Обвинения към САЩ: Ще отприщи ли глобалното затопляне ядрена катастрофа?

Маршаловите острови имат нужда от помощ, САЩ отказва
13 ное 2019 09:10, Нели Христова
68
Обвинения към САЩ: Ще отприщи ли глобалното затопляне ядрена катастрофа?
Снимки: Reuters

Маршаловите острови са напът да станат жертва на двете най-големи заплахи за човечеството – глобалното затопляне и радиоактивните отпадъци.

Под купола на остров Рунит се крият 3,1 милиона кубични фута (колкото 35 олимпийски басейна) радиоактивна почва и отпадъци, включително смъртоносни нива на плутоний. 

Още по темата
Между 1946 и 1958 година Маршаловите острови са площадка за ядрени тестове в разгара на Студената война.

Съединените американски щати взривяват там 67 атомни бомби, унищожавайки цели атоли, издълбавайки  кратери в плитките лагуни и гонейки стотици хора от домовете им. САЩ провели на островите и няколко биологични теста и изоставили близо 130 тона радиоактивна почва от тестовата площадка в Невада.

Всички тези опасни вещества те покрили с огромен купол.

Но сега този ковчег, който местните наричат "Гробницата", е изправен пред риск. Заради глобалното затопляне водите на Тихия океан подкопават островите. С всяка година те навлизат по-навътре и навътре в брега и заплашват "Гробницата" от срутване. Ако това се случи, тоновете радиоактивни отпадъци ще се разлеят в океана.
Осъзнавайки проблема, властите на Маршаловите острови веднага пишат до Вашингтон за помощ. Но САЩ отказват да се намесят. Според тях щом "Гробницата" се намира на Маршаловите острови, тя е тяхна отговорност.

"Чудя се как така купола е наш? Не го искаме. Не сме го построили. Боклукът вътре не е наш, техен е", казва Хилда Хейн, президент на Републиката на Маршаловите острови.

"САЩ са виновни за ядрените тестове тук, а техните емисии са допринесли повече за глобалното затопляне от тези на всяка друга страна", казва Майкъл Джерад, юрист в правната школа на Колумбийския университет.

Според данните на Los Angeles Times, около островите често срещани са измирането на корали и риби, болестите и епидемиите, а много от жителите им имигрират заради неясното бъдеще на родината им. Те също така получават достъп до документи, които разкриват, че американските власти не са споделили на своите колеги на островите, че ще изпратят там тези 130 тона радиоактивна почва.

Властите на Маршаловите острови са категорични, че Америка не поема пълна отговорност за паниката на нацията. САЩ не поемат отговорност и за екологичната катастрофа пред която са изправени островите. 
Според изследване, публикувано от Колумбийския университет тази година, замърсяването на някои части от атолите по-голямо от това в Чернобил и Фокушима.

Според документите, които  Los Angeles Times откриват, САЩ е трябвало да платят 2,3 милиарда долара компенсация, отсъдени от Ядрения трибунал. Но отказват и превеждат по сметката на колегите си от Маршаловите острови едва 4 милиона долара. По думите на Карън Стюарт, посланик на САЩ на атолите, близо 1 милиард долара са били преведени, а Америка не спира да компенсира държавите, засегнати от ядрените тестове.

На 1 март 1954 година САЩ детонира най-голямата ядрена бомба на островите с мощност 15 мегатона. Веднага след това радиоактивен дъжд вали върху жителите на Маршаловите острови.

"Нямаше и три години и жените на островите започнаха да раждат деца, които приличаха все по-малко на хора“, казва една от жителките на Маршаловите острови пред лидерите на САЩ десетилетия по-късно, за привлече тяхното внимание към проблемът. Родилните аномалии вече са толкова чести там, че хората имат различни думи с които да ги опишат, сред които са "дяволчета“, "деца медузи“, "гроздови бебета“ и "марлинс“.

До края на века ужасът е напът да се повтори. Всяка година нивото на морското равнище се покачва. Рано или късно, "Гробницата“ ще бъде поставена под такъв натиск, че ще се пропуква. Водата от прииждащият океан ще навлизе през пукнатините и ще завличе ядрените отпадъци обратно в морето.

