Русия къса със Съветското си минало... законно

Над 20 000 закона ще бъдат премахнати
18 сеп 2019 22:00, Нели Христова
57
Русия къса със Съветското си минало... законно
Снимки: Reuters

Между 1917 и 1991 година Съветският съюз създава множество необичайни закони, които изненадващо са в сила и до днес.

В продължение на десетилетия те спират развитието на Русия, но сега премиерът Дмитрий Медведев иска "регулаторна гилотина", която да премахне ненужните и безумни съветски закони до 2020 година. Тяхната бройка не е никак малка – близо 20 хил. наредби ще бъдат отменени.

А сред тях има някои наистина необясними.

Оказва се, че меката мебел, мокетите и килимите, които хората слагат в офисите си, са били незаконни през последните 60 години. През 1958 година Министерският съвет на Съветския съюз решава да се бори със суетата, като приемат закон, който забранява в държавните офиси и публичните сгради да има мека мебел и декор от вълнени или копринени тъкани.

Друг закон, който ще бъде премахнат, датира от 1927 година и гласи, че вещите и имотите на всички, които са напуснали СССР по "политически причини", ще бъдат иззети в полза на държавата. Разбира се, в закона имало вратичка – онези, които се разкаяли на време и се върнели в държавата преди вещите им да бъдат конфискувани, можело и да не се сбогуват с тях. Но предвид масовата чистка на десиденти по времето на Сталин, почти никой нямал желание да се възползва от нея.

По времето на СССР артистите, писателите и учените са били по-специални от другите. Затова бил приет закон, който им осигурявал апартаменти с 20 квадрата по-големи от тези на останалите хора. Огромните "Писателски апартаменти" в центъра на Москва дори се превръщат в част от фолклора на страната. Но след като СССР пада, "специалните" вече не се ползват с привилегии, а от 2020 година, законът ще бъде пратен завинаги в миналото.

През 1956 година е приет закон, който задължава общините да осигуряват постоянно настаняване на хора от малцинствата и да им намират работа в местни заводи, ферми или строителни обекти. Той също ще бъде премахнат.

Ще дойде краят и на хляба по стандарт. През 1990 година Министерството на зърнените храни приема правило, което налага точно колко разреза трябва да има върху различните видове хляб. Но от февруари тази година пекарите могат да са спокойни – те вече могат да правят колкото си искат разрези, без да нарушават закона.

Указът на Съвета на народните комисари на СССР, подписан малко след болшевишката революция, установява 48 часова работна седмица и 8 часов работен ден. Днес той си противоречи със съществуващия Трудов код, в който е упоменато, че продължителността на една работна седмица не трябва да е повече от 40 часа.

От 1920 година, декрет от комисията за универсален трудов дълг задължава всички работодатели да докладват, ако някой от служителите им пропуска работа. За това е създадена специална комисия по дезертиране. Ала на работодателите им е изключително трудно да изпълняват закона, тъй като в последните няколко десетилетия комисията не съществува.

Още един закон, който ще "мине под ножа" е този, който осигурява равни права на децата на държавните служители, с тези на хората, работещи във фабриките, при кандидатстване в университет. Но почти 100 години по-късно е абсолютно немислимо да си представим, че децата от различните прослойки биха имали различни права.

До Нова година правителството трябва да формализира пълния списък на съветските актове, които да преминат под "регулаторна гилотина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
25
 
19
 
! Отговори
Лунгур преди 4 години
Русия не къса с никакво минало.Това е в главата само на нашите предатели от България.България и българите отново са в плен на фашизма и на глупостите и измамите на Западните ни псевдо "приятели".
25
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следваща та им стъпка е да приемат Исляма и да Обявят путинско комунистически халифат
24
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
русия вчера днес утре все си е свинарник закривайте го
23
8
 
31
 
! Отговори
Европеец преди 4 години
Русия може и да скъса със съветското си минало, но не и българските русофили!
22
9
 
7
 
! Отговори
Koe преди 4 години
До АнонименТогава къде е Комунизма??? :) хахаха На Запад или на Изток ? Щото в Англия си е баш комунизъм, а САЩ не са излизали от него. Просто камуфлаж правят, че е демокрация. Тяхното ДС си управлява от ВВС насам.
21
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Рассия нещо са и гръмнали законите , това не са само атомни, биологични или разните му там изгорели гори. Единственото решение е спешна продажба на последния модел СУ 954-Ях (Папугай) и ракетни системи С-428 спиращи прелетните птици по пътя си на Дисни. Ще ги изложат в Дисниленд да има на какво да се подиграват децата.
20
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом къса с комунизма, то значи отново са въведени крепостните селяни. Не могат да емигрират, защотото никъде не ги искат.
19
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Но почти 100 години по-късно е абсолютно немислимо да си представим, че децата от различните прослойки биха имали различни права." - незнам за Русия, но в България в хубав университет се взлиза само по гръб, с пари в плик, с връзки или по Герберска линия.В Западните страни пък хубав университет струва 20 години дългове. А най-престижните приемат на лобистки връзки.
18
6
 
13
 
! Отговори
Профан преди 4 години
Всяка от тези наредби е в същността си права. Като по законите на Лао Цзъ и Конфуцианството са писани. С мъдрост, не с хитрост. Но кой да разбере...
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е късане с комунистическотоминало, а актуализация на нормативнатабаза. Българските джурналистки чупяттъпомера.
16
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е посткомунистически бардак .Перспективите са все по голяма ислямизация .ТСВ ще е следствие на сатанисти като съюз между православието и исляма.Позорен акт .
15
9
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СЕ ЧУДИ КАК ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ОСТАНЕ ЖИВ!!!НАСЕЛЕНИЕТО НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е НАЙ-ПРОСТОТО В ЕВРОПА НО И 1% ДА СЕ РАЗБУНТУВА ТОВА Е КРАЯ НА РЕЖИМА ТАМ И ТЕ ГО ЗНАЯТ!
14
2
 
0
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 21зааащо така?
13
2
 
18
 
! Отговори
хъша преди 4 години
от кога чакам да паднат тези хиляди важни закони та да се преместя в русия защото качеството на живот там ще цъфне и върже веднагаевалла на гения медвед който най накрая намери болния зъб за всички страдания на страната си и пътя към незабавен просперитетабе цял свят се чуди и мае къде им е бил проблема на руснаците а то било там някакви си стари закончета
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уф, омръзна ми този еврейской союз .
11
3
 
19
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
тва да им беше проблема на руснаците някакви си 20 000 глупости за които никой дори не знае а дори и да знаеше никой не спазва подобни простотии още от съветско времес тези размърдвания медвед няма да изведе страната от батака на корупция олигарсия и грабежа на обикновенния руснак от хората на властта
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън, дрън, советски союз... минало свършено време.
9
3
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
къде има дежурен лекар да ми закърпи зaдникa че ми го разпраха? Плащам със сфиpки, че неам осигуровки....
8
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците са единствените от бившия соц лагер, които все още се обиждат, ако се каже нещо лошо за тоталитарния им режим или комунистическите им диктатори. Всички останали страни го преодоляхме това време и не искаме да се връща.
7
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ме интересуват вътрешните проблеми на Империята на Злото?