Отнети от родителските ръце: Загубените деца на ГДР

Хиляди деца са разделени от семействата си заради режима
17 ное 2019 22:10,
35

Когато се чувства отчаяна Сабине Цапф се разхожда в гората, а в последните 35 г. често й се случва.

"През всичките тези години не ми излизаше от главата, че имам 2 деца и нямам представа къде и как са те", обяснява Сабине пред DW.

през 80-те години тя е родила 2 деца в ГДР. Щастието й обаче е краткотрайно, защото 2 г. по-рано тя е опитала да избяга от Източна Германия.

Именно затова децата й са отнети от държавата.

Когато се опитала да се възпротиви на службите я заплашили, че ще я върнат обратно в затвора.

След падането на Стената успява да събере достатъчно доказателства за случилото се с нея. През 90-те години й връщат по-голямата дъщеря. За съжаление обаче заради отчуждението комуникацията между двете куца.

Наскоро обаче по-малката й дъщеря я намира. Сабине е викала от щастие, щом разбрала, че детето й говори с нея.

30 г. по-късно двете се срещат, толкова дълго, след като дъщеря е отнета от ръцете на майка си. Сега двете имат да наваксат много, но правят планове за бъдещето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: ГДРИзточна Германия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
3
 
! Отговори
Ксерокопие преди 4 години
Практиката да се отнемат деца и държавата да прави детски ферми започва от Съветска Русия във времената на Ленин и Троцки. Днешната Барневерн н Норвегия е ксерокопие на болшевишкия опит. При болшевиките са първите голи гей паради,обобществяване на жените,комсомолските секс комуни и наказание за слово на омразата. Първообразът на днешните либерасти и джендързи е болшевишката практика при Троцки и Ленин.
28
3
 
4
 
! Отговори
Оправдания преди 4 години
Може и да е имало 1-2 изолирани случая, които DW размахва като знаме за оправдание на нечовешката системна масова практика в скандинавските страни. За последните 15 години само в Норвегия, Швеция и Финландия са отнети от родителите им около 300 000 деца по официална статистика. За сравнение няма място.
27
3
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
А в USA и днес продължават да се отнемат деца ! Предимно от афроамерикански и арабски произход ,обучават ги за терористи ! От ,,Козяк,, всяка седмица тръгват към летището отнети български деца към USA !!!
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизмът и пътят към него - социализЪмът са анти човешки строй. Никога не е идеално, но разликата комунизъм - демокрация е неизмерима. Лошото е, че малко се коментира живота през комунизма и се забравят изтъпленията му.Кажете на някой млад човек,че имаше понятие жителство, че колата втора употреба е по-скъпа от нова, защото я взимаш веднага, а не чакаш 8-10години.Че до морето се ходи веднъж годишно и се пътува мин. 8 часа. Че за шоколадово яйце и тоблерон само си чувал, а сръбската тв е супер!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С новия закон за детето вече и у нас ще дтсне така. От 1 януари!!!
24
1
 
1
 
! Отговори
Танто за кукуригу преди 4 години
До Анонимен 2Чували сме това, но не уточняваш, че става въпрос за тамошни индийки.Е, етносът им като цяло има една солидна утеха - тук и през соца, и днес се прави всичко възможно за ударното им развъждане.
23
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 4 години
Дали имаш представа колко са хората, които днес живеят много по-добре, отколкото преди 30-40 години?Какво ме интересува това, че днес държавата дарява по-малко средства за живот на потомците на онези не-българи, на които преди 50 години Т.Ж. е дарил жилища и ги е абонирал за заплати, смъквани от гърба на хора с професии и с чувство за отговорност?Съчувствам единствено на ограбените трудови пенсионери.Защо един да работи качествено и да дели заслужените си пари с трима левака и мързеливци?
22
1
 
2
 
! Отговори
Норвежец преди 4 години
Внасят деца втора употреба !
21
7
 
1
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Абе давайти ся дето взимат на хората дицата.Ний знайм, чи тогаз са яли дичица за убяд и за туй бяхми27-мо място по ИЧР!
20
5
 
0
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: ХА-ХА-ХА!!!Bist Du Deutsch?
19
11
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Живял съм и по онова време и не помня на някого да са му отнели децата.Във всички случаи днес се отнемат много повече деца от държавата, отколкото по време на социализма.Дойче веле пак с евтина пропаганда !
18
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли някой тpoл да спомене пак за бананите и тоалетната хартия?
17
9
 
13
 
! Отговори
Соросоид преди 4 години
Защо се пише още за този комунизъм, след като минаха толкова години?Моето мнение:Комунистическия блок бе онази бариера към богатите и страх да не крадат толкова много, че имаше придобивки и на запад като дълги отпуски, да не говорим за пропагандната "средна класа".След като комунизма падна, всичките тези придобивки лека-полека си отиват.Пенция ще има само за онези, които са спестявали през годините, иначе одъртяваш, разболяваш се и имаш незабавна аудиенция със Св. Петър :)
16
5
 
13
 
! Отговори
Стандарта на живот преди 4 години
Индекс за човешко развитие (HDI):Чехословакия 1990 г. 25 място, 2013 г. - 48 мястоУкрайна (СССР) 1990 г. са били на 26 място, 2013 - 83 мястоЛатвия (СССР) 1990 г. - 26 място 2013 г. 48 място Естония (СССР) 1990 г. 26 място, 2013 г. - 33 мястоБългария 1990 г. - 27 място, 2013 г. - 58 мястоУнгария 1990 г. 29 място, 2013 - 43 място Полша 1990 г. 33 място, 2013 г. - 35Румъния 1990 г. 41, 2013 г.- 54САЩ през 1990 г. 19 място в света, през 2013 г. САЩ е на 5 място в света.
15
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизъм никога не е имало нито в България нито къдет и да е било по света. В България имаше социализъм, и въпреки, че хората както и сега, не го правеха както трябва, системата беше изключително ефективна и постигна забележителни успехи. Българите никога няма да живеят толкова добре както по време на социализма.
14
8
 
14
 
! Отговори
Патетична преди 4 години
и жалка евреиска пропаганда средновековния кошмар в който живеем сега не може да се сравни и с най-чрните години на комунизма
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре ,че малката и дъщеря излезна човек и зарадва истинската си майка ,дано да са добре и да преживеят много специални и прекрасни моменти !
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в скандинавските държави продължават с този метод и сега ! Факт !
11
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У нас по комунистическо също са се случвали ужасни неща. От закон приет през 60-те години ако се опиташ да минеш незаконно границата - разстрел, ако *** или баща ти са знаели за намеренията ти, но не са донесли `където трябва` ги грози затвор от 10 години, само защото не са издали децата си.
10
11
 
12
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
В историята няма по лош стой от комунизам или социализма.Как ще бяга жената от соц. рая бе тя сигурно е била луда.

Спонсорирани публикации