Какви видове маски има и коя ще ни предпази най-много от COVID-19?

От N95 до маските, ушити вкъщи
18 апр 2020 21:00, Нели Христова
109
Какви видове маски има и коя ще ни предпази най-много от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

П5редпазните маски се превърнаха в емблема на борбата с COVID-19. Някои хора ги носят доброволно, други са принудени от големи глоби. Така или иначе - те са основна част от процеса за справяне с кризата. Но какъв тип маска да изберем, за да сме най-предпазени?

Маските, които предлагат най-голяма безопасност са N95 и медицинските маски. Но те са изключително малко и трябва да бъдат запазени единствено и само за медиците, които имат най-голяма нужда от тях, докато се борят с COVID-19 на първа линия, пишат от The New York Times.

Също така трябва да имате предвид, че от маската има ефект само ако се носи правилно - тя трябва да е плътно прилепнала върху носа и под брадичката, без да има пролуки. Трябва да носите маската си през цялото време докато сте навън и да не я мърдате нагоре и надолу. И въпреки че нито една маска не е 100% eфективна, тя може да помогне на вас и на другите да се предпазите от вируса в комбинация с другите предпазни мерки, като социалната дистанция и редовното миене на ръце.

Ето няколко вида маски, които се предлагат и нивото на защита, които предлагат.

N95

Най-често срещаната маска е N95. Тя е и най-ефективната, а името й значи, че блокира 95% от най-малките частици (0.3 микрона), които ни атакуват. Те са и най-трудни за спиране. Само за сравнение, косата на човека е с размер между 700 и 100 микрона.

Тези маски са изработени за еднократна употреба от полиестер и други синтетични влакна, включително слоеве от заплетени влакна, които действат като филтри, за да затруднят преминаването на частиците. За да бъдат най-ефективни, трябва да се уверите, че няма отворени пространства между маската и лицето ви. Много медици провеждат въздушен тест, за да се уверят, че маската им пасва перфектно.

Ако имате брада, маската няма да пасне добре. Тя не е с подходящ размер и за деца.

Този тип маски имат и винтил, който прави дишането с тях по-лесно. Но въпреки че са най-ефективни, маските с клапани не трябва да се използват в области, които са предназначени да бъдат стерилни, като болничните операционни зали.

Медицински маски

Медицинските маски са няколко вида и са по-малко ефективни от N95. Те филтрират между 60% и 80% от малките частици. Ако ги носим правилно, те могат да предотвратят разпространяването на COVID-19, като уловят капчиците, когато кихаме или кашляме.

Те са направени от слоеве дишеща синтетична материя, наподобяваща хартия, която е изрязана в правоъгълна форма и има плисета, за да се разшири и да прилегне по-плътно около лицето ви. Медицинските маски са за еднократна употреба - те могат да бъдат използвани само веднъж. Въпреки че могат да ви предпазят от големи капчици и пръски, по-слабото им прилягане към лицето е отчасти това, което ги прави по-малко ефективни от N95.

Маски, ушити вкъщи

В цял свят маските са дефицитна стока, особено за медиците. За това много хора започнаха да шият свои собствени предпазни средства. Ефикасността на една домашна предпазна маска зависи от материята и начина по който е ушита. Понякога, тя може да ни предпази толкова, колкото обикновена медицинска маска. В крайна сметка, каквото и да е предпазно средство е по-добре от никакво.

За да е добра една ръчно направена маска, трябва да се използва материал, който е достатъчно плътен, за да улавя вирусни частици, но и да се диша достатъчно лесно пред него. Можете да използвате материали като тежка памучна тениска, фланела или плътно изтъкана кърпа за съдове. Материал, който прозира възможно най-малко, вероятно ще предложи най-добрата защита.

Маската, направена вкъщи, трябва да има минимум два слоя, допълнителни ластици и да покрива както носа ви, така и да минава под брадичката ви.

Домашни маски с филтри

Някои маски ушити вкъщи могат да имат и джоб, в който да се поставя филтър. За целта са тествани филтрите за кафе и хартиените кърпи. Един експеримент установява, че два слоя хартиени кърпи блокират между 23% и 33% от 0,3-микронни частици.

Хората експериментират с филтриращи материали, включително въздушни филтри и вакуумни торби. Те могат да бъдат ефективни, но могат да представляват и риск. Много от тях не са дишащи. Могат да съдържат и вредни влакна, които може да вдишвате. Също така, човек не се нуждае от нивото на филтрация, което тези материали осигуряват.

За да е добра една маска се уверете, че и има слой памук или подобен материал от двете страни на филтъра.

