Любов, ревност и... отрязани ръце. Русия и кризата с домашното насилие

Хиляди жени умират всяка година, властите не правят нищо
21 ное 2019 21:30, Нели Христова
157
Любов, ревност и... отрязани ръце. Русия и кризата с домашното насилие
Снимка: Pixabay

В един сив следобед, Мария Грачева води синовете си да си играят на детската площадка. Докато те се пързалят на пързалката, тя споделя: "Много са независими за възрастта си. Знаят, че не мога да им завържа обувките или да им закопчая якето, за това се научиха да го правят сами.“

На 11 декември 2017 година Мария се превръща в жертва на домашен тормоз. Съпругът й, Димитрий, й предлага да я закара до работа. Вместо да тръгне към офиса на Мария обаче той подкарва колата в обратната посока – към гората. Там паркира край пътя, издърпва я от нея, вади брадва и отсича и двете й ръце. След това Димитрий откарва Мария в спешното отделение на болницата в Серпухов и се отправя към полицейското управление, където признава за деянието си. 

Още по темата

Мария и Димитрий се срещат в училище и стават двойка след като завършват колежа. През цялото време са били щастливи, въпреки че той се палел от дребни неща. Понякога Димитрий казвал, че ще я убие ако някога разбере, че му изневерява. Всичко се променило, когато Мария започнала работа в рекламния отдел на местен вестник. Димитрий можел да си намери работа само като шофьор на камион. Той ревнувал от успеха на съпругата си и от колегите й от мъжки пол. У дома бил дистанциран и студен.

Мария му предложила да се разделят. Той я игнорирал. Когато отишла при него с документите за развод, той я пребил. След няколко дни я заплашил с нож, а тя се отправила директно към полицията.

"Полицаят ме накара да подам жалба и ми каза, че ще се свърже с мен след 20 дни. Отговорих му, че за 20 дни той може вече да ме е убил 20 пъти“, споделя Мария пред BBC. Полицаят бил категоричен – жените често подавали оплаквания, за да ги оттеглят малко по-късно. Това усложнявало работата им. Защо трябвало да се забъркват?

Пет дни след това Димитрий реже ръцете на Мария. Лявата й ръка е открита в гората и след операция, продължила девет часа, е зашита отново. Краудфъндинг кампания събира 6 милиона рубли за протеза, която е изпратена от Германия.

Мария публикувала книга за случилото се. Тя не искала подобна медийна слава, но за да е сигурна, че Димитрий ще влезе в затвора, тя трябвало да направи случая публичен.

Мария не е сама. А преди две години руският парламент реши да намали наказанията за домашно насилие. Въпреки, че Русия не води статистики за това колко жени са станали жертва на домашен тормоз, вътрешното министерство е категорично, че 40% от случаите на агресия в страната стават у дома. Домашното насилие убива хиляди жени в Русия всяка година.

Според активистите, в Русия има криза с домашното насилие, но „сериозният проблем винаги е замитан под килима“. А през последните години, решенията на правителството предизвикват масови протести.  Първо, заради облекчаването на присъдите и второ – заради желанието трите сестри, Кристина, Ангелина и Мария, които убиха баща си, който ги тормозеше, да бъдат пратени зад решетките.

"Децата ми страдаха. Той ги измъчваше, а те просто се защитиха. Нямаха друг избор“, казва майка им . Близо 300 хил. души са подписали подписката, която настоява сестрите да бъдат освободени. Сред техните поддръжници е и активистката от Pussy Riot Мария Альохина. По думите й, 80% от жените, които е срещнала в затвора, са били жертва на домашно насилие и накрая просто им е дошло до гуша.

И за политиците в Русия домашното насилие е тема табу. През 2016 година малко изключение прави Оксана Пушкина, която става част от кабинета на Путин. Защитата й на правата на жените обаче я превръщат в бунтар.

Сега, тя се бори законът от 2017 година да бъде отменен и да се създаде нов, адресиращ специално домашното насилие. Сред нейните предложения са – ограничителна заповед, за да бъдат държани престъпниците далеч от жертвите си, нещо, което до сега не е съществувало в Русия. Пушкина предлага още мерки срещу сексуалното посегателство и стъпки, които да промотират равенство между половете. Но тя среща сериозна опозиция и всекидневна омраза.

