Мюсюлманите в Германия се страхуват за живота си. Но защо?

Серия от бомбени заплахи срещу джамии разтревожи мюсюлманите
Обновена: 30 юли 2019 13:52 | 28 юли 2019 09:55, Красимир Ангелов
228
Мюсюлманите в Германия се страхуват за живота си. Но защо?
Снимка: Reuters

Серия от бомбени заплахи срещу джамии разтревожи мюсюлманите в цяла Германия. Представители на ислямските съюзи в страната призовават за повече закрила от властите. Според тях, държавата не взема достатъчно мерки, пише в свой материал DW.

На Нурхат Сойкан ѝ е дошло до гуша. След като през юли бяха отправени заплахи за бомбени атентати срещу джамиите в Изерлон, Вилинген-Швенинген и Мюнхен, както и срещу централната джамия на турско-ислямското сдружение "Дитиб", през последните дни  се получиха бомбени заплахи и срещу джамиите в Дуисбург, Манхайм и Майнц.

49-годишната юристка Нурхат Сойкан е говорител на Координационния съвет на мюсюлманите (КСМ) в Германия. Основаното през 2007 г. сдружение обединява четирите най-големи ислямски организации в Германия - Централният съвет на мюсюлманите в Германия, Турско-ислямския съюз по религиозните въпроси "ДИТИБ", Ислямския съвет на Германия и Обединението на ислямските културни центрове.

За Сойкан подновните заплахи са достатъчно основание за спешен призив към германските власти: "Мюсюлманите изпитват голяма несигурност. Държавата е длъжна да предприеме мерки за изграждане на доверие", заяви Сойкан. Федералната република е отговорна за това всички хора да могат да упражняват религията си без страх и насилие: "Нашето общо съжителство е застрашено, а с това и демокрацията. Това е неприемливо", смята юристката.

Председателят на Координационния съвет на мюсюлманите Айман Мазек също не крие притесненията си от проявите на насилие спрямо мюсюлмани. За него е ясно, че ислямофобията и анти-мюсюлманските настроения са се увеличили драстично. "Почти всяка седмица има атаки и осквернявания на джамии”, казва той.

Увеличава се и агресията срещу хора: "От 2017 година, когато започна да се води статистика за ислямофобските нападения срещу хора и институции, атаките, водещи до телесни повреди, са нараснали ."Вредите са много по-тежки, а броят на необявените случаи вероятно е много по-голям, тъй като полицията и съдебната система все още не са достатъчно чувствителни по тази тема". Освен това много мюсюлмани не подават оплаквания в полицията.

Предубеждения срещу мюсюлманите

Официалните данни подкрепят тезите на Мазек. Според Германското министерство на вътрешните работи през 2017 г. са регистрирани общо 1075 престъпления, класифицирани като ислямофобски. Нападенията над джамии са 239. Засега още няма официални данни за 2018 година. Въпреки това от изнесените предварителни числа се вижда, че през 2018 г. броят на жертвите се е увеличил  - до септември миналата година ранените при ислямофобски атаки са 40 души. През 2017 г., за същия период, те са 27, а за цялата година - общо 32.

Докъде стигат резервите на обществото спрямо мюсюлманите, показва и традиционното изследване на фондация "Фридрих Еберт", което се провежда от 2006 г. насам. Една от целите му е да провери разпространението на десните екстремистки нагласи в Германия. Наред с това се сравняват и предразсъдъците спрямо различните групи от населението. Резултатите сочат, че почти всеки пети участник в анкетата дава негативна оценка за мюсюлманите.

Няма постоянна полицейска защита

Предвид тези числа едва ли е изненадващо, че някои джамии сами са започнали да вземат мерки срещу заплахите, обяснява Мазек. В някои общности са въведени допълнителни проверки на безопасността, подобрен е контактът с полицията, както и осведомеността на гражданското общество, така че да се предотврати игнорирането на престъпленията.

Въпреки всички тези мерки, едно нещо е ясно: понастоящем няма постоянна полицейска защита за джамиите. Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер заяви по този въпрос следното: "Религиозните институции могат да представляват цели за терористични нападения. Ако има доказателства за опасност, защитата ще бъде засилена."

Въпреки това на фона на неотдавнашните бомбени заплахи Нурхан Сойкут не е доволна от тези изявления: "Заплахата е подценена, а призивите ни за повече защита на джамиите не бяха изпълнени". За щастие, бомбените заплахи не се осъществиха. Въпреки това, при сегашните обстоятелства мюсюлманите изпитват известни притеснения, когато посещават джамиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
27
 
11
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Булгарише пироманише Георги Димитровише, шойнише Райхстаг пожарише
114
4
 
86
 
! Отговори
Мдаа преди 4 години
'Нападения" срещу джамии, 268 (сиреч нарисувани графити), ..уаууу,.... горките ***......докато само палежите на катедрали за 2018 са над 1000!!!!! Включително и на Нотр Дам.... Марш в Анадола.... Не сте дорасли още за цивилизация ислямофашисти такива!!!.
113
14
 
36
 
! Отговори
Да живее Испания! преди 4 години
Единсвеното място в тая гнycна гeйcкo-чаршaфocaнa-Xaмериканcкo-толepacткa клoaкa, наречена Гeйpoпa, на което все още можеш да живееш що-годе добре, е Испания.
112
0
 
