Аферата "Пласидо Доминго" и #MeToo - едно е в Европа, друго е в САЩ

Изпъкват различията в отношението към личности, замесени в скандали
29 авг 2019 07:10, Елка Василева
85
Аферата "Пласидо Доминго" и #MeToo - едно е в Европа, друго е в САЩ
Пласидо Доминго. Снимка: БТА

Овации в Европа, отменени участия в САЩ - обвиненията в сексуален тормоз срещу знаменития испански тенор Пласидо Доминго за пореден път подчертаха различията от двете страни на Атлантика, свързани с отношението към личности от света на културата, които са замесени в скандали, пише Франс прес.

78-годишният Пласидо Доминго, който днес трябва да има участие в Сегед, беше обвинен от няколко жени в неуместни жестове и насилствени целувки, датиращи отпреди години. В неделя, при първото си излизане на сцена след публикуването на тези обвинения, той беше аплодиран на фестивала в Залцбург.

В САЩ стана точно обратното, филаделфийският оркестър и операта в Сан Франциско отмениха спектакли, след като тези обвинения станаха публични.

В Европа компаниите предпочетоха да изчакат, а някои дори му изразяват подкрепата си. И докато няколко американски артисти публично осъдиха предполагаемите деяния, европейски певци застанаха в негова защита.

Мецосопраното Мария Хосе Суарес, която на няколко пъти е имала участие заедно с Пласидо Доминго, например, каза, че виждала жени "да тичат след него".

Още по темата

"Това, което съм виждала, е добър човек, мъж, който обича жените, точно както аз обичам мъжете, и в това няма проблем", заяви тя по испанско радио.

Този разнобой в реакциите съживява отколешния дебат за начина, по който обществото трябва да продължи или да престане да величае работата на хора, обвинени в укорими деяния.

"Просто ужасно"

Кинорежисьорът Роман Полански е може би най-известната личност от културния свят, която беше приета в Европа, въпреки че той беше признат за виновен за изнасилването на непълнолетна в САЩ, които продължават да настояват за екстрадицията му, след като избяга във Франция през 1978 г.
Сега той трябва да представи последния си филм на кинофестивала във Венеция, но все още няма американски разпространител.

За Одре Клине, съоснователка на компанията EROIN, която подкрепя дебютиращи режисьорки, това, че тези личности продължават да бъдат почитани, е "просто ужасно".

Във Франция,заявява тя, тези личности "продължават да издават книги, продължават да бъдат канени в телевизията".

"Лудост е да виждаш това, всички знаят що за хора са", казва за АФП 32-годишната парижанка, която сега живее в Лос Анджелис. "Защо продължават да работят?"

В САЩ последният филм на Уди Алън беше свален от Амазон, след като обвиненията в сексуален тормоз на осиновената му дъщеря Дилън Фароу, които той отрича, отново ставаха обект на широко медийно отразяване. Пълнометражният филм може и никога да не бъде прожектиран в САЩ, но започва да излиза на екран в Европа.

"Европейско усещане за нещата"

Десетилетия наред защитниците на влиятелни мъже, обвинени в сексуално насилие, размахваха клишето за американския "пуританизъм".

Доводът се появи отново след създаването на движението #MeToo (#АзСъщо) през 2017 г., последвало сгромолясването на продуцента Харви Уайнстийн.

Катрин Деньов подписа заедно с още стотина жени отворено писмо, защитаващо свободата на мъжете "да задирят" жените, смятайки това за "незаменимо за сексуалната свобода".

Американската актриса Анджелика Хюстън, която е играла в няколко филма на Уди Алън и е била на вечерното празненство, когато Полански извършва престъплението през 1977 г., твърди, че така са стояли нещата по онова време.

"Това е нещо, която можеше да се случи 10 години по-рано в Англия, Франция, Италия или Португалия и никой не би чул за това. Така обичат да прекарват времето си тези хора", каза тя за списание "Ню Йорк".

