Да си спомним за Желязната лейди

Днес Маргарет Тачър щеше да навърши 94 години
13 окт 2019 21:17, Дарена Найденова
37
Да си спомним за Желязната лейди
Reuters

Представяте ли си жена да ръководи цяла държава? В днешно време този въпрос не само ще звучи нелепо, но дори някои хора ще бъдат обидени. Но преди движения като #MeToo, феминизма и борбата за равенство, този въпрос е звучал напълно правдоподобно. И най-вероятно отговорът му е бил "Не, разбира се", след което ще последва бурен смях от страна на влиятелни мъже с пури в устата и уиски в ръката.

Точно в това време обаче се появява една жена, която успява да се противопостави на всички стериотипи и да застане начело на една от най-великите империи в света. Говорим, разбира се, за Маргарет Тачър, която през 1979 година пише история като става първата жена министър-председател на Великобритания.

Но историята й с парламента не започва тогава. Тя започва да прави опити да влезе в голямата сграда още през 1950, но претърпява няколко поредни загуби. 9 години по-късно обаче печели място сред най-влиятелните личности в страната и оттогава започва своето пътешествие към властта. Речите й веднага се превръщат в исторически. "Всеки човек е има правото да работи това, което иска, да харчи парите си, да притежава имот и държавата да му служи, а не да е негов господар - това са британските девизи".

Като първата жена министър-председател, тя прокрадва закона за правото на медиите да отразяват срещите на парламента. 

Съветският съюз я наричат "Желязната лейди" - име, което тя толкова харесва, че започва сама да се определя като такава. Най-важната битка по време на мандата й е тази за Фолклендските острови - британска колония, нападната от Аржентина през 1982 година. Само няколко месеца след атаката, войниците на Тачър успяват да си върнат местността и войната приключва.

Още за живота на Маргарет Тачър четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КЪРВАВАТА ЛЕЙДИ ! ЗА НЕЗНАЕЩИТЕ ....ПО НЕЙНА ЗАПОВЕД ,БАХА РАЗСТРЕЛЯНИ 150 СТАЧКУВАЩИ МИНЬОРИ ОТ ДЕМОКРАТИЧНАТА ПОЛИЦИЯ, В ИМЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА . Затова когато умря ,хиляди тържествуваха . И работници и ирландци . Особенно ирландците ,как я дебнеха .
11
6
 
9
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Ех, ще доживеем ли деня, в който ще пишете такива възпоменателни статии в стил "да си спомним" за някои истински Българи-родолюбци, като например Мара Бунева, Владо Черноземски, Ванчо Михайлов, Капитан Списаревски, и останалите ГЕРОИ на Отечеството? Но не, за вас е важно да заработите червени точки, пишейки възхвала на пионките на Новия Световен Ред като Тачър, Кристалина и т.н. продадени нехристиянски душици.
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тя и и Унгария не харесваше, но наистина към България беше много крайна. За нея бяхме цирей който трябва да бъде отстранен. Е, тя си отиде, България още съществува.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко от вас знаят, но г-жа Тачър беше личен враг на България. Така и не обясни от какво идва тази неприязън към нашата страна.
8
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
не ме разбраха некои..Намека ми НЕ беше отправен към Тачър,а просто използвах случая .но както и да е..Ням да са права на "важен"!.."Важния си ти"..както е логото на една банка,която аз не само че уважавам,но и й се доверявам..
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От госпожа Тачър съм запомнил една знаменита фраза - Комунистите и социалистите са най-безсрамните хора на света!
6
5
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Не искам,нямам намерение да са права на "проповедник",но все пак:-..Добре е всеки един от вас ..ОТ НАС!..да са замисли за това защо е тук,какъв е СМИСЪЛА на съществуването му и трябва,или не трябва,да направи безброй поразии преди да.."гушне букета"....ей така,колкото да не заспи..
5
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега е момента да си спомним за нея.Ако беше Лейди жива сега,- нямаше да има БРЕКЗИТ- Катедрални туристи нямаше да си разиграват лошадите из Кралството- Северна Македония Косово щяха да са в НАТО, а Албания - в ЕС--За шок и ужас на морзилките
4
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Англия тръгна надолу след управлението на лудата крава.
3
2
 
1
 
! Отговори
Алабала преди 4 години
Но там има само пингвини. Да, но те са английски, господа. И трябва да ги защитим.
2
0
 
16
 
! Отговори
Жо преди 4 години
МАРГАРЕТ ТАЧЪР-"Няма никакви държавни пари. Всичките пари са от данъкоплатците".Нека всички, които чакат помощи от държавата, да проумеят тази истина, казана от Тачър!
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маргарет Тачър и модерните феми движения ... моля ви се....

Спонсорирани публикации