Повече от 180 църкви и семейни организации са подписали отвореното писмо, изпратено до Путин, с молба предложенията на Пушкина да бъдат спрени. Според тях това е "краен феминизъм“, подтикнат от "чужди агенти“.

Според бизнесмена и консерватор Андрей Кормукин, законът ще доведе до "геноцид на нормалното семейство“. Дори и жените мислят така. Парламентарният член Елена Мизулина казва, че "жените са слаби същества и не трябва да се обиждат, когато някой ги удря“. Всъщност, според много от руснаците, ако мъжа бие една жена, то той я обича.

За да покажат, че не е така, Елена Калинина и екипът й създават виртуална игра за двойката Настя и Кирил.

Играчите трябва да избират как Настя ще реагира на обидите и физическите нападки на Кирил. В един от сценариите, тя звъни на полицията, но властите не взимат обаждането й на сериозно. Настя умира, а виртуалната игра всъщност дори не е измислица – базирана е на истински случай.

Прекалено често, полицията е част от проблема. Мария казва, че когато жени й пращат писма с молба за съвет, тя не ги праща в полицията, защото знае, че "те няма да помогнат“. Когато Аурелия Дундук подава молба срещу съпруга си, който я бие, полицията я къса пред него.

Анна Верба си спомня дъщеря си Алюна. На 5 януари съпругът й я пробожда 57 пъти, а след това отива в полицията. Окървавеното тяло открива 7-годишният й син.

"Той не знаел какво да направи – да звънне в полицията или на линейка. Накрая звъннал на баща си, защото той е полицай“, разказва Анна. Момчето отишло в стаята си и се свило уплашено на леглото с кучето.

Съпругът на Алюна, Сергей, получил 9 години затвор, защото имал малко дете сираче и самият той бил полицай.

"Значи детето ти е сирак заради теб, а това се счита за причина присъдата ти да е по-кратка“, пита Анна.

Въпреки че е убиец, родителските права на Сергей не са отнети и той отново ще прибере малкият Никита, когато излезе от затвора. „Той много се страхува от това. Пита ме: Бабо, къде ще се скрием, когато татко излезе на свобода?“, казва Анна.

Лятото, преди Алюна да бъде убита, мъжът й я завел на разходка в парка, за да се реваншира заради поредния семеен скандал. Изведнъж той вади нож и го опира в гърлото й. 28-годишната жена се оплаква в полицията, но е принудена да оттегли жалбата от колегите на съпруга си.

"Той дойде, падна на колене пред нея, целуваше краката й и молеше за прошка. Каза, че я обича. Че няма никога повече да направи такова нещо. Пет месеца по-късно я уби, казва огорчената Анна. - Колко още млади момичета трябва да са нарязвани, пребивани до смърт, само защото убийците остават ненаказани?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
16
 
14
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
Повечето жени вече са доста разкрепостени и дори развратени, но те правят една основна грешка, която после прескъпо заплащат. Всяка невярна жена си мисли и надява, че няма да бъде разкрита и хваната от половинката си. Някои дори са стигнали до там, че вече са определили съпруга си за смотан, сляп и глух, щом досега не я е разбрал какво прави зад гърба му. Демек, щом не я е хванал досега, значи се справя блестящо с измамата и криеницата и това ще продължи вечно. Да, ама не.
77
1
 
8
 
! Отговори
До 96 Л. преди 4 години
"Тази "новинва" закъсня с около 2 години..."Не става въпрос за новини, а за негативни тенденции.
76
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в САЩ е по добре превъртели младежи направо разстрелват дузина от съучениците си!
75
11
 
13
 
! Отговори
До 90 МАТРИАРХАТ преди 4 години
Мъж и семейни ценности ?! Мъжете ако имаха семейни ценности щяха да раждат. Не искат да издържат семейство, жените сами да възпроизвеждали човечеството. А същевременно държат световните богатства. Пpиличaт на нашeнските paботoдатeли от които всичко бягат. Жените са като наемни работници. Как да стане ?!
74
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като е толкова хубаво в България защо ви е да гледате Русия!Пожелавам на вратата ви да почукат майсторите на покриви
73
1
 