"Във Франция се развиваше цялото това плейбой движение, когато бях младо момиче", добави 68-годишната днес актриса. "Това беше обичайно за повечето от тези мъже като Роман, които са израснали с европейското усещане за нещата".

За френската историчка Лор Мюра, която миналата година публикува книгата "Сексуална революция? Размишления за след Уайнстийн", "да се тръби на всеослушание, че това е пуританизъм и цензура, представлява мързелив подход".

"Вярвам, че систематичната защита на "великия артист", на неговата чудодейна безнаказаност, е алиби за всичко останало. Зад това има съзнателно желание да не се влиза отново в дебат", каза тя за сайта Медиапарт през 2018 г.

Днес Одре Клине се тревожи, че на хората им е омръзнало от скандалите.

Тя обаче казва, че е оптимистка за бъдещето, защото младите от двете страни на Атлантика растат "с ново образование" по въпросите за равенството между половете.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
15
 
! Отговори
До Димо преди 4 години
Виж сега-спал съм с десетки жени и мога да ти кажа,че няма жена,която да не харесва комплименти.Но,за да се направи крачка след комплимента трябва да се познава женското поведение.В момента,в който даде знак,че не й харесва нещо и трябва да спреш дотам.То затова е цяло изкуство свалянето на жени и Казанова и Дон Жуан са легенди.Не защото са били големи любовници,а защото са свалили и преспали със стотици жени.
27
0
 
30
 
! Отговори
Гочо преди 4 години
#MeToo е най-добрия начин да дискредитираш и съсипеш нечий живот. Последно време се ползва основно за това, а не защото чак толкова били засегнати от сексуален тормоз.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СКОРО ЩЕ ГО ОВАКАТ И В ЕВРОПА.
25
4
 
18
 
! Отговори
Димо преди 4 години
Не става дума за ,,свяляне" или за насилие ,а да не смееш да направиш комплимент на една жена,че тя можела да го тълкува еди как си. Изкривено мислене за неща съществуващи от векове. До къде стигна светът??? Точно това казва и Катрин Деньов.В САЩ работодатели вече много внимават и избягват да дават работа на жена за позиции еднакви за мъже и жени,защото се чудят как да общуват-хем да си внимателен ,хем да внимаваш с усмивки,жестове и думи!
24
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма дим без огън.Щом ги казват тия неща, значи ги е обядвал без позволение.Вярна е поговорката"Няма жена,която да не иска,има мъж,който не знае как да си поиска".Ако е флиртувал с тях,сами щяха да му се натискат.Ама явно е карал през просото .То и на мен ми се иска като видя някоя жена с хубав *** да я хвана за ***,ама не го правя.
23
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В щатите най - доброто е, че над никого няма чадър. Известен, богат няма значение. Мъжете трябва да се научат да уважават жените. Дори в една къща, ако мъжът не уважава жената, в нея къща бог не влиза.
22
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие виждали ли сте как изглежда Пласидо Доминго, знаете ли какво значи тенор? Това са едни дребни мъжлета с тънки гласчета. Не ми обяснявайте как след него са тичали жени.
21
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ЕВРОПА ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО СОЦИАЛИСТИ. КОЕТО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ.
20
0
 
29
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Истината е някъде по средата. Старият коцкар със сигурност си е oтeбал... Такива, които са му "пускали", за да "намажат", сега не трябва да мрънкат. Но ако е вярно, че е съсипвал кариерите на "отказалите" - ТЕ, да го съдят до дупка!Иначе - Ми тоо - в общи линии се превърна в полуофициално сдружение на изнудвачки - златотърсачки.
19
2
 
