Живот под наем: В София все по-често търсят лукс имоти

Нараства обаче периодът, в който офертите остават на пазара
78
Живот под наем: В София все по-често търсят лукс имоти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наемателите в София все по-често търсят луксозни имоти. През първата половина на 2019 г. се отчитат ръст от над 50% на подписаните договори за наеми на жилища във високия ценови клас, като водещи райони традиционно са Докторски паметник, Лозенец и центърът на града.

Причината за това е големият брой инвестиционни сделки с луксозни имоти в тези райони през последните години и предлагането на много от тези жилища под наем, пише "Труд".

Сред активните квартали и в този сегмент през първата половина на годината отново се нарежда Манастирски ливади. Най-значим е интересът на наемателите към сградите в близост до бул. България, където има сериозно предлагане на апартаменти под наем, които са купени с инвестиционна цел. Предимството за наемателите е наличието на места за паркиране, новото строителство и близостта до големи офис зони.

В ценови план пазарът не отбелязва промяна, като средният наем на луксозен апартамент остава в диапазона 7,5-8 евро/кв.м. За сметка на това нараства периодът, в който имотите престояват на пазара, като някои оферти се задържат и над шест месеца. Причините са повишеното предлагане и в редица случаи нереалистичните очаквания на наемодателите.

Ръст на предлагането на фона на умерено търсене – това е констатацията за луксозния сегмент имоти за полугодието, коментират експерти. След покачването на цените през предходните години лукс имотите също се увеличиха на брой, показват данните на брокерите.

Ситуацията на пазара в този сегмент все по-отчетливо работи в полза на купувачите и прогнозата е тази тенденция да се задържи поне до края на годината. Добър знак са нарастващият брой запитвания и сделки, които показват, че цените са близо до пазарните нива.

Пазарът на луксозни имоти отбелязва висока активност през първата половина на 2019 г., подкрепян от продължаващия ръст на икономиката, ниските лихви и оживлението на кредитния пазар. Водещо остава търсенето на жилища за собствени нужди, а не с инвестиционна цел, коментират още брокерите.
Тенденцията тази година е купувачите да са водеща страна при преговорите за луксозни имоти.

Прави впечатление, че по-силно изразени през първата половина на 2019 г. са отстъпките при сделките с къщи. Причината е по-малкият брой сделки в този сегмент и фактът, че в много случаи се продават уникални като характеристики имоти. Липсата на достатъчно аналози на пазара прави по-трудно определянето на първоначалната цена и съответно вероятността от корекции в хода на преговорите е по-голяма в сравнение с продажбите на апартаменти.

През първата половина на миналата година повечето договорени отстъпки при покупката на луксозни имоти са били до 5% от цената, докато през настоящата година най-голям дял имат сделките с над 5% отстъпка. В същото време обаче има ръст на запитванията и на сключените сделки през първата половина на годината, което е индикация за активен пазар и разумни ценови нива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: наемжилищапазаримоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Anon преди 4 години
До СвободатаСметката излиза почти същата, но пък лошото е че никога няма да имаш собствен дом.1. Много по-добре е да имаш наследени имоти, които да продадеш или дадеш под наем, за да имаш диверсификация на финансовот си портфолио. 2. Тук в БГ-то няма качествени държавни услуги и здравеопазване така че ако стане нещо може и на улицата да извърчиш, освен ако не взимаш доста голяма заплата, за да отреагираш, но средният човек не взима следователно трябва по-стратегичуски да живее.
51
0
 
2
 
! Отговори
напредъка преди 4 години
До АнонименЗначи сме настигнали ЕВРОПАТА ЧУДНО А В ЛЮЛИН СЕ НЕ УСЕЩА
50
0
 
0
 
! Отговори
от село преди 4 години
До Мара 46Питай некой от село защо е така.
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За луксозни апартаменти се имат мезонетите.Коъто не е живял,незнае за какво говорим.Зимата няма отопляване на първият етаж,лятото не се живее на вторият етаж.Цените космически,квадаратурата огромне и неизплатима,функционалноста обаче е обратно порпорционална.По-добре най-старата кирпичена селска къща,отколкото най-модерният мезонет.Парите не си струват,и целогодишно си болен.А ако се присетиш колко струва,ще ти се прииска ,,не само да си болен''.
48
7
 
23
 
! Отговори
Свободата преди 4 години
Когато човек живее под наем той е свободен. Днес може да е в София, утре в Париж, други ден в Пловдив. Както му е кеф.Ако трябва да изплаща огромната ипотека, той е вързан да живее на едно място и да работи за на Банката си.
47
0
 
24
 
! Отговори
От 31 до 32 Бау преди 4 години
При управление на "бивши" "мутри" не очаквай "просперитет",а пък за "икономика" и "доходи",и дума не може да става!!!!Такива "индивиди" "дърпат" Държавата с много години назад,но това го разбират хората,които имат СЕТИВА" и са НЕЗАВИСИМИ!!!!!
46
2
 
