75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста

Как концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау стана център на Холокоста
27 яну 2020 20:30,
205
75 г. откакто Червената армия влезе в Аушвиц: Спомен за Холокоста
Снимка: БГНЕС

На 27 януари 1945 г. съветските войски внимателно влизат в Аушвиц.

Примо Леви, един от най-известните оцелели, е лежал в болница в лагера със скарлатина, когато освободителите пристигат. Мъжете хвърлили смутени погледи към изтощените тела на хората, към къщурките и малкото оцелели.

"Те не ни поздравиха, нито се усмихнаха. Изглеждаха потиснати не само заради съчувствие, но и заради чувството на вина, че такова престъпление въобще съществува", пише Примо Леви.

Иван Мартинушкин, един от освободителите на лагера, казва по-късно: Видяхме измършавели, измъчени, окаяни хора. Можехме да "прочетем" в очите им, че се радват, че са спасени от този ад.

Още по темата

В продължение на 4 г. и половина нацистка Германия систематично убива 1,1 млн. души само в Аушвиц. От тях почти един милион са били евреи.

Депортираните в лагера са били вкарвани в газовите камери, изтощавани от глад, карани са да работят буквално до смърт и дори убивани в медицински експерименти. Повечето са умрели в газовите камери в комплекса Аушвиц-Биркенау.

В Холокоста общо 6 млн. евреи биват убити от нацистите. Център на този геноцид е Аушвиц.

Какво е Холокоста?

Когато нацистите идват на власт през 1933 г. постепенно започват да лишават еврейското население от собственост, свободи и права. След като Германия окупира Полша през 1939 г., нацистите започват да депортират евреи от Третия Райх към части от Полша, където са създали "гета", за да ги отделят от останалата част от населението.

През 1941 г., по време на германската инвазия в СССР, нацистите започват истинското екстерминиране. Нацистите говорят за инвазиите си като "състезание" между германците и евреите.

Групи германски войници наречени "Einsatzgruppen" започват да убиват цивилни в новозавладените територии в Източна Европа. Към края на 1941 г. са убити 500 000 души, а към 1945 г. жертвите са вече около 2 млн. - 1,3 от които са евреи, пише BBC.

В ешелона на нацистката армия командирите са експериментирали с начини за масово убийство на хора. Смятали са, че застрелването на хората е твърде стресиращо за войниците и трябвало да създадат по-ефективни начини за убийство.

Експерименти с отровен газ, с който са убивани душевно болни в Полша са започнали още през 1939 г. Отровните газове са били вкарвани в затворено пространство, за да задуши хората. Към 1941 г. нациститите успяват да построят газови камери в Аушвиц.

През януари 1942 г. властовите структури на нацистка Германия се срещат на Ванзейската конференция и взимат решение за действия по "Окончателното решение на еврейския въпрос". С други думи убийството на цялото еврейско население на Европа - 11 млн. души. Така се дава начало на Холокоста.

Аушвиц 

Преди германците да дойдат, Аушвиц е бил полска казарма в южната част на страната. След като германците окупират Полша го превръщат в затвор за политически затворници.

По-късно слагат и портата с небезизвестните думи "Arbeit macht frei" - Трудът освобождава. Това става Аушвиц I. С развитието на войната нацистите дострояват още сгради в лагера, сред тях и газовите камери.

Първите хора, които са обгазени са група полски и съветски затворници. Междувременно започва работа по строежа на Аушвиц II-Биркенау. Toчно там са построени и огромните газови камери, в които стотици хиляди души са убивани до ноември 1944 г.

В Аушвиц II-Биркенау няколко големи германски компании откриват заводи и се възползват от безплатния затворнически труд. IG Farben построява фабрика за синтетична гума. Krupp и Siemens-Schuckert също строят фабрики в околността.

До момента на освобождаването на Аушвиц е имало 40 лагера и подлагера.

Как е работел Аушвиц?

Хора от цяла Европа са бутани в малки вагони за добитък без прозорци, тоалетни, седалки или храна, и са транспортирани към концентрационните лагери. Там са разпределяни спрямо това могат ли да работят. Останалите са незабавно убивани.