13
 
! Отговори
fact преди 4 години
До ЕДНА ЖЕНААМА ВЕРНО ЛИ?ЕДНО ВРЕМЕ не биха им обърнали внимание, да, но ако поканиш мъжъ на слеща след полунощ и му забиеш кама в гъролто, или му отрежеш топките ше си кажат: намерил е квот е търсил и край. А днеска, изнасилвана в стара загора убива насилника си и водът дела срещу нея.....ТА, ИЗВРАТЕНИТЕ ОТ "СЛОЖЕТЕ ГО И НА МЕН СЪЩО" ПРОСТО ИЗНУДВАТ ЗА ПАРИ С 20 ГОДИШНА ДАВНОС, НИЩО ПОВЕЧЕ....
18
2
 
7
 
! Отговори
ДА преди 4 години
До КонстантинВижте хора, които не са обективни, написал съм, че има жени, които казват, че мъжът трябва да ухажва жените и имам минус. Бъдете обективни, не лицемерни. Да на човешките отношения, не на лицемерието.
17
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факт е, че дъртият пръч се е възползвал от положението си, за да пуска ръце и да се ли гави. Много хора го правят, но този явно е прекалявал, за да се стигне до това положение. Много хора не осъзнават, че точно това не е мъжко поведение - да се натискаш дори когато не те искат.
16
3
 
1
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 4 години
Но жените имат не по-малка вина за това, че мъжете се държали като парализирани, нали те ги възпитават, в общи линии, акълът им не стига за повече и в много случаи са си виновни и сами - аз например познавам не малко от тях, които плюят фееминизма, който си има известно оправдание, но пък те са толкова ограничени, че се чудя изобщо как са живи.......
15
2
 
24
 
! Отговори
Константин преди 4 години
Но ми хареса, че доста жени се изказват в негова защита, казват, че мъжете трябва да ухажват жените. Явно и на жените им писнаха тези феминистки и джендърски норми.
14
1
 
26
 
! Отговори
Скапана работа преди 4 години
Според някои хора тук, първо трябва да питаш жената, мога ли да те ухажвам и тя ако каже да, тогава да я сваляш и още нещо жените си менят мнението пред 1-2 дни. Един ден те харесват, другия не. Луда работа. И пак ще напиша, според мен направо са се избивали за Доминго, известен и с пари, къщи, коли. Сега ги тормозил, а не може ли просто да искат пари, защото не ги е уважил.
13
19
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тук българските мачовци масово смятат, че свободата е само за мъжете - жените за тях са нищо друго освен машини за раждане и задължително трябва да им се подчиняват денонощно, не проумяват простия факт, че това време свърши, но пък в задръстената ни държава всичко идва слез 30 години, да не би да мислите напр., че навсякъде плюят де що е женско и чакат да бъдат обслужени, като че ли са парализирани?
12
1
 
28
 
! Отговори
Скапана работа преди 4 години
Според мен, жените искат да изкарат някой лев от Пласидо Доминго. Сигурен съм, че преди 20 - 30 години те са го гонили за пари и лъскав живот, тогава е бил по-млад и според мен един мъж трябва да може да ухажва една жена, тя може да му каже не, той трябва да се отдръпне, но това не е сексуален тормоз и то след 30 години се сещаме.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пласидо Доминго е тясно свързан с Мексико. Мескико, Куба.... латиноамериканските страни са друга манджа. Като кажат Европа, имат предвид най-често католическите страни. Там, където има карнавал - карне вале - Да живее плътта! Двойнственност. двуличие като мярка за годност.
10
1
 
33
 
! Отговори
anon преди 4 години
Флирта умря. Сега ако искаш да флиртуваш с някой трябва да ползваш приложение, в което той е цъкнал че е съгласен с него да бъде флиртувано.
9
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно, как всички жени се правят на жертви.-------- Много интересно как всички мъже се правят на жертви. Няма проблем, че Пласидо харесвал жени, проблемът е, че е натискал жени, които не го харесват. Аз също смятам, че има нещо много гнусно в това от позицията на властимащ да попипваш жените и да им натрапваш лигите си. И съм абсолютно сигурен, че никоя жена не е търчала след тоя лилипут.

Спонсорирани публикации