60
 
! Отговори
И.Б. преди 4 години
Турско-ислямското сдружение Дитиб е изцяло под влиянието на Ердоган и има за цел ислямизацията на Германия. Контролира се все пак от немските органи на реда.Тези органи обаче нямат достатъчно персонал, поради което са се породили крайно десни групировки сред немското население. Това са грешки на политиката на г-жа Меркел, която никой досега не успя да свали от поста й за съжаление.
111
1
 
12
 
! Отговори
ОПАСЕН СЪПЕРНИК преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААДА НЕ ПОДЦЕНЯВАМЕ МОСКОВЕЦА !!!!
110
0
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мръсни админи,защо махнахте коментара ми,който представяше историческия факт от Баташкото клане,че най-жестоките убийци,главорези изнасилвачи са били помаците от Зап.Родопи,които не са знаели турски,но са клали други българи,заради това,че са били християни,КОЕТО ПОКАЗВА "МИРНАТА"СЪЩНОСТ НА ИСЛЯМА,ПРОПИТ ОТ ПРИЗИВИ ЗА ИЗБИВАНЕ НА ДРУГОВЕРЦИТЕ!!!И сега същите масово се определят за турци,заради религията и въобще не им пука,че езикът им е български - за това си имат оправдания!!!ТОВА Е ИСЛЯМЪТ!
109
42
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Ние Турците си имаме Нови Приятели :))))ХА-ХА-ХА-ХААААААААААКитай, Русия, Иран, БразилияГледаме ви как Иран - самички - ви правят на диви и щастливи :))))ХА-ХА-ХА-ХААААААААААНие имаме 2000 годишна История- наследници сме на 16 Империи - Не сме хванати на Витоша с Капан :))))ВИНАГИ ПЕЧЕЛИМ ВОЙНАТА - даже и да загубим някои битки :)))))ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
108
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от ГерманияТова не е чак толкова лошо. Германеца не се справя с арабите, дори забранява свинско на децата си, виж руснака е друга работа. Мюсулманина го е страх само от сила, той е просто животно, което хем иска в рая, хем го е страх и не иска да скача от покрива. Руснака също е животно, също разбира само от сила, но поне върши нещо, макар и мафиотско, той е по негов си начин полезен, запълва ниша, развива бизнес. Докато мюсулманина само яде и хвърля.
107
5
 
56
 
! Отговори
бр преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААДа. Аз съм изтърпял много мизерии от страна на мюсюлмани. И в чужбина от страна на пакистанци и нигерийци и тук от страна на ислмизирани роми. И причините са били расистки и религиозни. И недоверието което белите и християните имат към черните и мюсюлманите е напълно оправдано, даже много слабо. Черните и мюсюлманите таят неистова омраза към Европа, а глупавата, добродушна и наивна бяла християнска цивилизация подценява опасността.
106
16
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Еййй, това са хората на Гюлен- Гущеров и ПКК,Те не се страхуват от вас Християните - страхуват се от Нас - Турците ., Защото :)))) Познават ни добре :)))ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААА
105
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе християнски овце,тия от няколко заплахи се нас*раха и ревът,сякаш се намират в собствените си мюсулмански държави,а вие се свивате и си траете,когато без никакви заплахи мюслитата се взривяват където и когато си искат и най,много,което правите ,овце,е да блеете "химна на шарли ебдо"!!!Е,оФФФци,заслужавате си го!Никой не ви е виновен!Единственото спасение от тази напаст,както впрочем и еврейската,която ви наложи религията "холокост" е масово изселване и на едните и на другите в техните стр
104
7
 
42
 
! Отговори
Су 34 преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААИ затова България ви би два пъти на война - веднъж на Шипка, където бягахте като овци от нашите опълченци и после 1912 г, когато нашата армия стигна Чорлу, на 30 км от Цариград.
103
2
 
37
 
! Отговори
преди началото преди 4 години
За да не ви е СТРАХ възстановете всички християнски храмове от Сирия до Констатинопол.
102
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не ходят в СА? Там заплахи няма и е пълно с джамии. Повече и от Германия. Аааааа....там май няма кой да им плаща социални цял живот.
101
4
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Гермн. Много обича и Закриля кюрдите от ПКК,Събра ги всичките там - и си ги Пази,Нека се страхуват - Халал да им е :)))Предателите Го Заслужават :)))ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
100
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами като се страхуват на корабите и там където се спазват техните порядки никой няма да ги закача и ще са между хора с тяхната религия и разбиране за живота
99
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
колко християни и немюсулмани бяха изклани в ирак и сириятия къде бяха - а бягат при тия дето са клали и скат да си променят начина на животщото така казал ааллахтая ***.растия дето я прокарват американците с безбройните си фондациики ще заличи европа и путин ще е виновен- толкова са изтъ.пели че не е за приказка
98
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-скоро белите в германия се страхуват за живота си. Мюсюлманите най-малко се страхуват за живота си... Ислямът е култ към смъртта.
97
0
 
2
 
! Отговори
До 103 преди 4 години
И двете.
96
3
 
30
 
! Отговори
брях преди 4 години
Еми като им е дошло до гуша,на фаштат пътя и кой от къдет си е,обратно при ердоганя!

Спонсорирани публикации