Берлин още вижда живота двойно 30 г. след падането на Стената

Два зоопарка, две телевизионни кули, две летища, два футболни отбора
8 ное 2019 18:00, Елка Василева
19
Берлин още вижда живота двойно 30 г. след падането на Стената
Снимка: архив, Reuters

Две зоологически градини, две телевизионни кули, две летища, два футболни отбора - Берлин бе сцена за наддаване между двете Германии, което създаде дубликати, оцелели и до днес - 30 години след падането на Стената.

"Двете страни се състезаваха кой ще възстанови Берлин най-добре и най-бързо", обясни пред Франс прес Хано Хохмут, изследовател в Потсдамския институт за съвременна история.

Най-големият зоопарк срещу най-богатия

В бившия Източен Берлин, в луксозния квартал Фридрихсфелде, все още се намира най-голямата зоологическа градина в Европа - Тирпарк. Далеч не така реномиран и богат като западния си аналог Зоологишер Гартен, източноберлинският зоопарк бе създаден през 1955 г., за да конкурира внушителния си съсед, построен един век по-рано, през 1844 г.

В тази зоологическа градина бяха представени над 120 животински вида, част от които с произход от Източния блок. След обединението на Германия двете градини полагат усилия за възможно най-тясно сътрудничество.

Две телевизионни кули . . .

За Берлин тя е това, което е Айфеловата кула за Париж - извисилата се над Александерплац в бившия Източен Берлин Телевизионна кула е туристически символ на столицата от самото си построяване през 1969 г.

Още по темата

Дълго време обаче конструкцията й се използва за пропаганда: "Съветският блок се опитваше всякак да демонстрира големите си успехи. И неслучайно формата на Фернзетурм копира тази на сателит, на съветския Спутник", посочва Хано Хохмут.

Антената, висока 368 метра, все още излъчва сигнал; не такъв обаче е случаят с по-малката й сестра Берлинер Функтурм, разположена в западния квартал Вестенд. Както впрочем и във Фернзетурм, в "малката" 150-метрова стоманена кула работи днес гурме ресторант.

. . . и 3 опери в един и същи град

Повече от столетие вече столицата разполага с три оперни театъра.
Реновирането на Дойче Опер, частично разрушена по време на Втората световна война, приключва през 1961 г. - месец и половина след появата на Стената. Навремето тя е единствената опера в западната част и се нарежда сред най-значимите културни обекти във ФРГ.

Впоследствие се откриват и две опери в бившия Източен Берлин - Щаатсопер на Унтер ден Линден с диригент Даниел Баренбойм, а на няколкостотин метра оттам - Комише Опер.

Летищата очакват (хипотетично) обединение

В края на Втората световна война стратегическите обекти, включително летищата, са превърнати в развалини.

Източноберлинското летище Шьонефелд успява да нагоди няколко писти и площадка с необходимите съоръжения. Но заради съветската блокада американските и френските съюзници с помощта на германски персонал успяват за 90 дни да изградят на северозапад новото летище Тегел, за да подпомага "въздушния мост", който снабдява западната част от града през 1948-1949 г., и да допълва летище Темпелхоф, превърнато след време в парк за берлинчани.

Останалите две все още се използват в очакване да бъде открито летище Берлин-Бранденбург Вили Бранд, което трябваше да започне работа през 2012 г. Срокът постоянно е отлаган заради множество конструктивни дефекти и превишаване на разходите - накрая хората взеха да се съмняват ще видят ли проекта изпълнен изобщо.

Берлинско дерби в Бундеслигата

Денят 27 май 2019 г. ще остане завинаги в паметта на берлинските футболни фенове. Създаден през 1966 г. в източната част, ФК Унион Берлин за пръв път се класира тогава за Първа Бундеслига - най-високото ниво в германския футбол.