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
4
 
! Отговори
Мишок преди 4 години
Имам чувството че на 80% от населението на тази територия, ако утре им наредят наврете си едно голямо перо /знаете къде/, защото е добре за вашето здраве, или иначе ще се глобяваме и те ще го направят.
32
2
 
5
 
! Отговори
о, да ..! преди 4 години
Аз освен на муцуната съм сложил маска, ама бяла на предника и ***.По този начин като пръдна люта пръдня, поне да не омирисвам тези които са на 2 м от мен.Сутрин на закуска хапвам на три (!) стръка зелен чесън, пет стръка зелен лук.Пия две чаши не много силно кафе и съм готов да обикалям магазините.Голям образ съм.Има моменти, че като си отворя устата, мога да убия човек с миризмата.Чесъна помага за повишаване на либидото и тестостерона.Работлив съм, не се оплаквам от нищо.
31
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 4 години
Вируса влиза в организма на човейк и през очите за съжаление. Та каквато и маска да имаме ....
30
4
 
3
 
! Отговори
до "(-_-)" преди 4 години
Мноооо си умен, пич! Ама АДСКИ си умен, брато! Амааааа ти сещаш ли се, че не става въпрос да се елиминира риска от зараза на 100%, а да се намали доколкото е ВЪЗМОЖНО? Колко частици попадат в очите, колко преминават през дихателната ти система? Колкото повече ограничаваш, толкова по-малък е шанса. Е ПА ТОВА Е ИМЕННО ИДЕЯТА.А НАЙ-ДОБРАТА ИДЕЯ Е ДА ОГРАНИЧАВАШ КОНТАКТИТЕ КОЛКОТО МОЖЕШ. Ако си със скафандър, обикаляй колкото си искаш...!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тия маски. Помагат само да не разпространяваш толкова наведнъж, а не да не ги вдишаш вирусите де.10% от медицинския персонал се заразяват според WHO въпреки маски, скафандри и очила. Стойте си в къщи или сами на разходка навън. Карайте колело вместо градски транспорт.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе кво стана с мигрантите, те маски имат ли? Там такива "страшни" вируси има ли?
27
2
 
6
 
! Отговори
Mitaka преди 4 години
N95 е американски стандарт, това е американска статия.Европейските са FFP1, FFP2, FFP3, като последните две са по-добри от N95.Китайците правят всички естествено.Така или иначе медицинските маски трябва да са за лекарите, текстилните маски за останалите. Те имат също много добре действие на задържане на вирусите от този, който ги носи.Ако всички са с маски разпространението ще се спре.
26
2
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Не знам дали разбираш некоя си, ама за за се предпазиш от вирус, който се носи по въздух няма ефективна защита освен скафандър. С тия маски си вдишваш и издишваш вируси като през решетка на канализацията общо взето..Очилата и шлема прилепват ли плътно към кожата :) то бива небесна т ъпота, ама... Еййййй
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей добре, че е тоя вирус, че да има за какво да пишете през 5 мин. Други новини от света няма.
24
1
 
3
 
! Отговори
123123 преди 4 години
Маски US стандарт N95 е като европейския стандарт FFP2. Ако имате избор си купете по-висок клас маска FFP3. Маските с клапа се издишва без усилие. Стойте далеч от хора с маски с клапа - те издишват през клапата, и въздуха минава безпрепятствено а не през филтър.
23
4
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
А някой сеща ли се, че освен нос и уста има и очи? Че влагата по тая маска обира всички бацили и вируси и в момента, в който си я намести всичко отива по д я волите? Божеее бива уфсе ама това просто чудо бе!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези новите щели да бъдат комбинирани с джобове отстрани за айфона и за личната и кредитната карта,и също с вкрадени слънчеви очила марка Рейбан.Това щяло да бъде хитът за лятото по Слънчаците.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето това на снимката е правилното носене на маска, за тези които все още не знаят...
20
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Взимате един маркуч. В гащите си затъквате пет слоя кърпички или руло тоалетна хартия. Лапате едната страна на маркуча, а другата я завирате в гащите. Много внимавате да не отпускате устнички около маркуча докато се движите навън
19
1
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Мангъров нали разправяше, че не е необходимо да се носят маски, нищо не помагали?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кавато и маска да имаш, ако я носиш като Баце няма смисъл.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Ютюб има видеа как се правят маски без шиене от тениска и пластмасов щит за лице от шише от безалкохолно. В случай, че се налага да излезете с маска, но нямате нито маска, нито шевна машина.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито и видове маски да има овцете ще ги носят, стига да са повярвали, че се си спасят животеца. Вдигай цените, има клиенти!
15
0
 
1
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Използвана, нали?
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре стига с тея маски, психопати!

Спонсорирани публикации