. В София
37
6
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Какво става с Асандж 'демократи" западняци?????И Сноудън искахте да го трепете ,ама се спаси от сигурна смърт в Русия!
36
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо не се съмнявам в тези цифри, след като само преди няколко дена вожът им гордо и безцеремонно се обяви срещу елементарните човешки свободи, част от които бяха важна част от политическата и идеологична доктрина на партията на която е той е бил член и ревностно и е служил като агент на КГБ.
35
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мишенка извикай Ванюшка и лягайте на печката.
34
4
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
До МишоКого да питаме,пък и кой ли ще ни отговори?Платено е на родните ...управници да затриват България,и те работят по въпроса.
33
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие са искате и да не ги бият. Ами американците как биеха чеpните, а?Голяма работа, че великият Володя отровил Скрипал! Ами мога да ви каза, че Скрипал сам си е виновен. Кой го караше да бяга от Русия? Щеше да умре бързо и без болка, ама той rлyпак! Е виж Навални е друга водка, притрепахми го като кyче, а?!
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоу у Барцелоната ги спукаха от кютек, а и жилетките бая отнесоха....боят си е ок
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А всеки 1 от 2ма е жертва на водката
30
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най - добре в Русия да си мижедурка, който не критикува властта, а ходи на почивка в България и да се наливат наволя с качествена водка, за да утолят мъката. Иначе я ши пий чай с Полоний или Новичок или ще те обявят за наркотрафикант. Изобретателността и смъртоносният руски арсенал няма ограничения!
29
5
 
3
 
! Отговори
хъша преди 4 години
еее айде сега какво толкова те така или иначе са свикнали още от времето на сталин да бъдат мачкани избивани и малтретиранитака или иначе не познават нищо по добро та нека си държат на традиционното все пак ако полицаите не ги пребиват тогава ще заприличат на западните а те не искат да са като запада
28
12
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
1 на 10 ли?това са само едва тези които са се осмелили да се оплачат реално са най малко половината на 10но според официалните лица сигурно 9 от 10 се изпращат с торта бонбони и цветя в къщи след успешно издържания престой в ареста в името на родину и сталину
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 37Тъпи прости български гъзоблисци...............
26
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са *** по рождение и е нормално в милицията им да е пълно с такива индивиди.Даже ми се струва, че са повече тези, които са малтретирани от милиционерите..
25
4
 
14
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
В САЩ само ако погледнеш накриво полисе офицер, си прецакан.Полицията тамнима изключителни права и то с право, все пак там оръжието се продава все едно взимаш кутия цигари.
24
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Сметката ти е пpocта, защото и ти си, като нея... 144 милиона не са всичките пълнолетни, а има и много възрастни над 60 години, които също едва ли са в тази статистика... Ама, като нямаш гънки по мозъка... сметката ти се струва, че е вярна.
23
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна глупост естествено - замислете се, Русия е с население от 150 млн., това значи 15 млн. да са измъчвани в полицията, което няма как да звучи правдоподобно дори по времето на Сталин!Иначе че има строги закони и полицията съблюдава спазването им е вярно! Не случайно нямат нито тероризъм, нито ромска престъпност, нито вандалски прояви! Обикновеното население със сигурност е доволно и живее спокойно
22
4
 
16
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Радвам се, че живея във демократична Франция, където полицията гали жилетките с перце, и няма грам насилие над тях
21
4
 
6
 
! Отговори
Драйвър преди 4 години
Лелеее, значи сме по-зле и от руснаците. Думи нямам.
20
5
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Пак двойни стандарти, господа !Когато американските полицаи убиват годишно хиляди граждани това ви се вижда нормално, а когато руските полицаи бият ви се струва ужасяващо ....Не оправдавам насилието на властта по никакъв начин.За такива огромни държави обаче е разбираемо, допустимо и дори наложително да се действа с по-твърда ръка.Недопустимо е, когато в малка, бедна и обезлюдяваща се държава като България полицията се ползва за репресии срещу инакомислещите.
19
10
 
3
 
! Отговори
Истински журнал преди 4 години
До 23Точно така! Трябва да пишат колко велика е Русия, а като Путин втори няма. Как обикновенния руснак боготвори вожда си и е примерен гражданин за подражание. А за прекрасните руски девачки, леле мале с кеф да ги "изпапаш". Въобще велика страна е Русия!

Спонсорирани публикации