Клубът, играещ с екипи в червено и бяло, разполага с малък стадион в източен квартал на града, главно с правостоящи места, и претендира, че все още брани работническите традиции и антифашистките ценности. Дербитата срещу западния му съперник Херта Берлин, основан през 1892 г. и ветеран на Бундеслигата, използващ легендарния Олимпийски стадион, се очертават горещи.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
До Истината Мислителю,много внимателно следи какво Боко Тиквата ще ти донесе от САЩ след срещата с фустопоклонника Трамп!Философията на янките е целуни ме по *** или ще ти разбия мутрата!Следи дали майстора на нежни музикални форми Баце ще ти каже за какви заповеди във вреда на България отива там!Мисли за София не за Берлин...ако има с какво...
17
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Ще започне и през фередже да го гледа,спокойно.
16
12
 
8
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Нормално да е зле източен Берлин. Погледнете-където е минал руският войник, навсякъде е зле! Какво само вият за измисленият Холокост, да кажат нещо и за многото избити без съд и присъда от комунистите в тези страни! За разлика от нас, много други страни се вдигнаха на бунт, и сега са значително по-добре от нас! Ние само хленчим, и нищо друго не правим...
15
2
 
12
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Толкова скандали има, че платените журналисти няма за какво да пишат, все п.к скандалите са във властта , а властимащите държат медиите изкъсо като кукла на конци! Затова и няма за какво да се пише и не спират да се измислят едни и също статии . Това ви е общо десетата статия за Берлинската стена този месец. Имам чувството , че сме 1989 и тъкмо са я бутнали !
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСтига писа глупости,след като събориха стената,унищожиха икономиката на ГДР,закриха им маса заводи и работни места,самите немци се оплакваха,че нямат работа.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Луксозни квартали вече няма (освен Целендорф, който е бивше село и има еднофамилни къщи). Точно на Зоологическата на запад има най-много бездомни, защото там има църковна мисия, и гледката е ужасяваща. Иначе разликата между двете части са панелните квартали на изток, които бяха най-бедните, но вече навсякъде стана гето.
12
5
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Бъра-бъра, пет чадъра.
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДС нищо не струваше пред ЩАЗИ. В България, Червения терор с тихия коварен преврат 1944- 1958, 60г. Създаде ДС После тръгнаха, доноси, разбити семейства, разводи, подкупи, страх и дефицит във всички браншове. Докато дойде кризата от 1980г. И соца. Тръгна да си ходи.
10
3
 
4
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Гледах филма на Германия "Живота на другите". Направо ме "разби" и няма да го забравя. Това е самата истина за ЩАЗИ. Един голям филм сътворен за действителния живот пна ГДР..
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко повече комунизъм толкова повече промити мозъци. Комунизъм , ако има ще дойде не с пропаганда, агитация и насилие , а от собствен мироглед на човека.
8
12
 
4
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Така ще го вижда защото ЩАЗИ бе неподкупна , а работеше с хъс. У нас в юНародна Република България.Всичко се уреждаше с ВРЪЗКИ. Мене ме взимаха за Връзкар. А аз действах с подкуп. И уреждах някой работи. Дори и елитна *** можех да уреда на член на БКП. А аз си бях безпартиен.
7
4
 
17
 
! Отговори
stalinista преди 4 години
Макрон вижда само единично и то висококвалифицирани мигранти от Кот д'Ивора и Гвинея
6
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде стига.. Бил съм в Берлин... Нормален град със съвременните си проблеми... Няма двойно, тройно, нормална столица.
5
5
 
19
 
! Отговори
Мерка Ангелкова преди 4 години
Не е вярно, от как поканиха мигрантите виждат тройно, а и почнаха да бременеят
4
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смятайте какви щети е нанесъл комунизма щом най силната държава в Европа не може да се справи със щетите вече 30 години! Западна Германия е наляла трилиони за да възстанови източна Германия и още се усеща по ниския стандарт.А какво остава за една малка и бедна страна като България където няма кой да ни помогне? Вероятно и след още 30 години България пак ще е най бедната страна в ЕС.Няма по унищожителна идеология от комунизма! Дори и исляма не е толкова вреден.
3
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де я циничката да ни обясни основните на Имиграционатта политика на Западна и съответно на Източна Германия?Да даде отправна точка за разсъждение върху въпроса:"Що е то неинтегриран и асоциален скакауец?
2
3
 
9
 
! Отговори
минувач преди 4 години
Берлин е голям (и богат) град - може да си го позволи. И Лондон има 3 летища и Ню Йорк, за стадиони и футболни отбори не знам, но сигурно са и повече.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз виждам двойно след щестата ракия.