Нормална и висока температура - кога да потърсите лекар?

Ако сте имали контакт с болен от коронавирус, уведомете властите
25 мар 2020 19:30, Дарена Найденова
1
Нормална и висока температура - кога да потърсите лекар?
Pixabay

Пандемията от коронавируса набира скорост и вече в България има над 200 заразени. Все още светът се бори с болестта и търси решението за преборването ѝ. Въведоха се строги мерки в няколко страни, ограничиха се социалните контакти и пустите улици станаха честа гледка.

Според лекарите, симптомите на COVID-19 са подобни на обикновен грип, което усложнява още повече засичането му. Сред показателите са кашлица, тежест в гърдите, задух и висока температура. Именно последното се счита като най-важен симптом и това ни кара да се чудим кога точно трябва да се притесняваме за телесната си температура.
 
Германският учен Карл Райнхолд Август Ундерлич установява през 1851 година, че нормалната човешка температура е 37°C. Той е считан за бащата на клиничната термометрия и наблюдава, че температурата зависи от редица фактори като пол и възраст. Затова решава, че е по-добре да обясни, че телесната температура не е точна величина, а варира при всеки различен човек.
 
Според медици, тялото не е с постоянна температура и тя се мени в зависимост от възраст, етап от деня и от активностите, които вършите. Затова те се спират на промеждутък от 36,1°C до 37,2°C, които описват като нормална телесна температура.
 
„Температурата варира при всеки човек. Затова в едно семейство един от членовете може да е винаги по-топъл от другите“, казва д-р Чалрз Брантли пред „Insider“. Той добавя, че това не означава, че сте болни и не бива да се притеснявате.
 
През 2017 година е проведено изследване между над 35 хиляди души, което е публикувано в британския Medical Journal. Резултатите показали, че средната телесна температура е била 36,6°C. Това е близо до откритието на Ундерлич, направено през 1851 година.
 
Друго проучване, направено през 2020 година от университета Станфорд, показва, че човешката температура намалява с около 0,003°C всяко десетилетие. Според учените, това се дължи на по-доброто здраве на човечеството и по-дългия живот на хората.
 
Какво е високата температура и кога трябва да имате повод за консултация с лекар, четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да ИЗХВЪРЛЯТ всички китайци, които са в БЪлгария, към границата с Турция и към Китай. Китайците РАЗПРОСТРAНЯВАТ КОРОНА- вируса, за да разболяват хората в Европа и да ВЗЕМАТ парите на богатите( а бедните ще измрат). Китайците правят ДЪМПИНГ и искат да ОТКРАДНАТ бизнеса , работата и парите на българските фирми и работници.. И затуй трябва пълна ЗАБРАНА за китайски магазини или ресторанти в БЪлгария. Хем да НЕ ни заразяват с коронавируси, хем да НЕ ни вземат Бизнеса и работата.

Спонсорирани публикации