Яйца, риба тон... Кои храни са полезни за мускулите?

Те помагат за натрупване на мускулна маса
5 фев 2020 22:33, Иванка Гъркова
4
Яйца, риба тон... Кои храни са полезни за мускулите?
Pixabay

Ако спортувате активно или се движите повече пеша, вие се нуждаете от хранителни вещества, с които да укрепите тялото. Освен това, ако една от целите ви е да натрупате мускулна маса, то в менюто ви задължително трябва да присъстват определени храни.

 
„Получаването на достатъчно протеини, особено след тренировка, чрез хранене, може да помогне за трупане на мускули, подобряване на метаболизма и контролиране на апетита през деня“, коментира пред „Shape“ нутрицистът Линда Харджу. И обяснява, че около 30% от макронутриентите в тялото трябва да идват от протеини. Останалите 50 процента организмът трябва да си ги набавя от въглехидрати, като се нуждае и от 20% мазнини.
 
Освен физическите тренировки, които карат тялото да заякне и направи мускули, има и някои храни, които насърчават този процес. Ето кои са те:

Кисело мляко
 
За да бъде максимално ефективна една тренировка, е важно тялото да има достатъчно енергия. Човек трябва да се храни правилно, като преди физическа дейност му трябва по-лека храна, обяснява Харджу. По думите ѝ, киселото мляко е чудесна закуска. То може да се комбинира с полезни мазнини, които има в някои семена и ядки, за да поддържа тонуса на спортуващия. Освен това прибавянето на няколко парченца сушени плодове ще даде на тялото здравословни захари, с които организмът ще издържи на натоварването.
 
Протеините и въглехидратите в киселото мляко помагат за възстановяване на мускулите след тренировка, както и за натрупването на мускулна маса.

Яйца
 
Те са голям източник на протеини (най-вече в белтъка), които помагат за възстановяването и растежа на мускулите. Според специалистите по хранене обаче, яйцата, снесени от кокошки, които са отглеждани в малки ферми, на свобода, са с много по-добри свойства. Жълтъците им съдържат по-високи нива на витамините А и Е, омега-3 мастни киселини и бета-каротин. Друго важно вещество, съдържащо се там, е витамин В12, който отговаря за мускулната контракция и разпределението на мазнините.
 
Дали варени, пържени или бъркани, в комбинация със задушени зеленчуци и няколко парченца авокадо (богати на фибри и мононенаситени мазнини), са чудесен вариант за обяд или здравословна вечеря.
 
Още храни за по-здрави мускули четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
0
 
! Отговори
Червената Ушанка преди 4 години
В Калифорния се яде риба Тон,и всички са си много добре.Най-богатият щат в Америка.Ако искате вредна риба на масата си,сгответе си риба каракуда,тя е останала от преходната Ера,и е пълна с живак,в десетки пъти повече от шарана.
1
5
 
5
 
! Отговори
свинята преди 4 години
прякора ми е такъв, щото всеки божи ден ям единствено и само свинско поне по 1-2 кила печено свинско, всякакво! само мускули съм!!

Спонсорирани публикации