Майката на Грета разказва: Спря да се храни, да говори, оттегли се в мрак

Връщайки се в училище, екоактивистката се сблъскала с тормоза
136
Майката на Грета разказва: Спря да се храни, да говори, оттегли се в мрак
Снимка: БГНЕС

Майката на Грета Тунберг, оперната певица Малена Ерман, разказва в нова книга за детството на дъщеря си, описвайки трудностите, с които е трябвало да се сблъска шведската екоактивистка, преди да започне движението за климата, пише „Гардиън“, цитирайки откъси от книгата „Нашият дом в пламъци: сцени от едно семейство и една планета в криза."

Още по темата

В книгата Ерман описва проблемите, с които момичето се е сблъсквало в детството си: "Постепенно изчезна, оттегляйки се в някакъв мрак. Тя спря да свири на пиано. Тя спря да се смее. Тя спря да говори. И тя спря да яде."

На 11-годишна възраст Грета бе „почти няма“ и през деня се съгласяваше да хапне само мъничка шепа ориз, авокадо и ньоки.

Почти стига до хоспитализация, когато момичето губи тегло от десет килограма за два месеца. Връщайки се в училище, Грета се сблъска с тормоза. "Училището не прояви съчувствие. Те имат различно разбиране за ситуацията. Вината е у самата Грета, смятат от училището", пише Ерман.

По-късно лекарите диагностицират Грета с високо-функционален аутизъм, който Ерман описва като синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), допълва Нова тв.

Грета се заинтересува от екологичните проблеми, след като гледа филм за пластмасата в Тихия океан, показан по време на урок в училище. Филмът, обаче, не предизвикал интерес у другите деца.

"Тя видя това, което всички останали не искаха да видят. Изглежда, сякаш можеше да види нашите емисии на въглероден диоксид с просто око", пише Ерман.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг през 2018 г. в петък, вместо да отива на училище, започна да посещава шведския парламент с искания към властите да засилят мерките за борба с изменението на климата. Нейната инициатива се превърна в международното движение за действие в областта на климата в петък, „Петъци за бъдещето“. През декември активистката бе определена за „Личност на годината 2019“ от „Тайм“. Главният редактор на списанието, коментирайки избора, отбеляза, че момичето е най-младият човек, получил това отличие в 92-годишната история.

Синдромът на Аспергер е често срещано разстройство на психичното развитие, характеризиращо се със сериозни трудности в социалното общуване. Точните му причини не са установени и все още има много нерешени въпроси относно различните аспекти на синдрома. По-специално, не е известно дали този се различава от високо-функционалния аутизъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: климатГрета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А сега... прави бизнес. След като родителите й не са достатъчно талантливи да станат популярни те набутаха на света болната си щерка.
16
2
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГРЕТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО ОНЕЯ МАЛКИТЕ ЗЛИ КУЧЕНЦА ДЕТО СА ТОЛКОВА ЗЛОБНИ, ЧЕ АКО МОЖЕХА ЩЯХА ДА ТЕ РАЗКЪСАТ :DТОВА ВСИЧКОТО ИДВА ОТ МАЙКАТА БЕЗДУШНА ЛЕДЕНА ПЪКЛЕНА ТВАР ТЯ Е КОРЕНА НА ЗЛОТО В ТЯХНОТО СЕМЕЙСТВО!
15
3
 
26
 
! Отговори
бг преди 4 години
Постоянно ви се натрапват някакви фалшиви музиканти, артисти, политици. Сега използват и деца за фалшивите си новини. Телевизиите и голяма част от интернет са средства за манипулуране на народите.
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая не я ли е срам да разхорда Грета като панаиджийска мечка за пари и слава?
13
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еко пропагандата продължава с пълни обороти.
12
3
 
37
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Дете полагащо труд,във въгледобивна мина е е крайно лошо.....ФАКТ!!!Защо дете подмятано,денонощно по симозиуми и конференции да е личнот на годината?!СТРАННО.....
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да аутистите правят така.Родителите ако бяха чели малко книжки биха и купили домашно куче.Някоя умна и любвеобилна порода.С мека козина която да мирише на чисто и хубаво.На някои аутисти това много помага.Правени са експерименти и със специално отглеждани маймуни (моля не цензурирайте думата маймynи) но сигурно е доста скъпо и е по-скоро екзотика.Също така изглежда някои видове риби и главоноги сякаш споделят някаква връзка с някои от болните.Понякога ги опитомяват по-лесно.
10
6
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 4 години
защо се подигравате на болните хора
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На 11-годишна възраст Грета бе почти няма и през деня се съгласяваше да хапне само мъничка шепа ориз, авокадо и ньоки."А ньокито отделничка мъничка шешичка ли беше или се включваще към мъничката шепичка с оризчето и авокадчето?
8
5
 
34
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Аха,ето, започна се. Изпълзяха родителите, първо майката, после и таткото ще допълзи. Откак се появи тази пикла на сцената говоря, че зад нея стоят супер амбициозни родители, със здрави връзки, готови на всичко да наредят отрока си на топло местенце, защото знаят, че е с отклонения и нищо не става от нея....освен евродупетатка - еколожка. На 100% съм убеден, че тази пикла ще иде в ЕК и ще взима няколко хил. евра на гърба на хората. А социалните къде са, та тя е дете! Защо допускат това?
7
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета стана машина за пари.
6
3
 
43
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГРЕТА ТУМБЕРГ НЕ Е БЕЗДУШНА!!! НО Е ВЪЗПИТАНА ОТ МАЙКА СИ ДА Е ЗЛА, БЕЗСКРУПУЛНА, ГРУБА , НАХАЛНА НАКРАТКО ДА СЕ ДЪРЖИ КАТО ЦЕРБЕР КОЕТО Е АБСОЛЮТНО ТЕАТРО!!!МАЙКАТА ДЪРПА КОНЦИТЕ НА 100% НА ГРЕТА ТЯ Е КУКЛА НА КОНЦИ!ДОСЕГА МАЙКАТА СЕ КРИ НО СЕГА СИ ПОКАЗА НОКТИТЕ КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ НА ГРЕТА!
5
2
 
18
 
! Отговори
AZ преди 4 години
Както наскоро Самюел Финци коментира докато не се справи обществото с крайно десните и атентатите срещу мирното население климата няма да е на дневен ред. А коя е Грета? Едно търсещо внимание дете, със някой отклонения...
4
4
 
37
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ами ПРЕКАЛИХТЕ с това дете!..Да са бехте замислили ПРЕДИ до какво може да доведе това,че я ИЗПОЛЗВАХТЕ за работи,дето НЕ са работа на едно дете!
3
9
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИЗОБЩО НЕ СЕ ЗАЛЪГВАЙТЕ, ЧЕ ГРЕТА Е ГЛАВНОТО ДВИЖЕЩО ЛИЦЕ ТАМ!!АЗ ДНЕС ВИДЯХ МАЙКА И КОЯТО ПРИЛИЧА НА БЕЗДУШНА ХАРПИЯ!!!МАЙКАТА Е В ДЪНОТО НА ВСИЧКО, ТЯ Е ПЪКЛЕНО СЪЗДАНИЕ !! ГРЕТА Е МАРИОНЕТКА НА МАЙКА СИ!
2
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте клиповете на майката на Грета в ютюб и си спомнете поговорката "Крушата не пада по далече от дървото".
1
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сожиалните се бяха намесили и я бях отнели от майката ,нямаше да има проблем, сега майката брои пачките дето грета извади от тази пародия дето разиграва!

Спонсорирани публикации