Датчаните скочиха възмутени срещу Тръмп: Гренландия не е за продан!

Политици реагират с ужас на идеята на американския президент
16 авг 2019 21:30, Нели Христова
313
Датчаните скочиха възмутени срещу Тръмп: Гренландия не е за продан!
Снимки: Reuters

Доналд Тръмп може и да иска да купи Гренландия, но Дания изобщо не е съгласна на тази сделка. Всъщност, местните смятат, че е ужасна идея.

Според информация на Wall Street Journal, Тръмп имал желание да купи Гренландия, тъй като Дания имала сериозни финансови проблеми. "Какво мислите, дали ще се получи?“, питал той на един работен обяд веднъж.

"Отворени сме за бизнес, но не сме за продан“, категорично заяви външният министър на най-големия остров в света Ане Багър пред The Guardian.

Още по темата

"Бих казала "Не, благодаря“, отсича депутатът от втората по големина партия в Гренландия Ая Ларсен пред в. Berlingske. Тя също така се „чувства неудобно и леко притеснена, че някой може да си помисли такова нещо“.

По думите й, за Гренландия ще е най-добре да остане с Дания, а защо не и да получи независимост някой ден. По-голямата част от населението подкрепя идеята, въпреки че не е много ясно как държавата ще се справи без подкрепана на Дания.

"Навярно някои хора биха си казали, че това е добра идея. Но мнозинството, включително и аз, тъй като съм живяла в Америка, предпочита да има връзка с Дания, отколкото със САЩ“, обяснява Ларсен. Попитана дали все пак не е поласкана, че Тръмп има интерес към земята, тя е категорична: "Ако го блазни само геополитическото ни разположение, а не самата държава, то... не, изобщо не съм поласкана.“

80% от 2 175 600-те квадратни километра площ на Гренландия са покрити с лед. 56 хил. души, които обитават острова са съсредоточени главно край крайбрежието и столицата Нуук. Въпреки че е автономна, Гренландия все още зависи от решенията на Копенхаген относно своята армия и външните работи. Именно поради тази причина, властите в Дания реагираха с ужас, когато чуха за идеята на Тръмп.

"Това трябва да е първоаприлска шега... но много извън сезона“, написа един от министрите в Twitter.

Сьорен Есперсен от националистическата партия заяви, че ако "думите на Тръмп не са шега, а истина, то това означава, че той вече напълно е полудял“. "Идеята, че Дания ще продаде 50 хил. души на САЩ ей така е просто налудничава“, категоричен е той.

"Ужасна идея“ и "Най-абсурдното нещо, което съм чувал през живота си“, са само част от негативните реакции на политиците в Дания.

Пернил Скипър от Зелено-червения алианс каза, че „само фактът, че Тръмп мисли, че може да купи цяла държава с нейните хора, говори много за него“.

"Гренландия е на гренландците. Това не е 19-ти век. Не се продаваме!“, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз в момента знам че всички в България имат проблем с плащането на сметките за техните апартаменти.Я ги прехвърлете всичките на мен и се освободете от тоя излишен товар да плащате сметки за апартаменти ето това горе долу предлага Тръмп и ако той е прав, значи и аз съм прав и като е така чакам договори за прехвърляне, но ще си чакам май доста.
177
2
 
2
 
! Отговори
Моше нник преди 4 години
Са този Тръмп използва мойта техника.лсъо искам да баламосам някой и да мо взема имота евтино.Първо го залудявсм за да го баламосам сетне и накрая го обирам.
176
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фалшива новина с руски произход.
175
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания, финансови проблеми?
174
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази жега и аз се замечтах за Гренландия.
173
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашите не смао, че всички ще дадат, а ще питат и колко деца искат, да им пращаме н година ...
172
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да нападат и да се свършва ... ама като гледам как някакви мустакати махленски бабаити им дават зор, може и викингите да го озорят
171
6
 