5
 
! Отговори
Л. преди 4 години
Тази "новинва" закъсня с около 2 години...
72
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снощи гледах от 22 30 по БТВ предаването 112 и там се каза, че на 100 отвличания 13 се разкриват у нас!Седнали в Русия да гледат как е
71
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па то ще излезне, че бyлrapиcтaнцитe сме най-нормални от всичките, бе!.Ммммне, *** правим всичко това накуп
70
9
 
15
 
! Отговори
МАТРИАРХАТ преди 4 години
ТЕНДЕНЦИЯТА Е ЯСНА ПОВЕЧЕ ПРАВА ЗА ЖЕНАТА ПО МАЛКО ЗА МАЖЪ ОТ ТАМ ИДВА АГРЕСИЯТА АКО ЖЕНСКАТА СИ СТОЕШЕ НА МЯСТОТО И НЕ И ПРОМИВАХА МОЗЪКА ЧЕ Е СИЛЕН ПОЛ НЯМАШЕ ДА ИМА СИМЕНТЪРЛЪК И МЪЖЕТЕ НЯМАШЕ ДА ГИ ТРЕПТ Я СЕ СЪБУДЕТЕ БЕ МАСОВО СЕ РУШАТ СЕМЕЙНИТЕ ЦЕНОСТИ В КОИТО ЖЕНАТА Е СЛАБИЯ ПОЛ И РАЖДА И ОТГЛЕЖДА ДЕЦА СЕГА ЖЕНСКАТА СМЕНЯ МЪЖЕ КАТО НОСНИ КЪРПИЧКИ ЛЪЖИ *** МАЖЪ СИ ПОСЛЕ ЩО ГИ ТРЕПЕЛИ .
69
4
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Руснаците бият жените си, америнакците стрелят по непознати без причина, мислимантовците избиват непознати заради господа, швабите е..т дъщерите си заключени с години в мазето...Па то ще излезне, че бyлrapиcтaнцитe сме най-нормални от всичките, бе!
68
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично за Мордор, а както се вижда от коментарите, *** са стигнали и до БГ. Дали щяха да са толкова доволни, ако бяха отрязани ръцете на техните майки....
67
21
 
6
 
! Отговори
Садул преди 4 години
Той я е предупредил,а тя напук ми носи развод. Ами как да реагира в нервите. Да са радва,че за крачетата не му е дошло на акъла.
66
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И във Библията и във Коранът ясно е написано че жената трябва се подчинява на мъжа. Даже на мъжа е позволено да набие жена си кого не се подчинява. Но леко. Без да я наранява. Без кръв и синини. Без удари по лицето!Прочетете внимателно Ефесяни 5:22-33
65
8
 
6
 
! Отговори
Готвач преди 4 години
Претоплена манджа!
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЖИРИНОВСКИ СЕ ИЗРЕПЧИ В ДЪРЖАВНАТА ДУМА-" В РУСКАТА КУЛТУРА Е ПРИЕТО МЪЖЪТ ДА ПОСТУПВА ЖЕНА СИ ИНАЧЕ ТЯ НЯМА РЕСПЕКТ ОТ НЕГО, ЗАТОВА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА ТАКА НАРЕЧЕНОТО ДОМАШНО НАСИЛИЕ"..ДА СИ ГИ ТУПАТ КАК ИСКАТ, ИЧ МИ НЕ ДРЕМИ.
63
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те руснаците един нормален закон да имат в цялата си *** И го казвам без грам ирония
62
8
 
14
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 4 години
Тц,Тц,Тц тъй не напрайхти ина статия за ФАЩ или за Бобко щот всичко им е наред до поредната масова стрелба срещу дица.Туй заглавие(статията разбира се няма да са хабя да я чита) важи за всяка държава! Де ней тъй? У Норвегия ли?
61
6
 
9
 
! Отговори
14/88 преди 4 години
Да му мислят германците източна германия е пълна с руснаци.
60
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако новината беше за държава от близкия изток всички коментиращи щяха да кажат ами да е такива са мюслитата *** и т.н. Това е православна държава с традиции Къде е уважението любовта към ближния или съчувствието ??? С една дума *** има навсякъде
59
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на американската окупация Ръ Бъ загуби близо 1/3 от населението си.