30 г. след падането на Берлинската стена: Стените се завръщат

Те са с обща дължина колкото обиколката на Земята - 40 000 км
28 окт 2019 21:25, Елка Василева
54
30 г. след падането на Берлинската стена: Стените се завръщат
Снимка: архив, Reuters

Падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г., когато хиляди ликуващи източногерманци гледаха с радост и присмех изкормената бетонна грамада, изглеждаше знак, че идва "краят на историята", че се задава свят без граници.

Трийсет години по-късно обаче на планетата израстват все нови крепостни зидове и огради, тъй като страхове, свързани с глобализацията, внушават стремеж към повече сигурност и самоизолация, смятат ред аналитици.

"Ако хората, сложили край на студената война, погледнат днешните събития, ще видят парадигмата изцяло сменена", коментира Елизабет Вале, изследовател от Университета на Квебек в Монреал, световноизвестен експерт по граничните стени.

40 000 километра

Сто и шейсеткилометровата линия на Берлинската стена наистина се е превърнала вече в място за разходки в пасторална атмосфера, обикнато от велосипедисти и тичащи за здрав, пише Франс прес.

Другаде обаче нещата не стоят така - в момента "сме сигурни, че има стени с обща дължина буквално колкото обиколката на Земята, сиреч 40 000 км", казва тя. Показател, силно нараснал от 20 години насам. Става дума за "71 стени", определени като структури, вкопани в земята и представляващи непреодолими препятствия.

Повечето се намират на азиатския континент - около Индия, в Китай, Корея и Близкия изток. Други са разположени по-специално в Централна Европа - Унгария и България, също и в САЩ, като прегради за мигранти.

Същевременно анкетите издават и тенденция към ерозия на демократичните системи в света.

Преди 30 години дойде краят на желязната завеса в Европа и "хората с радост видяха, че може да бъдат заличени граници, смятани за вечни, а днес навлязохме пак в епоха, когато се градят стени, създаващи страхове и разделение", констатира със съжаление Ник Бъкстън от Транснационалния институт - изследователски център, публикувал преди година доклад по този въпрос.

Как да си обясним завръщането на бариерите?

Глобализация

"В началото на 2000-те работната хипотеза бе, че причината са атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ" - с оглед джихадистката заплаха, обяснява Елизабет Вале.

Днес това са по-скоро последици от глобализацията. Стремежът сред част от обществата към възвръщане на националния суверенитет в един свят, изложен сякаш на всякакви ветрове.

Границите "никога не са изчезвали, освен на картите в нашето съзнание на европейски пътешественици", забелязва френският географ и бивш посланик Мишел Фуше в своя труд "Завръщането на границите".

"Да премахнеш границите ще означава да изличиш държавите; един свят без граници е свят на варвари", смята той. Дори германският пастор Йоахим Гаук, участвал в революцията от 1989 г. в ГДР, а после станал държавен глава на обединена Германия, днес настоява правителствата да налагат "в някаква форма ограничения", за да "уталожат страховете сред населението".

"Глобализацията породи две движения - движение към отваряне и движение към затваряне", додава Елизабет Вале, несклонна да хвали "глобалистите", пледиращи за абсолютна свобода на движение.

Грешка

"Една от грешките бе постулатът, че границите и суверенитетът ще изчезнат - а всъщност не е така", казва тя.

"Това веднага доведе до заразителен ефект на база популизъм" - било то в САЩ със "стената" на президента Доналд Тръмп срещу Мексико или с морската, каквато би желал да види в Средиземно море водачът на италианската крайна десница Матео Салвини, добавя изследователката.

Brexit също се вписва в тази тенденция.

Защото - резюмира германският политолог Волфганг Меркел - същинската "стена" днес е най-вече онази между гражданите "космополити", печелещи от глобализацията, и онези, привързани към своята общност, които се страхуват или са ощетени от глобализацията.

Това развитие обаче тревожи някои германци, живели в комунистическата ГДР като Карстен Брензинг.