На втората група от хора са нареждали да се съблекат напълно голи и да отидат до душовете за "обезпаразитяване". Такава процедура няма, душове няма, а има само газови камери. Вместо това надзиратели от така наречения "Хигиенен институт" са пускали отровния газ Zyklon-B и са чакали хората да умрат. Отнемало е 20 минути, а дори и дебелите стени не могат да заглушат писъците на умиращите..

След това идва ред на Сондер командите - други затворници, които са сваляли протези, очила, изкуствени зъби и са влачели телата на загиналите към крематориума.

Вещите на затворниците в концентрационните лагери са били изпращани за сортиране в част на Аушвиц, наречена "Канада". Името не е случайно - смятали са, че Канада е страна на изобилието.

Жертвите

Надзирателите от SS са опитали да скрият престъпленията си и докато съветските войски настъпват са се опитали да унищожат подробните записи за затворниците. Затова е трудно да се установи точния брой на жертвите, но проучванията сочат, че около 1,3 млн. души са пристигнали в Аушвиц и 1,1 млн. са загинали в лагера.

Преобладаващата част от тях са евреи от частите на Европа, контролирани от нацистите. Унгария например е депортирала 420 000 от 437 000-ното еврейското население. 3/4 от депортираните са убити при пристигането си в лагера.

Освен тях жертви са 75 000 поляци, 15 000 съветски затворници, 25 000 роми и синти, както и Свидетели на Йехова, хомосексуални и политически затворници.

Освобождаването

В края на 1944 г. германските власти нареждат преустановяване на убийството в газовите камери. По същото време съветските войски настъпват на Запад. Огромните запаси откраднати вещи от лагерниците са изнесени в Германия.

Решени да заличат доказателства за престъпленията си, нацистите изпращат 56 000 от останалите затворници към други лагери като Берген-Белсен, Дахау и Заксенхаузен. Онези, които са били прекалено слаби, за да ходят, са оставени в Аушвиц. Падащите по време на прехода са застрелвани.

Съветските войски намират в лагера едва няколко хиляди оцелели, когато влизат в Аушвиц на 27 януари 1945 г. Заварват и стотици хиляди дрехи, както и няколко тона човешка коса. Войниците по-късно си спомнят, че е трябвало да убеждават затворниците, че наистина нацистите са си отишли.

По време на 50-тата годишнина от освобождаването Ели Вайзел, един от оцелелите в Аушвиц, казва, че престъпленията в лагера са произвели "мутация от космическо равнище".

"След Аушвиц човечеството не е същото. След Аушвиц нищо никога няма да бъде същото", казва Вайзел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
15
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Войната е отечествена за русначата докато изгонят хитлеристите от държавата си.След това се превръща в завоевателна болшевишка война.С цел да завладее Европа.И вторият фронт е открит от англо-американците с тази цел-да попречи на съветските орди.По време на войната САЩ изпращат на СССР 400 000 автомобила-джипове и камиони ,15 000 самолета и 15 000 кораба.Да не говорим за милионите тонове провизии.
57
2
 
10
 
! Отговори
До47 преди 4 години
Че евреите ще бъдат гонени пише и в библията, но теориите са едно, а практиките друго, трудно може да се обясни всичко просто, сега Македония по пътя си към Европа и нато учи албански, отива си още една християнска държава на балканите, става курбан уж за да влезе в Европа, някогашната люлка на християнската цивилизация, каква ирония:))
56
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 54 По- неблагодарно племе от полските алкохолици няма!Русия ги спаси от бъдещ геноцид на Хитлер и ония пак я плюят!
55
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако искате да видите аушвиц без ходите там,минете през българските села,същото е!
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помнете братя българи, че в най-тъмните времена, тогава когато живота е нямал никаква стойност и тези долнопробни лицемерници, който днес смеят да ни поучават на хуманизам и благородство,който не се свеняха да уцапат ръцете си с кръвта на милиони невинни, кръвта на малки деца и жени, помнете, че ние българите проявихме върховно благородство и хуманизъм и спасихме свойте.СПАСИХМЕ ВСИЧКИ.Лесно е да си благороден в мирно време, но само истински мъже се проявяват в тежки времена.Ние сме истинските европейци, те са торта.
53
4
 
