Тъжната изповед на Хакан Шукур: Звездата на турския футбол днес е шофьор

"Нищо не ми остана, Ердоган ми взе всичко“, споделя нападателят
Обновена: 15 яну 2020 16:32 | 15 яну 2020 16:20, Красимир Ангелов
41
Тъжната изповед на Хакан Шукур: Звездата на турския футбол днес е шофьор
Снимка: БГНЕС

Хакан Шукур е най-големият футболист в историята на Турция и е известен по цял свят с прозвището си Бика от Босфора. В края на 90-те и началото на новия век той бе и един от най-популярните нападатели в Европа, носил екипите на Галатасарай, Интер и Парма.

Днес Шукур живее в САЩ и се издържа като Uber шофьор и продава книги във Вашингтон. Авторът на най-бързия гол на световни първенства, за разлика от доста именити футболисти, не е свършил парите, а живее така, след като влезе в открит конфликт с президента на Турция Раджип Тайип Ердоган, разказва историята му BBC.

Още по темата
В интервю за германския вестник "Welt am Sonntag", 48-годишният днес бивш футболист разказва за живота си и големите проблеми, които го сполетяха, след като се отказа от футбола през 2008 година.

"Нищо не ми остана, Ердоган ми взе всичко – правото ми на свобода, свободата на изразяване и правото ми да работя“, споделя пред изданието рекордьорът по голове за турския национален отбор. Шукур има 51 гола в 112 мача за южните ни съседи, като е най-големият любимец в страната, след като през 2002 година Турция става трета в света по време на Световното първенство в Япония и Южна Корея.

Няколко години след като приключва с кариерата си по терените на Турция, Италия и Англия, прeз 2011 гoдинa нападателят ce приcъeдинявa към Пaртиятa нa cпрaвeдливocттa и рaзвитиeтo нa Eрдoгaн. Двe гoдини пo-къcнo я нaпуcкa разочарован, като с времето от  близък до Ердоган се превръща в негов враг. Дори  популярността на Шукур, който е обичан от турците, не му помага особно. Властите започват преследване срещу него, а през 2015 година той емигрира в САЩ.

Макар да има пари, сметките му са замразени и той няма достъп до тях. През 2016 година след опита за държавен преврат Шукур е обяен за издирване заради връзки с Фетххулах Гюлен. След като емигрира зад Океана, в ареста се оказва бащата на футболиста. Малко по-късно родителят е пуснат все пак на свобода заради влошеното си здравословно състояние.

"Никой не можа да ми обясни каква е трябвало да бъде моята роля в този преврат. Никога не съм правил нищо незаконно, не съм предател, нито терорист", отсича Бика от Босфора.

В САЩ Шукур е далеч от футбола. Той се издържа като Uber шофьор и продажба на книга, а неговата съпруга има малко кафене. Футболистът обаче споделя, че и кафенето вече е ставано неведнъж жертва на вандалски атаки.

"Никога не съм правил нищо незаконно, не съм предател или терорист. Може да съм враг на това правителство, но не и на държавата или турския народ. Обичам страната си", разказва 48-годишният Шукур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Munchen_DE преди 4 години
В България пък завършили с отличие СУ работят по складове докато съберат пари да емигрират (имам предвид тези, които не сме синчета и дъщерички на КОЙ)!
18
2
 
4
 
! Отговори
ДЕТЕЛИН КИРЧЕВ ДИМБИ преди 4 години
Не е вярно ! Грешна информация имате Днес.бг Хакан Шукур има ресторант , кафене и пицария ! Има и интервю в интернет с него , в ресторанта му кви таксиджии , кви 5 гроша ?!?
17
9
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Щом резняка е преплувал океана да се скрие от Ердо значи е имало преврат. Иначе щеше да си пличка вмирисаните мъди я в Италия я в Англия, където го знаят . А той чак в Смерика таксиджия
16
5
 
12
 
! Отговори
Уф преди 4 години
Един свестен спортист имаха в Турция и Ерджолан го разкара...
15
4
 
8
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Ислямистката клоака дими.
14
0
 
4
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
До ЧефоЕдин от тъпите та вдлъбнати.......
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧефоКак точно си е свалил гащите на САЩ?Ааа разбрах казал, че Ердо краде.Дано и при теб, като кажеш, че Боко краде да те изгонят в Сибир.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от Америка Единственото което следиш е курса на рублата.
11
28
 
6
 
! Отговори
Чефо преди 4 години
Поредната пропаганда с предател на родината си.Защо си сваляте гащите на сащ за пари уважаеми спортисти. Теб кой те разви като футболист, сащ ли?Как така се скри в сащ, живеейки като олигарх.Това което ердоган е построил и създал в турция не можеш да го изброиш. Жал ме е да го кажа, като знам какви роби сме им били
10
3
 
16
 
! Отговори
От америка преди 4 години
Следя този спортист в момента и живота му в америка. Обвиниха го че е Гюленист и той избяга в америка. Не знам какво успяха да му вземат в турция но в момента живее във вила за 3 милиона долара. Има 3 автомобила по 300 хил. Долара къщата му е обзаведена перфектно дизайнерски. Така че колко е таксиметров вие си преценете
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Ти си бати ***. И то по твоята логика. На теб все Боко, Тиквата, САЩ ти пречат...Много е готино, че сам си стигнал до извода какъв си.
8
20
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 4 години
Предателите винаги свършват зле.Услугите им са много необходими и високо платени, но САМО ВЕДНЪЖ, а после готовите пари свършват бързо и предателите влачат жалко съществуване далеч от Родината си, от роднини и близки, сред чужди хора, които изобщо не ги разбират, презират ги и нямат нужда от тях.Да се върне в Турция и да си понесе отговорността за терористична дейност срещу законната власт в държавата, като е толкова зле горкият Фетулахски терорист.
7
2
 
16
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 4 години
Това е "демокрацията" в ислямските републики.С лек оттенък на диктатура...
6
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На глупавият човек все някой му е виновен.На този турчак Ердоган му пречи , на Боко марсианците и климата са му виновни а на целият ганьовски народ руснаците са му виновни че гласуват за Тиква...И те така...
5
0
 
15
 
! Отговори
Не е шофьор. преди 4 години
Управител на кафене е. Какво е кафенето - всеки може да провери. Помогнала му е "местната общност" да го придобие.
4
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересното е как така Ердоган ще му отнеме законно изкараните пари от спорт.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато има намесени лични отношения, стават тези работи.
2
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хакан Шукур, *** Димитров и т.н., едно и също бъдеще за нискоинтелигентни индивиди.Дришака му пазя от сега място в моята таксиметрова компания.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само 3 коментара се виждат от 20 , това трябва да е някакъв рекорд :D