Електрическият скутер май бил по-вреден от пълен дизелов автобус

Прави се от метал и пластмаса - най- опасните за околната среда материали
119
Електрическият скутер май бил по-вреден от пълен дизелов автобус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Електрическите  тротинетки стават все по-популярни в големите градове по цял свят, в това число и у нас, което предизвиква много дискусии. Основната е дали те трябва да бъдат регистрирани като обичайни превозни средства и съответно хората, които ги управляват да притежават необходимия лиценз и да носят отговорност за действията си.

Оказва се обаче, че проблемът с тротинетките на ток не е само с правилника за движение по пътищата. Група учени от Университета на Северна Каролина проведоха изследване, в което доказват, че те тези превозни средства са по-вредни за околната среда, отколкото е общественият надземен транспорт, ако той е напълно натоварен, пише Automedia.

Резултатите от изследването бяха публикувани в списанието Environmental Research Letter.

Учените са взели под внимание изхвърлените в атмосферата вредни емисии (СО2), които са нужни за производството на електроенергия за скутерите, а също така и въздействието на материалите, използвани при тяхното производство,  транспортиране и събиране (в много градове те се дават под наем и съответно се оставят на различни места, което налага тяхното прибиране от фирмата, чиято собственост са). Оказва се, че електроенергията за тяхното зареждане е най-малкият проблем.

"Най-вредни за околната среда са материалите, от които се прави транспортното средство - метал и пластмаса. Те нанасят повече вреда, отколкото самото зареждане. Друг проблем е транспортирането на скутерите до зарядните станции, които на свой ред работят на пълно натоварване по цяла нощ. Повечето тротинетки не са с напълно разредена батерия, но въпреки това се товарят на товарни автомобили, които ги карат до зарядните станции, а тези машини също отделят вредни емисии", коментира един от авторите на изследването Джеремая Джонсън.

Изследователите са направили и любопитна класация на превозните средства, в която показват какви вреди нанасят те на околната среда. Оказва се, че използването на скутер (тротинетка) за придвижване в града е по-вредно, отколкото това на пълен с пътници дизелов автобус.

"Скутерите са ефективно решение на задръстванията в града, но не и на екологичните проблеми, тъй като те не оказват чак такова въздействие върху околната среда от страна на градската транспортна система, колкото се опитват да ни ги представят техните производители, както и компаниите, които ги дават под наем", е заключението на учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: скутеритротинетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идва зима. Скоро проблемът ще бъде решен. Фукльовците с тротинетките пак ще влязат в колите.
92
5
 
14
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Леле! От човека май просто животно нема. Да ми говорят против тротинетки и ел коли. С или без тротинетки, паразитиращото човечество ще бъде сериозно редуцирано. Крайно време е. Я Йелоустоун, я някоя глобална войничка с или без гъбки за гарнитурка. Споко. Вселената е много добре смазан механизъм. Дали има Часовникар не знам. Но ......
91
6
 
11
 
! Отговори
Аз преди 4 години
На тая статия могат да повярват само ......
90
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са се объркали - екото е идеология за да се накарат нормалните хора да купуват иначе излишно скъпи неща, а и да затапи китайците щото те по дефиниция са си с мръсни технилогии та да си купят нещо западно. А сега тия за кой работят? Руски шпиони
89
18
 
11
 
! Отговори
г. Леонид Решетников преди 4 години
Братя българи, призоваваме да блъскате тротинеткаджиите където ги срещнете. Те са монархофашисти и крадат народния хляб, крадат хляба на децата ни. Всеки използуващ тротинетка е буржуй и враг на народа, а тротинетката му трябва да се конфискува в името на народа. Не страхувайте се, че ще лежите в затвора. Ние ще направим преврат и ще ви извадим, ще ви направим партийни членове. Ние Цола Драгойчева, която взриви църквата със 700 фашиста освободихме, та вас ли няма да освободим.
88
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и с десет процента да намалее автомобилният трафик в големите градове вследствие масовото навлизане на Ел играчките е голям плюс.Лицемерието обаче няма граници,на практика "ние" какво правим вместо да поощряване собствениците на тоя вид транспорт ние почваме да налагаме регулации и"правила"за тях!
87
11
 