5
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 години
Хахахах не била за продан?! До онзи ден се чудиха как да се отърват- дадоха им автономия, всяка година има полит. призиви да се разделят с този остров, който им носил само негативи. Наричаха хорста тсм мързеливци, кск нищо не правели, а само лежали на бюджета. Искаха там да пращат затворници, ислямисти, да се чистели били. Сега се правят на чиста вода ненапита. Аман от скандинавско- комунистически гьонсуратлък
170
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен Гербераст ,преди да плюеш ,вземи прочети нещо или поне погледай новините по ТВ.Покажи ми къде точно Тръмп е отправил такова предложение?Не да ми показваш фалшификациите на руските телевизии?САЩ имат огромна авиобаза в Гренландия, имат огромна радарна станция в Гренландия, от която следят Мурманск и Архангелск (базите на руските подводници) и Нова земя (ядрен полигон), всичко е отдавна уредено.Та, ако все пак е решил да си закупи острова, къде и кога е предложил?
169
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп къде се заплеснал по Гренландия,та там е много студено и пълно с лед!Я,да хвърли едно око накъде назе,па да ни направи щат на USA!Само ще го помолим ,да ни прати тяхна администрация,полиция,съд.Обещаваме да не пращаме депутати в Сената и Конгреса!
168
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой:Тръмп: Ще купя Гринландия!!!!
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луди хора ...Коментиращите де, не датчаните!
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 169Не можа да кажел нишо, затова повтаряш моето мнение, което те прави един долен копирач ... Кажи ми, кое прави Да ви, по-малко достойна, да кма тази земя, от чкокото примерно България, да има Стара Планина? Та не, дори не сме първите тук.... но е наша и в имаме сега, нали? Правилно ли е, да считаме за нормално, че някой, защото днеска е силен, ей така си взема земи?
165
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако иска да купи бг , не вярвам да срещне отпор
164
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо да не го приравнявам, драги ми съфорумници? Кое пречи на Дания, да има земи? Или всички го виждате в пушки и убийства? Нищо чудно, че сте най-нещастняи и незначителен народ в севернто полукълбо ....
163
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 175Тея датчани живеят около 10 пъти по-добре от тебе, защото не си оставят хората в калта. И преди да започнеш с това, имало много самоубийства, знай, че в България са повече ...Разбира се, при нас, да кажеш, че нямало смисъл да се хвърлят грешни пари, за болници в градове с 50000 души, който измират като мухи, се вижда едва ли ен, като правилно и морално решение. Не знам на кой завой се объркаха нещата, но определено не сме много наред и трябва, да направим няколко крачки назад...
162
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството в Копенхаген ,отрече да е отправно предложение за покупка на Гренландия!Всичко е журналистически бълнувания!На САЩ не им трябва ледения остров,след като те имат договор от70год.с Гренландия ,щатите да са пълен военен господар!Дания хвърля милиарди за инфраструктура и издръжка на местните.Точно сметкаджкията Тръмп няма да се изръси за да се вее американският флаг над двайсетина градчета!
161
4
 
3
 
! Отговори
Радио Ереван преди 4 години
Знаете ли коя е основаната разлика между Тръмп и Путин?- единият има перчам, а на другият му е лъснала пистата.
160
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен Гербераст ,преди да плюеш ,вземи прочети нещо или поне погледай новините по ТВ.Покажи ми къде точно Тръмп е отправил такова предложение? Не да ми показваш фалшификациите на руските телевизии? САЩ имат огромна авиобаза в Гренландия, имат огромна радарна станция в Гренландия, от която следят Мурманск и Архангелск (базите на руските подводници) и Нова земя (ядрен полигон), всичко е отдавна уредено. Та, ако все пак е решил да си закупи острова, къде и кога е предложил?
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се направи такава сделка, може да видят какво ги очаква и тях в документален филм за Хаваи: RT Poisoning Paradise. Където краварите са вземи властта местното население се избива безмилостно и територията се опосква. Приемат ли виртуалните пари това ще е краят на острова.

Спонсорирани публикации