Хармония между човека и природата? Не, от милиони години

Древните хора са влияели на околната среда
25 яну 2020 20:10, Елка Василева
58
Хармония между човека и природата? Не, от милиони години
Снимка: архив, БГНЕС

Въздействието на човека върху природата на нашата планета е започнало много по-рано и е било много по-мащабно, отколкото можем да си представим, признават учените.

Изследователи от университета в Гьотеборг привеждат доказателства, че още преди появата на разумния човек на Земята нашите далечни предци може би са били причината за изчезването на цели видове животни, пише Би Би Си.

Учените предполагат, че ускореното намаляване на популациите на големи млекопитаещи в Източна Африка, започнало преди около 4 милиона години, е било свързано с появата на първите хора на историческата сцена.

Съдейки по откритите от изследователите изкопаеми останки, точно в този период в региона са живеели популации от древни хора.

„Днес както никога досега ние силно влияем върху света и видовете, които живеят в него. Това обаче още не означава, че някога преди човекът е живял в истинска хармония с природата“, казва един от авторите на труда, доктор Сьорен Фаурби.

„Днес ние изключително успешно монополизираме природните ресурси и нашето изследване показва, че съдейки по всичко, с това успешно са се занимавали и нашите предци,“, казва той.

Учените са анализирали динамиката на измиране на големи и малки хищници и нейното съотношение с динамиката на климата – промяната на температурите и нивото на валежите.

Те също така са изучили промените в размера на мозъка на съществуващите тогава предци на човека – австралопитека и ардипитека.

Така учените са установили някои закономерности. Изследователите са открили, че скоростта на измиране на големи хищници има връзка с ръста на обема на мозъка на древния човек и промяната на количеството растителност в региона. Връзка обаче нито с валежите, нито с разликите в температурите не е била установена.

Учените са стигнали до извода, че ускореното изчезване на хищници в Източна Африка се обяснява най-добре с пряката конкуренция на тези животни с нашите предци за храната.

Първобитните хора са отнемали прясно уловената плячка на древните хищници като саблезъбите тигри, обричайки ги на смърт от глад.

„От резултатите следва, че същественото антропогенно влияние върху разнообразни видове е започнали милиони години по-рано, отколкото смятахме досега“, се казва в коментара на учените към изследването.

Един от авторите – Александър Антонели от британското Кралско ботаническо дружество, също казва, че схващането, че древните хора не са оказвали особено влияние върху животинския свят около себе си, не отговаря на действителността.

„Влиянието на нашия вид върху природата е много по-мащабно и продължително, отколкото изобщо сме можели да си представим“, казва той.

Както се казва в доклада, публикуван с подкрепата на ООН през миналата година, под заплаха от изчезване през следващите десетилетия са почти един милион вида растения и животни.

В друга неотдавнашно изследване се казва, че увеличаването на градовете, изсичането на гори за земеделски нужди и рязко повишеното търсене на риба сериозно са променили биосферата на почти три четвърти от сушата на нашата планета и над две трети от океаните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10"Човека е грешка на природата. Няма друго създаване което да унищожава природата по този начин"Няма друго, защото нямат такива възможности. Това за хармонията в природата е една голяма илюзия. В природата всеки е срещу всеки, освен в случаите на взаимноизгодно сътрудничество и инстинктивно (пак полезно за вида) алтруистично поведение. Борба за съществуване и естествен отбор. А хората, които се възхищават на хармонията в природата, обикновено не са наясно как е в действителност.
8
1
 
10
 
! Отговори
До 7 преди 4 години
Така е. Хората не осъзнават това. Ако станем в хармония с природата и не ползваме човешките изобретения. Ще умрем в страшни мъки. Примерно няма да има къщи, дъждовете ще ни валят, зимите ще ни убиват, няма защита от животни/хора. Отделно дрехи няма, тоест ще живеем само в топлите климати. Отделно хората нямат естествени оръжия, ни големи зъби, ни мускули, ни нокти като на хищник. Ако някой иска да е близо до природата. Да се съблече гол и да иде у гората. Много бързо ще му мине мерака.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека е грешка на природата. Няма друго създаване което да унищожава природата по този начин.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Начина по който едни са решили да бъдат "еко" за сметка на други, ще е още по-пагубен. За толкова години не се научиха хората, че неограничената консумация изчерпва всякакви ресурси и че трябва да се инвестира в рециклиране и технолгии, които да намалят наличните отпадъчни продукти. Животните са изчезвали по различни причини, но просто липсата на подкрепа от по-богатите страни към развиващите се ускорява тяхното унищожение.
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има решение. Русия е огромна, и без това прилича на резерват, да се официализира и да дадем место на животинките да си живеят, а не както в момента да ги облъчват с радиация за щяло и нещяло.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВажното е да измрем!
3
2
 
7
 
! Отговори
Лозунги преди 4 години
Тук вече напомниха колко незначителна е била човешката популация преди милиони години. Разправяха същите глупости и за големите хищници в Северна Америка въпреки данните, че парчета от голяма комета преди 13 000 години са променили рязко условията на континента и са причинили масовото измиране. Разправяха същите глупости и за мамутите в северните райони на Азия. Екоталибанската пропаганда в "науката", която всъщност обслужва икономически и политически цели, е тоталитарна като социалистическата.
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое първо ще ни убие? Нов вирус или лакомията?
1
8
 
11
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Глупости!Броя на хората тогава е бил толкова малък че няма как да повлияе толкова сериозно на тия популации....преди белия човек да донесе огнестрелното оръжие в Африка е имало огромни стада дивеч въпреки че *** са били с пъти повече от времето за което става въпрос....