Диана Ефтимова за инициативата "Промяната започва с действие"

Защо са важни изборите за местна власт?
Спонсорирано съдържание | Обновена: 19 окт 2019 16:11 | 19 окт 2019 16:11, Александър Попов
Диана Ефтимова за инициативата "Промяната започва с действие"

Диана Ефтимова e експерт „Проучвания и анализи“ към Институт за развитие на публичната среда“ и част от екипа от 2013г. Тя е магистър по „Международни икономически отношения“ от „Университет за национално и световно стопанство“ гр. София, като има и бакалавърска степен по специалността „Застраховане и социално дело“, отново от УНСС.

Какво е „Промяната започва с действие“?

Промяната започва с действие” e инициатива, която цели да помогне на българското общество да бъде общност от осъзнати и активни граждани. Тя е резултат от обединените усилия на Фондация Еконт и „Институт за развитие на публичната среда”. Тук следва да отбележа, че ние нямаме партийни интереси и обвързаности, а се стремим да покажем, че на местните избори на 27 октомври гласът на всеки един от нас има реален потенциал да промени средата, в която живеем.

Как решихте да се включите в тази инициатива?

Мотивацията ми да се включа в инициативата „Промяната започва с действие” е свързана с възможността за достигане до широк кръг от активни хора. Те са тези, които имат желание да се ангажират в по-голяма степен със случващото се в държавата - процеса на избор на управляващите (на местно ниво тази есен) и последващия контрол върху тяхната работа и решения.

От колко време се занимавате с избори и изборен процес? Какво представлява портала Аз Гласувам/Ти избираш?

Сдружение „Институт за развитие на публичната среда” като организация се занимава с наблюдение и анализ на изборния процес от 2011 г. насам. Ние също така сме изготвяли редица предложения за законодателни промени, целящи подобряване на този процес, гарантиране в по-голяма степен правата на гласоподавателите и осигуряване на прозрачност в работата на изборната администрация. Аз се присъединих към екипа на ИРПС в началото на 2013 г., наблюдавала съм всички видове избори, провеждани в страната за този период, била съм част от усилията на организацията, описани по-горе.

Аз гласувам” е платформа в подкрепа на свободния, информиран и честен изборен процес. Тя е създадена от ИРПС през 2013 г. и представлява интерактивен инструмент, който разяснява на избирателите техните права и задължения. На порталът сме предоставили на достъпен език информация относно изборните процедури - крайни срокове, отговорни институции, възможности за подаване на жалби и сигнали.

Секцията „Ти избираш” дава възможност на потребителите да се запознаят с функциите и правомощията на органите на местно самоуправление, какви са правата на гражданите по време на избори, как точно влияе нашият глас.

Можете ли да разкажете за конкретен пример от опита ви?

Мога да споделя пример от работата на ИРПС, свързан с местни избори 2015 г. Тогава, на база публикувани официални институционални данни, направихме анализ на регистрациите по настоящ адрес - тъй като при гласуването за кметове и общински съветници има изискване за уседналост от 6 месеца. Оказа се, че в редица населени места има значително увеличение на регистрациите по настоящ адрес, извършени малко преди изтичането на крайния срок за това. Някъде населението се беше „увеличило” почти двойно буквално за броени дни. Екипът ни разработи своеобразни карти на риска, които показваха местата с най-големи отклонения. Данните бяха представени на публично, включително и пред институциите. В резултат на това се извършиха редица проверки, които доведоха до де регистрация на „потенциални” избиратели. Също така се въведоха законодателни промени, ограничаващи броя на лицата, които могат да се регистрират на един адрес.

Защо са важни изборите за местна власт?

Местното самоуправление е своеобразен инструмент, който дава възможност на гражданите - чрез избраните от тях органи, да регулират на своя отговорност и в рамките на закона голяма част от засягащите ги обществени дела. Именно поради това ролята на местната власт в демократичните държави е от изключително значение. Това е управлението, стоящо най-близо до нас.

След по-малко от две седмици жителите на общините с избирателни права ще могат да определят кой ще управлява тяхната община в следващите четири години. От тях и решението им ще зависи в голяма степен качеството на всекидневния ни живот през следващите четири години.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации