Доматите, чушките - по-скъпи, българинът вече не прави зимнина

Хората залагат на замразени плодове и зеленчуци или на готови консерви
91
Доматите, чушките - по-скъпи, българинът вече не прави зимнина
Снимка: Pixabay

С около 33% са по-скъпи тази година доматите, отглеждани на открито. Това сочат данни на Комисията по стоковите борси и тържищата.

Още по темата


Поскъпване има и при червения пипер, а зеленият е на по-ниски цени, в сравнение с миналата година, предава БНТ.

Статистиката сочи, че сега правим едва 1/10 от зимнината, което сме правили преди 20 години.

Все повече семейства съхраняват замразени плодове и зеленчуци във фризера или купуват готови консерви.

Съветът на експертите е, ако искаме да ни излезе по-евтина зимнината тази година, да изчакаме септември, когато започва масово предлагане на сезонни продукти на пазара и цените ще паднат.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: зимнинадоматичушки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМИ ЯЖ СИ ЛЮТЕНИЦАТА ...ПА НА МЕНЕ МИ ДАЙ НУТЕЛАТА , КАТО СИ ТОЛКОВА ТАРИКАТ...ХА,ХА,ХАААААА...АЙДЕ , ЕГА СЕ ОТРОВИМ ....ХО,ХО,ХОООО...!
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Традицията да се прави зимнина е уникална,имате си зеленчуци,плодове,месо за цяла зима и дори ако се случи криза,ще сте заредени с разнообразна и полезна храна,а зелето(вкл. киселото)съдържа витамин С и други полезни съставкиНе им купувайте консервираните вносни и вредни *** с химия,правете си традиционната зимнина,в Пловдив все още произвеждат зеленчуци,ако искате български продукти или просто си засадете на вилата или поръчайте на някой селянин.Не им яжте химикалите,особено децата!
55
5
 
3
 
! Отговори
компот или комплот преди 3 години
Ми скъпо е я!Зеленчука е 100% внос!Българина го мързи яко е не отглежда плодове и зеленчуци.
54
1
 
4
 
! Отговори
wer преди 3 години
Познавам един американец от Айова. Твърди, че си правят компоти и друга зимнина.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво съдържа отвратителната Нутела?Химикали,захар,палмово масло,все вредни за организма съставки и е нискокачествена храна за животни,а не за хора!
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПри социализма само проста българска селска лютеница с чушки и домата и кафе инка, а при демокрацията българина маже вносна западна нутела с лешници и шоколад и сърба кафе илли.------------------Лично аз,ще повърна от нутелата ти,а по шоколад изобщо не си падам и с удоволствие ще изям полезната за здравето лютеница,а не твоите химикали с палмово масло и захар,от които ми се повръща!
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАбе стига и ти с твоята Нутела,която е пълна с палмово масло и е отвратителна на вкус и вредна,веднъж я кусах и повече никога няма да я опитам,ние не си падаме по такива продукти-***,а сме отраснали с екологично чисти и качествени български продукти,да не говоря за манията да слагате захар за щяло и не щяло навсякъде,дори в основните ястия,отвратително!
50
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мечтата на западняците е на път да се сбъдне-ще ни направят като тях,консуматори без избор,квото му дадеш,туй ще ***,защото нищо не може да си направи сам,не ,мерси,да си гледат райграса,а ние пък доматите и пипера,не ми трябва трева за зайци.Това ли е западно общество,човек без възможности за нищо,освен за каквото са го програмирали,това не е свобода,нито свободен избор,това е просто зависимост за всичко,ако на тея им затворят магазините,умират от глад за един месец,нямат нищо и не умеят нищо
49
2
 
14
 
! Отговори
До 54 преди 3 години
Ам който му е важна икономиката, да яде промишлна храна и да мълчи. Аз съм за първокласното кулинарно удоволствие, да си го направиш сам. И не го продавам, нито му смятам разхода. Черпя западняци, по мое усмотрение. И им изскачат дзъркелите от кеф. А най забавното е, че осъзнават в какво са се забъркали, ама назад ход няма. А и не е за лентяй и мързели. Такива ми ти работи.
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анализаторДосега не съм видял западняк да клечи зад блока и да вари буркани в ръждясал казан от времето на пра баба си или да пече чушки на криво тенеке!Преди години в Щатите един тарикат беше овесил суджуци на прозорците да съхнат,скъсаха го от глоби! Друго селянче пък си купило две кила кайсии.Яло,яло като невидяло,накрая с *** начукало костилките и изяло ядките! Натрови се,взеха го в болницата,промивки,два дена лечение и 2800 долара плати,щото там като правиш тъпотии си плащаш!
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аааааС буркани,домашна шльокавица и компоти икономика не се прави пич!Научи се даправиш едно нещо,но го прави като хората!
46
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зимнина се е правила, защото не е имало стока в магазините. Хората са си гледали животни и са имали градина. Сега има всичко. Изобилие. Компоти, лютеница, кисело зеле, сладка. Светът върви. Развива се. Все пак който иска може да си гледа и да консервира продукти. Обаче да купуваш и консервираш няма смисъл. Излиза по - скъпо. Все пак всичко е пари... При капитализма.
45
12
 