Американските експерти отричат подобен развой на събитията. Според тях жителите на Маршаловите острови няма от какво да се притесняват.

"Не бихме могли да си представим, че Америка би взела такова решение, ако ролите бяха обърнати. Но някак най-богатата държава в света не може да намери политиката и волята да помогне на една бедна, малка държава, която пожертва много в името на американската сигурност. Властите в САЩ не пропускаха да отбележат, колко са важни тестовете за изхода от Студената вода, но пропуснаха да изразят своята благодарност към народа на Маршаловите острови“, казва ядреният историк Алекс Уеллерстейн.

Според кореспонденцията един от американските генерали категорично е заявил още при строежа на купола, че ако той някога падне, САЩ трябва да поеме пълната отговорност за възстановяването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опасния изотоп на плутония PU 238 има период на полуразпад 87.7 години, така че малко остава.
14
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата опастност за човечеството е собствената му глупост или иначе казано фанатизираните екоталибани и други религиозни радикали. Нивото на световния океан се покачва последните години с "чудовищните" 3 милиметра средногодишно, но ние вече сме в дива истерия, религиозен делириум. И статията типично за зелената секта е написана много неграмотно, за да обърка и шокира публиката - истината е че нивата на радиация намаляват неприкъсната, защото изотипите си имат период на полуразпад.
13
8
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Това е демократична радиация, носи евроатлантически ценности, плювката и другите прости и кресливи да се заселят там ;) !!!
12
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за глупости.
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Какво очакваш от хибридчик?
10
7
 
38
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Ведньж завинаги целият свят трябва да разбере едно-лицемерните приказки за демокрация,общ европейски дом,хуманизьм,европейски ценности и т.н...са само приказки за бальците-а реалито е едно---и се нарича интерес и пари...
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако оставим темата настрана, изглежда че този, който е превеждал и редактирал статията е бил поразен от доста голямо количество радиация. Толкова правописни грешки на едно място не могат да се направят, дори за това да имаше конкурс!ФОкушима, навлИзе, завлИче...да споменем само някои. Използване на несвършено време вместо свършено, използване на пълен вместо кратък член и обратно, некадърен превод ("марлин" е риба-меч, отворете си речника) - да споменем други. Сменете професията, не се мъчете.
8
26
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Абе оставете ги тия Маршалови остржви. Там нищо не се е случило, а вижте Чернобил. То и Фукушима няма, остана само разпространяването на радиацията в океана...
7
36
 
15
 
! Отговори
Команиз патреот преди 4 години
Виждате ли разликата сега между вредната американска радиация и безвредната мирна съвеЦка радиация?
6
2
 
48
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Ако очакват помощ от дядката, могат да забравят ... Той ще пусне в twitter, че всичко е наред и ще си легне ...
5
8
 
21
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Timeo danaos et dona ferentes! В превод от старогръцки - Бой се от данайците дори когато ти носят дарове. В случая кашерния краварник. И друго, когат ядохте кифтетата ни ревахте.
4
7
 
63
 
! Отговори
Дали преди 4 години
сега ще снимат и за там един филм? По подобие на този за Чернобил. Като наблегнат и на разликите. Едното е авария, а другото съвсем преднамерено действие. Но при американската арогантност, нищо чудно виновни да излязат накрая местните хора.
3
6
 
41
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
демократи батко... ти винагисе грижат за доброто на хората по целия свят...
2
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 1Хич не ги е забравил. Виж пост номер 3. Веднага се започна.
1
7
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааа не така, де! Как така САЩ ще са виновни? Знаем от филмите на Холивуд и Марвел, че САЩ спасяват света не еднократно! То зомбита трепят, то извънземни, хищници, цунамите, вулкани...... САЩ са добрички! Путин е виновен и "***". Те са заразиха тия острови, за да правят мръсно на човечеството, докато САЩ се гижеше да засипва с бомби половината свят (разбира се за доброто на човечеството).

Спонсорирани публикации