6
 
! Отговори
От 31 до 32 Бау преди 4 години
При управление на "бивши" "мутри" не очаквай "просперитет",а пък за "икономика" и "доходи",и дума не може да става!!!!Такива "индивиди" "дърпат" Държавата с много години назад,но това го разбират хората,които имат СЕТИВА" и са НЕЗАВИСИМИ!!!!!
45
2
 
40
 
! Отговори
Богата6 преди 4 години
Най важното за един апартамент е да е на добро място с добри комуникации и добри съседи. Всичко друго е пудра.
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лукс имоти. Питах едни брокери какво означава и това, което успях да разбера от несвързаните им обяснения беше, че те са много красиви и никаква работа не вършат. Аз тогава продавах апартамент в отлично състояние и перфектно обзавеждане, в който бях живял пет години, но това не било лукс, а аз бях купил и направил най-доброто, което знаех.
43
1
 
13
 
! Отговори
Мара преди 4 години
И в провинцията може да се намерят свестни наематели, но е въпрос на късмет, както всичко останало. Друго е интересно - защо изселниците си продават без пари имоти на село - къщи със двор ? Ако българското село се възроди може би ще облекчи претъпканите градове.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пак до 35 - 43За съжаление, изводът се налага от самосебе си.Четвърта година давам под наем апартамент, който е в чудесно състояние, добре поддържан; наемателите са семейство с дете, съпругът е австралиец.
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи няма смисъл да купуваш жилище в София за отдаван под наем, така нареченото инвестиция в жилище като доходите ти идват от наема разбира се, но ако 6 месеца някъде в следващите 20 години не намериш наемател става малко рискова инвестиция.Но да не забравяме че жилищата се купуват най вече за лична употреба и инвестиция за удобство да си близо до работата си от която имаш високи доходи.
40
2
 
25
 
! Отговори
Пак до 35 преди 4 години
Много хора около мен дават под наем, но са ми известни само няколко случая, при които и след години ползване апартаментът и обзавеждането бяха в същото състояние, в което го е предоставил хазяинът.В единия случай става въпрос за семейството на чиновник от японска фирма.Другият случай - двама техници от западната част на Германия, от фирма, която внасяше и монтираше тук климатици.Третият случай - италианец отивал там 2-3 пъти седмично за среща с една и съща любовница няколко години подред.
39
1
 
10
 
! Отговори
До 35 /продълж./ преди 4 години
Чудя се дали там не са били настанявани хора, които идват от райони, в които населението не знае що е това електричество и спи и се храни направо на пода на колибите си?Състоянието, в което повечето хазяи предлагат жилищата си, е съобразено с нивото на средностатистическият наемател - такъв, какъвто е той у нас.
38
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 35 преди 4 години
Само че къде са тези наематели, на които можеш да предложиш такъв имот и после да не се окажеш в тотална загуба?Давам ти пример от 90-те години, когато съседи дадоха под наем на посолството на Великобритания голям апартамент недалеч от пл."Славейков", обзаведен с мебели отпреди 09.09.44, вкл. и оригинални картини, и истинска дървена ламперия /не талашитена/. Ако ти опиша в какъв вид се оказа после това жилище, няма да повярваш.чудя се дали не са настанявали там инидивиди, които идват /продълж/
37
0
 
11
 
! Отговори
Казах ли ви/продълж/ преди 4 години
Само че всичко това не става изведнъж.Нужно е време при пазарната икономика, нужно е време, през което да протече процесът на регулиране според пазара.Изведнъж и рязко се налагаха решения само в периода на командно-административното управление, но дори и тогава резултатите не идваха изведнъж, а следваше период на бъркотия и затруднения от всякакъв характер след всяка наредба, измъдрена от нечия умна или не много умна началническа глава.
36
2
 
14
 
! Отговори
Казах ли ви аз, че преди 4 години
пазарът постепенно ще регулира и наемите, и отношенията между хазяи и наематели, и задълженията на хазяите към НАП.След като има повишено предлагане, ще престанат изкуствено да надуват наемите и ще се постараят да предлагат прилично обзаведени, ремонтирани жилища.Щом бъдат лишени от възможността да взимат надути наеми, ще намерят начин да се защитят от некоректни наематели. Наемателите пък ще постигнат реална законова защита от некоректни хазяи.НАП ще намери начин да събере дължимите данъци.
35
0
 
29
 
! Отговори
Fax from kazan преди 4 години
Лукс в жилищата под наем в София = нормални битови условия за разумния човек. В умовете на брокерите и хазяите - палат с богаташки декор.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още ли тpиeте коментарите избирателно бе глyпaци
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да чакаш печалба от апартамент под наем в София ми се струва глупаво ... само ядове ще получиш не и печалба

Спонсорирани публикации