Ще се случи ли нещо ужасяващо – стотици танкове се събират край Хонконг

Търпението на Пекин се изчерпва
13 авг 2019 18:10, Нели Христова
216
Ще се случи ли нещо ужасяващо – стотици танкове се събират край Хонконг

През последните месеци Хонконг се тресе от безпрецедентни протести. Жителите на града искат той да остане автономен от Китай, а Пекин обяви безредиците за „тероризъм“.

Самата лидерка на Хонконг Кари Лем е на страната на Китай, като обяви, че след 10-седмичните протести вече „няма път назад“. Сега, около границата с Хонконг, са се събрали стотици военни превозни средства, сред които десетки танкове. Но защо са там?

Още по темата

Очакваме нещо ужасяващо да се случи!

Това казва Александре Кройс, съветник на комитета по международните политики на Европейския съюз.
Според китайската национална телевизия, става дума за „големи военни учения“ и Хонконг не е застрашен. Подобно струпване край границата на града имаше на 6 август, когато 12 хил. военни машини отново бяха на 30 км от него. Сред тях имаше бронетранспортьори, хеликоптери и амфибии.

Според китайският вестник Global Times, тези машини имат за цел да се „справят с неподчинение, бунтове, сериозно насилие и нелегални действия, терористични атаки и други действия, застрашаващи националната сигурност.“

Това е още едно доказателство, че Пекин губи търпението си. Макар протестите в по-голямата си част да са мирни, правителството нарече протестиращите „терористи“, както е правило при много други протести без насилие. Те винаги са приключвали с намеса на армията.

Пред BBC посланикът на Великобритания в Хонконг до 1997 година заяви, че „това ще бъде катастрофа както за Китай, така и за Хонконг“, ако армията се изправи срещу протестиращите.

По думите на Крис Патен Китай трябва да намери друг начин да успокои протестиращите, ако митингите не спрат.
А според Стийв Цинг, директор на на китайския институт в университета Soas в Лондон, „въпреки непрестанната демонстрация на сила, все още сме прекалено далеч от това да видим намеса на военните на територията на Хонконг.“

„Но сме по-близо, отколкото бяхме преди месец“, добавя той и обяснява: „За Пекин, това е „цветна революция, тоест, част от водена от Америка глобална конспирация за промяна на режима в Китай. А това е абсолютно неприемливо за Си Дзипин.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
9
 
1
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
САЩ пак са на ръба на пропастта, ясно е какво се е случвало през деня. Одеколон и гел за баня за закуска и после цял ден облъчване с москалски свободни разсъждения.
79
6
 
9
 
! Отговори
Китай преди 4 години
Време е САЩ да оставят Китай и целият свят, да прекъснат с превратите, майданите, убийствата на милиони чрез цветни революции.Кога светът ще санкционира САЩ.Само Китай, светът е с теб ъъъ с изключение на сорсоидните англосаксонци.
78
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко е хубаво че в България танковете са от преди 100 години и дори да ги пратят съм сигурен че ще ги повалим.
77
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Adolf EichmannКакви поклонници ? Не виждаш ли, че част от младежите е заслепена от гей-паради и евтин джойнт , и не прозира обективната реалност , че САЩ са на ръба на пропаста и ще се сринат всеки момент !
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо света се обръща.Москва си взе Крим,Китай Хонконг,освен ние да си вземем старите земи на запад и Македония,че и на юг до о.Тасос и о.Самотраки и до баира преди Солун.
75
12
 
9
 
! Отговори
Да Живее Хонконг преди 4 години
Свобода за Хонконг и Бойкот, Санкции и Деинвестиране на Комунистически Китай!!
74
4
 
15
 
! Отговори
Горби преди 4 години
Ерата на предателя Горбачов и веселяка Елцин свърши.Тук майдан,там майдан -сакън, йок.Харчете милиарди и ред сълзи, ред секрети.САЩ кога ще върне юганата част на Мексико, а Гуантанамо на Куба, а протеста в Окинава, че не искат ядрено оръжие на острова.На татко империалистчетата, когато те окупират, бият и убиват, включително деца е в името на демокрацията.Когато Китай реагира е тирания.На татко тарикатчетата - сорсоидчета, таркатчета мазни, петмезени.
73
2
 
5
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Ах ти неразумний и юроде, защо постоянно се дуппиш на "великите сили" които винаги са те използвали като незначителна пешка. Тук виждам две групи: едните поклонници на запада а другите на изтока - и в двата случая се дуппите на някой, каресва ли ви да ви клаттят? Това прави ли ви ***?
72
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да викнат и жълтите жилетки на помощ.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
81 Въх,че си ми умен,те Китайците гламави като нас!
70
11
 
6
 
! Отговори
Само САЩ преди 4 години
Това ще е пагубно за комунистически Китай. Ще им дойде и на тях реда, както на СССР и после Пусинова Русия.
69
8
 
7
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Това е целта на протестиращите - така ще се започне защото от Хонг Конг, протестите могат да влязат и в Китай много по лесно от колкото си мислиш. Едно е да потушиш размирици в един град с няколко танка а съвсем друго е да спреш 1 милиард по улиците - тва няма спирка с никакви оръжия :)
68
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ТошоТова е потъпкване на човешките права. Никой няма право да изпраща танкове и самолети срещу демократично претистиращи хора.
67
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай изпуснаха въздуха. Сега стана обратно - те искат сделка със САЩ, а Тръмп се дърпа. Така е като не искаш мира - на ти секиpa.
66
6
 
12
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
До Анонимен 70"Всички хора по света трябва да подкрепят Хонконг."Ами ето подкрепяме Хонгконг и искаме танковете да дойдат и да освободят Хонгконг от протестиращите :))
65
6
 
6
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До БожидарАлоу, ЗКПЧ-то Не се плюнчи толкова бе човек, ще докараш я инсулт, я инфаркт. Все пак си човек на преклонна възраст, Партията дето я преименувахте с референдум от БКП на БСП има нужда от тебе,нищо че вече и памперсите не помагат когато се ос.раш:)
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нелка нещо за Русия и"терора"над напушените девушки няма ли?Ама ха,цял ден сме в неведение!!
63
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички хора по света трябва да подкрепят Хонконг.
62
1
 
16
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
До Анонимен66и как правиш санкции срещу най-могъщата държава в света, 20% от световното население, това да не ти е Ирак :))
61
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неслучайно Хонконг е най-развитата част от Китай. Откъдето минат западняци оставят развит град/държава след себе си. Откъдето мине рycнак или китаец - остава само мизepия.

Спонсорирани публикации