Гоар Вартанян – жената спасила Чърчил, Сталин и Рузвелт от нацистите

Разузнавачката почина в понеделник на 93 години
28 ное 2019 07:10, Нели Христова
54
Гоар Вартанян – жената спасила Чърчил, Сталин и Рузвелт от нацистите
Снимка: ТАСС

Кремъл отдаде вчера почит на дългогодишната съветска разузнавачка Гоар Вартанян, за която се твърди, че е помогнала за осуетяването на нацистки заговор за убийството на Уинстън Чърчил, Йосиф Сталин и Франклин Рузвелт, като подчерта, че нейната кариера може да е променила хода на историята, предаде Ройтерс, като цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Вартанян почина в понеделник на 93 години. В продължение на десетилетия тя е била агент под прикритие и се твърди, че тя е помогнала за провала на план, подкрепян от Адолф Хитлер за убийството на съюзническите лидери по време на тяхната първа конференция на "Голямата тройка" в Техеран през 1943 г.

Родената в Армения Вартанян, се е преместила в Иран през 30-те години, където на 16 години се е присъединила към антифашистка група, оглавена от нейния бъдещ съпруг Кеворк Вартанян, която е била натоварена с мисията да се грижи за сигурността по време на конференцията през Втората световна война. Групата, която е разкрила над 400 нацистки агенти в Иран, идентифицирала група от нацистки убийци, отправили се към мястото на конференцията и ги арестувала. Така заговорът за ликвидирането на тримата съюзнически лидери се провалил.

"Без Гоар Вартанян и нейният съпруг Кеворк историята на нашия свят можеше да бъде различна. Това бяха хора, оставили следа в историята на човечеството", каза днес Песков.

Гоар и съпругът й са работили като шпионски агенти под прикритие в редица страни от 1956 г. до 1986 г. След това Гоар се пенсионирала и започнала да подготвя бъдещи агенти, уточнява Службата за външно разузнаване.
Президентът на Русия Владимир Путин, който също е работил в КГБ и е бил на мисия в Източна Германия през Студената война, изрази днес съболезнования към близките на Гоар. "Путин познаваше много добре Гоар и нейния съпруг. Гоар посети Кремъл и Путин беше гост на Гоар", каза Песков.

Кеворк Вартанян, който получил званието герой на СССР, почина през 2012 г. на 87 години и на погребението му присъства Путин.

Кодовите имена на Гоар и на Кеворк са били Анита и Анри.

Ръководителят на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин припомни днес, че заедно Гоар и Кеворк са били една от най-красивите, чаровни и в същото време продуктивни двойки сред разузнавателните агенти под прикритие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам и в бъдеще да разбираме за незнайни съветски разведчики спасили света от изчезване!Стига да има кой да вярва .
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Излиза, че двама тийнейджъри са разказали играта на немското разузнаване. По времето на техеранската конференция тя е била на 17 години, а той на 19 години.
19
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15Всички балкански държави са се отървали от турците след руска военна интервенция,ама *** го кажи това на сърби и гърци!Според тях ,,големите" въстания които организирали са причината ,да са свободни,а рускатите войни само затвърдили въстаническите успехи!Само където нещата са точно обратно!Руснаците наглеят където държавите са слаби и те имат своя силна агентура!Нека да отидат в Гърция и Румъния да им изискват от тях благодарности за освобождение от турско за Румъния и фашистко р
18
5
 
35
 
! Отговори
ЧИЧО преди 4 години
Абе дечурлига невръстни,с мозък на хамсия. Вие правите ли разлика между АРМЕНЕЦ и ЕВРЕИН ? Говори ли ви нещо какво беше за човечеството срещата в Техеран? Гьобелс казва,,Премахни на един народ историята и след едно поколение той се превръща в тълпа,а след още едно поколение,тях можеш да ги управляваш като стадо"-Това сте вие милениум поколение,бъркащи виртуалният с реалният живот.Полуграмотни и полуинформирани хора,с претенции говорят ,,умно" като последна инстанция!
17
3
 
20
 
! Отговори
Много секретност, бе преди 4 години
По-интересно и неприятно е казаното от стар кагебист онзи ден за работата на тази жена и съпруга й през 1956-1986 г. - имали такова влияние върху международните отношения, че сведенията нямало да бъдат разсекретени и след половин век. Това важи не само за тях - по света има милиони и милиарди засекретени документи, а ние - простите плебеи трябва да се задоволяваме със смешничките официални версии на историята. За да могат властниците да си ни лъжат спокойно и занапред.
16
2
 
11
 
! Отговори
По преди 4 години
този въпрос (Техеран 43) има много писано от най-различни източници. Дълго е. Просто някой е заблудил ефрейтора, че Абвера е в състояние да надхитри разузнавателните централи на СССР, САЩ и UK!
15
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 16,с 45-те години робство дори надплатихме за Освобождението.
14
0
 
15
 
! Отговори
Това преди 4 години
с шпионските агенти ми хареса!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пардон до 11
12
5
 
20
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Погледни си кога ти е нац. празник и ще се сетиш кво дължиш и на кой, то и независимостта като празник да погледнеш пак ще видиш кой тия платил, а 9май е официален празник от 2018 и в Израел, познай защо, а ако България не беше се обявила против Германия преди 9, наистина щяха да ни разпокъсат, сложи сега минус на фактите, защото не можеш ги промени
11
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са фантасмагории и внушения.
10
19
 
30
 
! Отговори
сара преди 4 години
Светла и памет на жената !Нормално е да не сме я чували - не за това е живяла и работила . На такива безименни и незнайни хора дължим много повече отколкото на тези, които всеки ден са в медиите.
9
14
 
33
 
! Отговори
Мдааа преди 4 години
До до 8Ако това е истина, на нея дължим и юдеоболшевишката червеноармейска окупация, затриването на Царството ни, разпокъсването на Родината ни и последвалия етногенетическо прочистване с размерите на геноцид!
8
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Русия има само шпиони и допотопни оружия. Технологичните им пробиви се изчерпват с очила за крави и бормашини-миксери. Неслучайно американците ги бъзикат: "земя удари руска ракета".
7
1
 
27
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
До Анонимен 1Една малка забележчица да набедиш арменец, че е евреин си е кръвна обида.
6
4
 
29
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
До шматкаНа нея дължим 9 септември
5
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът Путин бил на мисия в Източна Германия!По правилно е да се каже бил е на топло и спокойно местенце в ГДРто,окупирано от 600хил.съветски войски и където ЩАЗИ е била всесилна и всичко е контролирала!По признания на бивши офицери от КГБ в източна Германия те не са имали работа,,ЩАЗИ работеха по-добре от нас" -Юрий Швец!
4
12
 
11
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Това не интересува обикновените руснаци а какво остава за нас.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За времето тогава е раждало,психопати
2
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците имат един лаф - "настало время охуительних историй".Честно, на никой не му пука за тая.

Спонсорирани публикации