27
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
На тези "учени" ако им платят да докажат, че велосипедите са по-вредни от колите, и това ще направят без проблем. Нали и те се произвеждат от пластмаса и метал - каква е разликата с тротинетките.
86
3
 
19
 
! Отговори
Онанимен преди 4 години
Ел. тротинетките в България вечер ги зареждат на ТЕЦ-Перник и ТЕЦ-Гълъбово. Така двата теца стават напълно екологични иизхвърлените газове миришат само на цветя.Всички са доволни и щастливи, най-вече фирмите, които предлагат услугата, защото не плащат данъци.
85
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно,как производството на един50 местен автобус който тежи между15-20 тона е по екологично от производството на 50 тротинетките които тежат50×15 кг.=750кг.
84
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За САЩ безспорно са много вредни ,дебелите американци ще започнат да ядат по малко храна, а от това ще гладуват селскостопанските производители които пострадаха от войната с Китай.Второ САЩ ако няма икономическа полза за бюджета нещо ,то не се води за екологично, Трето в сащ няма добре организиран обществен транспорт ,така че е добре да се кажат няколко добри думи за това вместо американците да се научат да ходят и да се возят на тротинетки , няма пари в бюджета от това.
83
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже от икономическа гледна точка тротинетките и велосипедите носят повече вреди, отколкото ползи. На един му е по-бързо и по-евтино, но на хиляди други им се удължава времето за пътуване, а който не е с градски транспорт му излиза и по-скъпо заради задръстванията породени от стесняване на улиците заради велоалеите.
82
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страната която излезе от Парижкото споразумение за климата,с лидер арогантният рижав т'ъпънар направила"изследване"и установила колко вредни билиЕл- тротинетките,нямам думи!
81
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен написаното в новината, тротинетките затрудняват движението и с това предизвикват по-голямо замърсяване на въздуха.
80
7
 
25
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Тротинетките цакат мутродържавата и мафиотски ни бизнес,това е целия проблем.
79
4
 
21
 
! Отговори
Писна ми преди 4 години
Аман от вегани бг ***. Как въобще ви минава през акъла да сравнявате 1 автобус с 1 тротинетка? От автобус/тролей/трамвай само метрото е по-ефикасно. Да не говорим, че вече новите автобуси са на ток/газ/метан. Тротинетките с децата пред блока, НЕ на пътя!!! НЯМА инфраструктура за колела/тротинетки/ройлери!!! Спрете да ги ползвате насила, защото било модерно. Държавата се разпада, като стар панелен блок, а си мислите, че живеете в центъра на Лондон. Нормални хора ще ви лежат, за да карате на пътя
78
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
статията е пълна тъпня.А тези който са правили това "изследване" да ги затворят в един гараж и да запалят еди дизел-команрейл за десет минути.Па тогава да ги нидя какво е мнението им!
77
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тънкият момент е, че автобуса превозва повече хора, на по-голямо разстояние и за повече време. Отделно, че батериите правят електрическите превозни средства силно вредни от екологична гледна точка. Затова и ел. коли са по-замърсяващи в сравнение с бензиновите и дизеловите коли.
76
6
 
25
 
! Отговори
тротинетките са вред преди 4 години
ни за държавните хранилки.От един автомобил можеш десет кожи да смъкнеш,данък винетка,преглед,гражданска ,глоби ,ддс и акциз на бензина а в кат колко са такси оле майко.А от тротинетката нищо е как нема да е вредна.Въпроса е за кой.
75
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A автобусите, които пътуват полупразни или с двама пътници вътре?Каква вреда нанасят те тогава? Аз разбрах от написаното по-горе, че когато сме натъпкани като сърдини в един автобус, трябва да изпитваме удовлетворение, че сме полезни за околната средаа пичът с тротинетката, когато види автобуса такъв пълен, трябва да му стане кофти и да се засрами, че пръска из цяла София едни такива вредни емисии.
74
3
 
7
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Абе няма такова нящо! Вече изядох една ел. тротинетка и нищо ми няма!

Спонсорирани публикации