Откриха подводница изчезнала преди 75 години с 80 души екипаж

The Grayback отплава през 1944 г. и повече не се връща
12 ное 2019 21:00, Нели Христова
39
Откриха подводница изчезнала преди 75 години с 80 души екипаж
Снимка: US Navy

На 28 януари 1944 година подводницата The Grayback тръгва от Пърл Харбър към Източнокитайското море. Около месец по-късно, на 19 февруари, машината потапя два японски кораба. Тъй като на борда си вече има само две торпеда, тя трябва да прекрати пътешествието си и да се върне обратно.

Очаква се The Grayback да се върне в Мидуей на 7 март. Но минават повече от три седмици, а от подводницата няма никаква вест. На 30 март, една от най-успешните машини от Втората световна война е изгубена. На борда й има 80 души.

75 години по-късно организацията Lost 52, която търси потънали подводници от Втората световна война,  най-накрая открива лобното място на  The Grayback. Машината се намира на 1,427 фута във водите край Окинава, Япония.

Миналата година експертът Ютака Ивасаки открива, че ВМС правят грешка при превода на японските записи, които подробно описват къде най-вероятно е потънала The Grayback.

Откривателят Тим Тейлър, заедно с тази информация и наново преведените записи от японците, тръгва да търси подводницата. С помощта на автономни подводни машини и такива с дистанционно управление, екипът открива The Grayback на 100 мили от мястото, където се смятало, че е потънала.

Глория Хърней, племенница на Реймонд Паркс, който е един от моряците на борда на подводницата, не вярвала, че тя ще бъде открита. Когато чула новината, Паркс изпитала смесица от шок, тъга, неверие и мъка. По-късно тези чувства се превърнали в облекчение.

"Това откритие дава отговор на въпросите, които потъването на The Grayback породи. Според мен ще позволи на роднините да си отдъхнат“, казва Паркс пред CNN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
11 преди 4 години
Мдаа, потънала е на 43 см. през 1,944 г., пък сега сме 2,019 г. - идиотска работа.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VБраво. А сега се качвай на машината на времето, връщай се назад във ВСВ и почвай да си прилагаш съветите на практика.Кво чакаш?
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оцелели има ли?
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ганчовците пак са се изходили под темата.
24
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балканския селянин пак няма търпение да си излее простотията дори под такава статия :)))
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук коментират само простаци.
22
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Представям си какъв компот от месо е вътре...
21
5
 
11
 
! Отговори
Батко преди 4 години
Важно е дали след като се е облекчила, си е сипала една ракия
20
4
 
25
 
! Отговори
боже преди 4 години
По-късно тези чувства се превърнали в облекчение.Ххахахаааххаххахахаахх,няма такава щуротия...
19
3
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
Бавните и неточни торпеда са компенсирали с много сметки и с по 4 торпеда за не особено отдалечена цел .При германците две стандартно . Нужни са били и друг вид подводници .С технологии от края на войната е можело да се направят много по добри с ракети насочвани с радар .Твърдогоривни ,а не скъпи и опасни .На базата на катюшите .500 кг бойна глава и 100 км обсег .А подводниците е трябвало да са много по малки и с повече механизация за да са с по малък екипаж.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Трешър" намериха ли го? А "Скорпион"?
17
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъй като на борда си вече има само две торпеда, тя трябва да прекрати пътешествието сиAко на бойна мисия му казвате пътешествие , то аз съм открил Америка.
16
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой се е изпуснал и е пръднал на борда.И 80 души отиват зян.
15
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На 30 март, една от най-успешните машини от Втората световна война е изгубена."Потопила е общо 14 кораба и е изчезнала, кое точно й е успешното? Немската U-48 има 55 потопени кораба.
14
3
 
18
 
! Отговори
Teo преди 4 години
Добре де, потопила два кораба, но как си е заминала?!? Единственото, което загатва за случилото се са "сгрешените японски преводи" - т.е. и нея са я потопили. На война както на война. Няма съвършена техника ... изхода на войната винаги се решава на маса ... въпросът е кой колко коза ще има ... а в случая за добро или за лошо, американците са били в пъти в по-добра ситуация.
13
2
 
28
 
! Отговори
от Варна преди 4 години
Във всички морски флотилии се ползват мерни единици за разстояние, международно утвърдени, но не пропорционални на метъра.10кабелта= Морска миля(NM)=ок 1852-4метра има различни мили, а има и международна морска миля. Работата е там, че милята е пряко свързана с размера на Земята и е по-лесна при навигацията от километъра. Дълбочините са вече в метри, но има стари карти с футове. На всеки кораб едната страна на марките за газене е във фута/инча, а другата в метри/см. Морски му работи
12
1
 
34
 
! Отговори
кон с бретон преди 4 години
С това отнесено заглавие Нелито пак ни хвърли в оркестъра !Не става много ясно екипажът ли командва още подводницата или тя е била на автоматичен режим ?
11
1
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
Напили са се и единия е искал да се изпикае не двора .Отворил вредата и потънали ;) А между другото американските подводници са били доста по големи от немските и с двоино по голям екипаж .Били са и по дълбочинни и по трудни за потапяне но торпедата им са били смотани .За сериозна битка не стават .Но за търговския флот са екстра .
10
13
 
38
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
По време на ВСВ - Япония изгражда първия реактивен двигател на самолет, а Германия прави невиждани подводници, кръстосващи и потапящи всичко по пътя си, включително и търговски и пасажерски кораби....останалото е холивудска слава на САЩ и преувеличени успехи
9
1
 
25
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Не разбрахме, как е потънала ?

Спонсорирани публикации