18
 
! Отговори
Добре де преди 4 години
Къде е Саломон Паси да каже къде щеше да бъде ако не бяха руснаците
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
който се е заял с Русия и нас се е разпаднал -това какво значи -Ние ще пребъдем въпреки Б.Б пак ще сме българи не американци-Конграчулейшънс
51
4
 
15
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
И къде са представителите на освободителите. Там сега са само клакьори и подлизурковци. Поляците, изключително виновни и участващи в избиването на евреи, сега се мъчат да се изкарат божи кравички. А без руската армия, нямаше да има и Полша, но неблагодарниците винаги си намират майстора. А нашта Тиква, бълва глупости и е позор.
50
5
 
18
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
сега поляците,както и украинците,се правят на важни "западняци" и не канят Путин на отбелязването на освобождението на Освиенцим,което е по едно и също време с освоб. на Полша (или това,което е останало от нея).Тиа трябва до гроб да са благодарни на СССР и Червената Армия, че ги спаси буквално в последния момент от германците, с които те понастоящем се съешават. Явно са забравили, че на SS и Хитлер им трябваха само още 3-4 години, за да ги издухат всичките през комините педантично и ситематично
49
11
 
18
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Слава на червената армия и СССР
48
3
 
15
 
! Отговори
Hellios преди 4 години
До АнонименТова не е вярно.Кадри от всички концлагери вкл.и от Аушвиц са показани на Нюрнбергския процес 1945-1946г.Още на другия ден след влизането на Червената армия там са поканени репортери от целия свят да заснемат всичко.Конц.лагер Дахау се намира до Мюмхен т.е.в зоната на американците, Бухенвалд също.
47
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32А от Израел българските евреи са изпращали по $500 всеки месец на Димитър Пешев, оставен без средства! Събирали са тези пари помежду си! Великият еврейски народ знае да бъде благодарен, за разлика от някои лаещи неблагодарници!
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А твоята теория каква е?Че Хитлер идва щото обича да убива за удоволствие.Всяко насилие има някаква предистория господа,особено в отношенията между народите!Кой създаде комунизма и защо?Кой създаде капитализма и защо?Кой днес движи парите и създава религия от климата и защо?И защо все е за да смаже християнска Европа.
45
6
 
22
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Нека всички тези които напоследък разправят, че Русия била виновна за 2та световна война и нямала съществен принос в разгрома на вермахта, да видят каква щеше да бъде съдбата им ако не бяха руснаците
44
5
 
8
 
! Отговори
РОКО преди 4 години
До АнонименАбе много оцеляли има..И все в добро здраве и дълголетници.То да се чудиш,уж ги мъчили пък...Защото глада и студа активира имунната система...
43
5
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
Е твоята теория мисля, че печели днес палмата на глупостта ха, ха, чибурашката ряпа да яде:))
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пияница мистикМинал си границата и вече се пияница-***. Жалко, ние тук четем за човеки същества и се трогваме от тяхната участ, клеймим подлите жестоки убийци! А ти къде си? Можем ли да те смятаме за човешко същество?Москва никого нямаше да стане немски град! Виж, Берлин три пъти е превземан от руските войски! Забавното е, че втория път е командвал ген. Дибич, дядото на "нашия" Дибич-Забалкански, чист немец.
41
4
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 4 години
Ето я и най голямата ха ха чибурашката ха, ха, тоя винаги чупи ***:))
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо е нямало т.нар. "газови камери" в лагери в Западната окупационна зона, а само в Източната? И защо се споменава за тях чак през 1948 г.? Просто питам...
39
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците опитаха да превземат Европа и успяха частично.Америка ги изгони чак 1989.От 1920 тези червени кхмери пращаха в Европа терористите си да я потопят в насилие и кръв.Те са отговорни за станалото защото Хитлер се появи да ги спре.Това дето знаеше Хитлер е че комунизма е еврейска работа и награби нещастниците из лагерите.Факт ,Хитлер беше победен,но не бе ли прав???Нима историята не доказа правотата му за червените ?

Спонсорирани публикации