9
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 3 години
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждам се и аз. След половин час докарват шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по двеста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката...
44
11
 
7
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 3 години
Кремиковци, долината на смъртта Девня, безумния, безсмислен и струващ милиарди на държавата завод за тежко машиностроене в Радомир, корупционната изядена в аванс атомна централа Белене и много други безсмислено построени и работещи на загуба заводи и фабрики, бетонни гета-панелките , които наричат жилищни квартали ! Хората бяха бедни и закрепостени по местораждане, без право на свободно изразяване на мнение и хранени с бо..уци- бяхме роби на шайка ***. Ако сега да си правиш зимнина е просто каприз, тогава беше въпрос на оцеляване !
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който го е правил и е естет и кулинар, ще си намери добро качество на добра цена за да си консервира. Останалите си приказвате щото ви е скучно,или не разбирате.Домати на 4-5лв в момента е супер мега топ качество. И то основно от два сорта, които на корен ако набереш три такива домата, то е бол.Такъв в Германия ще ядеш, ама друг път. Набран узрял, на третия ден тръгват некрозни процеси.Абе, мечтайте си, но в големите магазини, само в сезона може да получите качество, добре е че не разбирате.
42
2
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До Ква зимнина , бе...---КВИ ГЛУПОСТИ ДРЪНКАШ БЕ ??!! С ПУШЕН ПАЛАМУД СЕ ВЛИЗАЛО В УНИВЕРСИТЕТА?? ТА ТИ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ ТЕЗИ ГОДИНИ ИМАХМЕ НАЙ ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИ -ФИЗИЦИ ХИМИЦИ -МЕХАНИЦИ ИНЖЕНЕРИ КОСМОНАВТИ ЯДРЕНИ ФИЗИЦИ И ЕВРОПА НИ ЗАВИЖДАХА!!- КОЙТО ОТ ТЕЗИ УЧЕНИ ОТИДЕ В ЕВРОПА - ВЕДНАГА МУ ДАВАХА ГРАЖДАНСТВО И СТАВАХА ПРОФЕСОРИ С ОГРОМНА ЗАПЛАТА!!- И ТИ МИ ГОВОРИШ ЗА ПАЛАМУД !! СЕГА ВИЖ -КАКВИ *** ВИСШИСТИ СЕ "РАЖДАТ' НЕ МОГАТ ДА СИ НАПИШАТ ИМЕТО В БАНКАТА!! ЗА ПАЛАМУД ЩЕ МИ ГОВОРИ!- ***!
41
2
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
В Държава в която няма Никава регулация и Никакви закони- Всичко Може да Поскъпне и то Безобразно ---В Турция се "Пробваха' Търговците да "жънат'-- Ама ЕРДОГАН ТОЧНО ЗА 1 ДЕН ГИ ПОСТАВИ НА "МЯСТО' ВСИЧКИ СПЕКУЛАНТИ!!--ИЗБОРЪТ ИМ БЕШЕ -ИЛИ НА ПАЗАРА С НОРМАЛНИ ЦЕНИ ДО 50% НАДЦЕНКА-ИЛИ В ЗАТВОРА!1 кОЛКО МИСЛИТЕ СТРУВАТ ДОМАТИТЕ В БГ НА ПОЛЕТО?- В БГ НАДЦЕНКАТА Е НАД 300% ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ МАГАЗИНИ В БУРГАС -МАСОВО ХВЪРЛЯТ ЗЕЛЕНЧУЦИ!-АМА БИЗНЕСА НЕ Е ЗА ВСЕКИ- НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ И СИ ПРОДАЙТЕ ВСИЧКО!
40
18
 
9
 
! Отговори
Ква зимнина , бе... преди 3 години
На пазара и по магазините има всичко!САМО ПАРИ ДА СИ КАДЪРЕН ДА ПЕЧЕЛИШ!Това не е като при "тошовия социализъм", където по магазините имаше само фиде и макарони , а на щанда продаваха смърдело сирене и салам "кучешка радост"!ПРИ СОЦ-а , С ЛУКАНКА СЕ ВЗИМАШЕ СЕКЦИЯ ЗА ХОЛА , А С ПУШЕН ПАЛАМУД , СЕ ВЛИЗАШЕ В УНИВЕРСИТЕТА...ХА,ХА,ХАААААААААА...СЛАВА БОГУ --ТОВА ВРЕМЕ МИНА!
39
5
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Сори пич ама не е съвсем така , има купешко което си е със същото качество каквото и домашното , и понеже аз като потребител съм питал защо близките магазини не взимат от тези фирми ,се оказва че имат възможност но им е скъпа продукцията и съответно имат малко търсене на такова качество и за това трябва да отидеш в специален магазин които да се снабдиш, а в повечето случай тези фирми не разчитат на българския пазар а на чуждия но винаги имат някъде в България магазин ,но има и неудобство зара
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че ще има по малко зимнина от преди 20 години ,по простата причина че има високо обезлюдяване на селата, просто е ако имаш собствена продукция гледаш да си я съхраняваш да имаш и зимата ,но като не си садиш си а си решил да купуваш от магазина за зимнина няма смисъл така и така даваш пари няма икономия.