Гъби, "ядящи" радиация пъплят по взривилия се реактор в Чернобил

Може да се използват като храна за космонавтите
6 фев 2020 08:45, Петя Славова
58
Гъби, "ядящи" радиация пъплят по взривилия се реактор в Чернобил
Снимка: БГНЕС

От бълбукащите горещи извори на Йелоустоун до ултра-стерилните помещения, използвани за изграждането на космически кораби, на Земята едва ли има място, където животът по някакъв начин не е успял да оцелее и дори да процъфтява. Дори по стените на аварирал ядрен реактор, все още греещи от радиация, растат необичайна група гъби.

Всъщност известни видове гъби обитават изключително радиоактивната среда, възникнала в резултат на ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 г. Като цяло учените са документирали около 200 вида от 98 рода гъби около руините на бившата атомна централа в Украйна, предава БГНЕС.

Някои от тези гъби не само успяват да понесат високите нива на радиация, а част всъщност изяждат самата радиация. Известни като „черни гъби“ или радиотрофни гъби, тези няколко вида имат меланин – същият пигмент в човешката кожа, който помага за защита от ултравиолетово лъчение – което им позволява да превръщат гама-лъчението в химическа енергия за растеж. Смята се също така, че той предпазва от вредното излъчване.

“В много ядрени реактори радиоактивната вода е замърсена с меланотични организми с черна пигментация. Никой всъщност не знае какво, по дяволите, правят там”, заяви микробиологът Артуро Касадевал от Медицинския колеж на Алберт Айнщайн в Ню Йорк пред Scientific American през 2007г.

Изследвания на Касадевал и неговия екип установяват, че гъбите, излъчващи радиация, открити в Чернобил – като Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans и Wangiella дерматит – са в състояние да издържат на йонизираща радиация приблизително 500 пъти по-висока от фоновите нива. Освен това в действителност изглежда, че те растат по-бързо в присъствието на радиация. Други проучвания отбелязват как гъбите насочват спорите и хифите си към източника на радиация, сякаш посягат към храна.

“След инцидента гъбите бяха първите организми, които се появиха и учените искаха да разберат как могат да процъфтяват в такава среда”, казва старши изследовател в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, която внимателно е проучила гъбите.

“В гъбите, събрани на мястото на произшествието, има повече меланин, отколкото гъбите, събрани извън забранената зона”, добави той. “Това означава, че гъбите са се приспособили към радиационната активност и за 20% е установено, че са радиотрофни – това означава, че те растат от радиацията, те я обичат.”

Черните гъби също са пътешественици. През 2016 г. осем вида гъби, събрани от Чернобил, пътуват до Международната космическа станция (МКС) на борда на ракета SpaceX. Мисията се надяваше да разбере как черните гъби са в състояние да понасят такива невероятни нива на радиация. Перспективата на гъбите, които процъфтяват при наличие на радиация, също води до идеята да ги използваме като източник на храна за астронавтите по време на дълги космически полети или когато колонизираме други планети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Чернобилгъби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горбачов беше казал, че СССР се е разпаднал заради Чернобил. Припят ще остане необитаван в следващите 50 000 години. В съседна Гомелска област, Беларусия, радиацията трови населението. Във Фукушима японците наляха стотици милиарди за почистване и няма да могат да се справят с аварията за столетия напред.. Всеки ден стотици тонове вода се вливат върху трите разтопени реактора, където радиацията е толкова силна, че можеш да умреш за минути... част от тази вода попада директно в световните океани.
22
14
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Вижте сега, Германия може наистина да е пускала атомни бомби в америките и да е останало в тайна, защото те притежават всичките телекомуникации и манипулират всичко!
21
7
 
16
 
! Отговори
За любознателните преди 4 години
Китайските (или японски) гъби-шийтаке , мейтаке, рейши, кордицепс, королиус ,копринус,корейската-санхаван,камфорова гъба,трутовик, руската -веселка, чага,сморчок ,строчок бразилската-агарикус-всички те предпазват ,абсорбират и изхвърлят радиацията от организма. В Япония и Китай ги използват от векове,как мислите, японците оцеляха след радиациата на атомните бомби и Фукушима.Използват се много успешно и при и след радиотерапия.Сторчок е за отказване от алкохол.Камфоровата е много успешна при рак
20
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чернобилската катастрофа е предупреждение, че с "мирния атом" шега не бива. Човечеството не се е развито достатъчно за да държи мощта на слънцето в ръцете си. Като резултат сега всеки един от нас носи частица от Чернобил в себе си (цезии), а раковите заболявания се увеличиха многократно. Сериозен въпрос е какво да се прави с ядрените отпадъци. Все още нито една държава не е успяла да създаде хранилище за постоянно складиране на ядрени отпадъци, където те да бъдат погребани за милиони години.
19
9
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
А това само слух ли е че немците от световното 2014 са пускали атомни бомби в Северна и Южна Америка?
18
5
 
33
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Дарвин в действие. Това не е някаква мъдрост на природата. Това е същността на естествения подбор, движещата сила на еволюцията. Гъби, живеещи в близост до реактора, които не могат да се справят с радиацията, умират, а тези, които могат - оцеляват и предават гените си, които са допринесли за оцеляването им, на следващите поколения. Животът прави това постоянно и го е правил милиарди години още при появата на първите саморепликиращи се молекули. Нищо ново под Слънцето.
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо чудно! Преди време излезе информация, че в океана са открити бактерии, които се хранят с пластмаса. Така, че природата не спи...
16
13
 
3
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Ванга е предсказала ядрена война, четете повече и се гответе, наближава!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си купувайте украински консерви с гъби. Или поне ги проверявайте първо с гейгеров брояч.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се,кои ли *** ще излъжат,че няма опасност да живеят в Космоса и на Марс и ще ги оставят да им свършат работа в Космоса,докато радиацията ги изпържи и убие.Така е и с тези радиоактивни гъби,които предлагат.А на районите с радиация са необходими минимум 24 000 години,за да се очистят от радиацията,всичко останало е една голяма лъжа и пропаганда,не им вярвайте!Не се учудвам и че падна нивото на науката и не учат сериозни неща,а глупости в училище.
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименприродата е мъдра но на цивилизования човек никога няма да му дойде ума в главата
12
2
 
12
 
! Отговори
. преди 4 години
Като изядат радиацията само да не ни подгонят нас! :D
11
4
 
2
 
! Отговори
ОБИЧАМ ГЪБИ преди 4 години
ДА ЯМ
10
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да каже на гъбата Боко че има нещо за освояване и крадене от вътре ... още утре е на правителствиния самолет за да окаже помощ
9
3
 
4
 
! Отговори
F5 преди 4 години
антимагнитът май помага срещу радиация, че радиацията кво е?
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен (до анонимен алкохолик) - Има гъба която може да те отърве от чашката !О-о, не е само един вид! Има доста видове гъби, които могат да отърват някого от много неща, бе, от всичко!
7
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие не сте ли забелязали че русенци са мутанти , и че там има радиация още от соц режима?
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли че на заразените с радиация райони са им необходими минимум 24 000 години,за да се очистят от радиацията?Това което ви говорят в статията са глупости,ако искат да си хранят хората в Космоса с радиоактивни гъби,но не и да лъжат хората,че радиацията се изчиства лесно.
5
4
 
11
 
! Отговори
Печурка преди 4 години
Очаквайте скоро и в бг хипермаркетите, нови пресни гъби на промоция.
4
4
 
12
 
! Отговори
Никой преди 4 години
не е толкова мъдър, че да няма какво да научи от Природата!

Спонсорирани публикации