Хаванският синдром – как страхът разболя американски дипломати

САЩ обвинява Куба в използване на мистериозно звуково оръжие
1 ное 2019 20:00, Нели Христова
43
Хаванският синдром – как страхът разболя американски дипломати
Снимки: Reuters

В средата на 2017 година поредица от странни заглавия се появяват в медиите. Американски дипломати в Куба се разболяват от мистериозна „звукова атака“.

Всичко започва така – около 20 американски дипломати в САЩ започват да се оплакват от влошено здраве.

Всички те твърдят, че необичайните симптоми се появили, след като били подложени на постоянни вибриращи звуци, идващи от едно и също място. Те винаги започвали когато дипломатите били у дома или в хотелските си стаи, но останалите хора наблизо не чували абсолютно нищо.

Отношенията на САЩ и Куба не били особено добри, а когато САЩ хвърлили обвинение срещу кубинските власти, че са организирали мистериозната атака, връзката между двете държави се влошила още повече.

Но ново изследване доказва, че Куба няма вина за случилото се с американските дипломати. Всъщност... всичко е било само и единствено в техните глави.

Така нареченият „Хавански синдром“ бил причинен от „травма и страх“. Това е заключението на проучването на водещи социолози и експерти по  невродегенеративни заболявания , публикувано в Journal of the Royal Society of Medicine,

За първи път за предполагаемите атаки било докладвано през 2016 година. След това те засягали все повече и повече хора, като епидемията стигнала дори и до дипломатите на Канада. Още тогава започват да се появяват съмненията, че Куба използва непознато звуково оръжие. САЩ са категорични – симптомите или са предизвикани от атака или от непознато устройство. Като ответен удар, през август 2017 г., Америка изхвърля двама кубински дипломати, а месец по-късно връща всичките си по-несъществени служители от посолството на САЩ в Хавана у дома. Публикувано е и предупреждение към американските граждани да не пътуват към Куба.

„Това е доста необичайна атака, нали знаете. Но съм сигурен, че Куба е отговорна“, каза Доналд Тръмп през октомври 2017 година.

Куба отрече твърденията и ги нарече „научна фантастика“.

Според ръководителят на изследването доктор Робърт Бартоломей, „Хаванският синдром“ може да се сравни с шоков снаряд, а симптомите са паралелни на тези, свързани с военна травма.

“Характерна особеност на бойните синдроми през миналия век е появата на редица неврологични оплаквания от свръхстимулирана нервна система, които обикновено са неправилно диагностицирани като сътресения и мозъчно увреждане“, обяснява Бартоломей.

Авторите на изследването описват дипломатите като участници в продължителна Студена Война, които живеят във враждебна обстановка, където са постоянно под наблюдение.

„Между 2016 г.  и 2017 г. служителите на посолството ни в Хавана са живеели под постоянен стрес заради слуховете за непознато оръжие. Политическите и научни доказателства, че Куба е атакувала САЩ са неоснователни“, пишат експертите.

„Кое е по-вероятно? Дипломатите да се разболяват заради мистериозно оръжие или да са станали жертва на стреса? Нашите доказателства сочат, че е второто“, допълват те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България без никакви санкции само с евроатлантическо патньорство е мизерия като Сомалия.
18
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Животът в Куба е спокоен и сигуррен, няма престъпност, климатът е топъл. Кубинците са народ с воля и упоритост. Ако не бяха санкциите на САЩ, в Куба щеше да се живее прекрасно, не че сега живеят по зле от българите.
17
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Средната продължителност на живота в Куба е колкото в Дания. Но за разлика от Дания, която е на първо място в света по ракови заболявания, Куба е на едно от послените по този показател.
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние тука си имаме свръхмощно звуково оръжие ! Нарича се чалга....
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи са знаели за съществуване на такъв вид оръжие ?! Гузен негонен бяга...
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Куба има една от най-добрите здравни системи в света - напълно достъпна за всеки. Много знаменитости ходят да се лекуват в Куба.
13
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мизерията в Куба все повече я приближава към Сомалия
12
5
 
7
 
! Отговори
даа преди 4 години
Освен че съществува нискочестотно оръжие в края на миналия век американска инспекция беше намерила дори в България следи от бял прах, който при допир предизвиква дезориентация, халюцинации и параноя. Тотално забранено химическо оръжие. Няколко години преди това шефът на американския университет почна да се крие по храстчетата и го лекуваха година и нещо в САЩ....
11
15
 
13
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Кубинците още живеят в 1960 г.
10
16
 
12
 
! Отговори
Циник до 7 преди 4 години
Подобна глупост - отдавна не бях чел!Захарната тръстика БВПФалирала комунистическа дупка - в която и canyна е с купони.Или имаш предвид кубинците работещи в САЩ
9
8
 
4
 
! Отговори
даа преди 4 години
По принцип е възможно, защото постоянното слухтене и постоянна обратната връзка - преразказ на казаното вчера или как един приятел правил каквото си правил води до сериозно натоварване подобно на натоварването от параноични фантазии и едновременно с това до сходни прояви. Обаче да не забравяме, че в комунистическа страна пращат тренирани професионалисти, както и че Русия разработва нискочестотно оръжие от 60-те и 90-те го ползваха срещу дъщерята на Желю, която се самоуби...
8
5
 
16
 
! Отговори
Констатация преди 4 години
Много нежни тия кравари: след Виетнам изкукаха масово, в "Доналд Кук" се на..каха и подадоха оставки, в Куба започнаха от страх да чуват звуци, в Сирия ги е страх да видят живи руснаци... Само да сеят бомби отгоре и да охраняват чужд петрол и злато не ги е страх.
7
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БВП на Куба на човек от населението е по - висок от този на България. Смешно и тъжно...
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синдромът е разкрит, Няма никакви вибрации. Има използване на инсектициди против не помня какви зарази.
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на кубинците. Не се продадоха за тоалетна хартия и банани, и винаги са живяли по-добре от България.
4
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 30 години демократически рай България е първа по смъртност в света и бедна като африканска държава.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците са най-добрите убийци, никой няма шанс когато американците решат да го убият. Освен Фидел. Над 700 опита за убийсто правят американците, и всички се провавлят.
2
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да живееш дълго време в такъв комунистически ***, па макар и с дипломатически статут, наистина уврежда Вашето здраве!
1
3
 
19
 
! Отговори
GOOGLE преводач преди 4 години
Казано с думи прости: краварите са напълнили гащите сами , а после олеле , кой ми нацапа гащите ...

Спонсорирани публикации