През 1989 г., преди падането на Стената, 21-годишният тогава младеж успява да мине отвъд Желязната завеса с риск за живота си. "Ние сме последното поколение (германци), израснало в една диктатура, ние сме свидетели на Историята" и "е наистина ужасно, че хората пак отправят повик за затваряне на границите", казва той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след като Западът спечели студената война и СССР се разпадна, не без помощта на наивните руснаци, каква е равносметката победител-победен? - Русия се развива и става все по-силна. ЕС се разпада и затъва в блатото.-----------Русия е пред тотален колапс. рублата е 0,02 стотинки или 1 евроцента, заплатите в Русия са по ниски отколкото в Китай и Русия ще продължи да затъва докато Путин е на власт.
16
4
 
13
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Прекрасно е, че при демокрацията (най-добрата система) можем целогодишно да консумираме банани и след изхождане по голяма нужда да употребяваме мека тоалетна хартия. Но ето какъв въпрос ме вълнува при демокрацията - след 30 години свобода и деморкация можем ли да бегаме на Запад свободно, или? Отворени ли са границите да се придвижваме свободно при нашите парнтьори и те как влизат свободно в България, как стои въпросът? Коментирайте!
15
1
 
8
 
! Отговори
До анонимен преди 4 години
Цитирам-Внимавайте с коментарите.Анонимчо знаеш ли колко ми дреме на ....... че ми виждат айпъто
14
4
 
26
 
! Отговори
30 години преди 4 години
след като Западът спечели студената война и СССР се разпадна, не без помощта на наивните руснаци, каква е равносметката победител-победен? - Русия се развива и става все по-силна. ЕС се разпада и затъва в блатото.
13
1
 
44
 
! Отговори
Един преди 4 години
Драги либерали, сънуващи Интернационала под името Глобализация. Стените се строят, щото има нужда от тях. Стените са хубаво нещо. Строите стени на къщите си, за да не може който си поиска да влиза в тях. Този, когото ВИЕ решите, ще го пуснете през предвидения за тази цел вход. Същото е и с държавите, уважаеми другари либерали. Държавната граница се минава само през КПП-та и само от когото кажем, че може да я премине. Стената по останалата граница помага да спрем нежеланите. Елементарно е.
12
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
комунистите най-добре строят стени на разделение.
11
3
 
34
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
Мирише ми на Дойче веле с техните словоизляния. Щом се налага, ще има стени. Явно визират Унгария и нас, защото не сме си загубили чувството за самосъхранение.Защо никой не попита за мнение обикиновените германци какво мислят?!Това, че не смеят да се изказват публично от страх да не бъдат обвинени в ксенофобия, не означава, че истината няма да излезе наяве!
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато цяла Африка и половин Азия се опитва да се завре в Европа, все повече ще нараства негативизма....особено към любителите на мързела и преживяването на социал.Ако европейците щурмуваха Африка, отношението щеше да е подобно.
9
3
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
що не се скриеш някъде бре мошморок
8
4
 
47
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Няма нищо комунистическо в това да затвориш границите и да вдигнеш стени срещу арабските орди. Нарича се здрав разум.
7
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорил съм Източно германци, всички са категорични че по времето на ГДР-то живота им е бил много по добър и спокоен. Носталгията е обзела много от хората. Въпреки че ГФР-то наля милиарди народа на източна германия нее доволен от живота си.
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ние сме последното поколение (германци), израснало в една диктатура, ние сме свидетели на Историята" и "е наистина ужасно, че хората пак отправят повик за затваряне на границите", казва той."С тази политика на отворени граници, може наистина да сте последното поколение германци.
5
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стените са лоши за онези, които стоят от външната им страна.------това е мечтата на комунистите, нали за това копнеят за отминалото време когато Европа беше разделена и имаше стени и железни завеси, зад които стояха и като ги лъжеха колко са добре те вярваха и се кланяха на строя.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стените са лоши за онези, които стоят от външната им страна.
3
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е комунистите да постоят една стена в кръг и да си се заврат вътре, за да се чувстват добре като едно време.
2
0
 
14
 
! Отговори
Амънъмен преди 4 години
И стените имат уши.
1
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стена от,стено-кардия