Кои са 10-те сигурни начина за намаляване на разхода на колата?

Забравете за магнетизатори и добавки, просто послушайте здравия си разум
29 авг 2020 11:58, Елка Василева
35
Кои са 10-те сигурни начина за намаляване на разхода на колата?
Снимка: Automedia.bg

Какви ли не фантастични технологии за понижаване на разхода не предлага съвременната технология: добавки за горивото, добавки за маслото, магнетизатори за гориво, йонизатори, и даже фантастичния "синтезатор на катализатора АСК", изобретен, естествено, от група съветски учени.

Всички тези технологии дават много добър резултат върху банковите сметки на продавачите си, но съвсем незначителен - върху сметките ви за гориво. Вълшебни решения няма. Но има доказани, ефективни и стопроцентово надеждни начини да понижите разхода - въпросът е само дали ще ви харесат, пише Automedia.bg.

1. Карайте по-бавно
Най-голямата част от мощността на мотора отива за преодоляване на насрещното съпротивление на въздуха. А то нараства в далеч не линеен порядък. Няколко германски физици наскоро изчислиха какво е съпротивлението на въздуха при BMW Серия 8: при 50 км/ч е 75 нютона. При 100 км/ч обаче не е 150 нютона, а цели 299. При 150 км/ч е вече 672, а при 200 км/ч - 1195 нютона.
Британският Кралски автомобилен клуб твърди, че понижаването на скоростта от 130 до 110 км/ч може да доведе до икономия на гориво между 15 и 25%.
Не звучи много съблазнително. Но действа безотказно. Само едно напомняне: ако решите да карате бавно, старайте се да не пречите на другите.

Вижте галерията на automedia.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Димо преди 3 години
Хонда цр-в с двигател icdti 2007г ми дава такъв разход извънградско
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разходът се качва винаги, когато ускоряваш и намалява докато намаляваш скоростта. При това намаляване на скоростта е добре да не се натиска спирачката, но и да не се отпуска изведнъж педaла на газта. При ускоряване, ако се ускорява по-бавно, разходът се качва по-малко. Най-икономично е шофирането с постоянна скорост, колкото е оптимума за колата, обикновено, но не винаги, около 90 км/ч. Грубо казано това зависи от шофьора, а останалото е според характеристиките на автомобила.
29
0
 
7
 
! Отговори
у-продълж преди 3 години
Забавя колата, но в днешно време двигателите са с такава степен на сгъстяване, че на практика не се усеща. Достатъчно е да включите подходяща предавка при спускане, така че да не "убива" прекалено скоростта (напр при 60-70 се вкл 4та) и хем се спускате, хем не гори. Ако карате на свободна скорост т.е. празен ход, гори гориво да се върти двигателя, все едно чакате на светофар.
28
1
 
7
 
! Отговори
у преди 3 години
Малко яснота за това защо не харчи при спускане.Системата е т.нар. "принудителен празен ход". Ползва се на всички коли от зората на директното впръскване(БМВ и Бош слагат дюзи от 70те), а даже и някой карбураторни. Идеята е, че при спускане двигателят се върти от масата на колата(потенц. енергия се превръща в кинетична) и ако не е натисната газта спира подаването на гориво, а тока до свещите може и да се подава, защото има едни маркучи за изгаряне парите от картера. Това забавя колата, но
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отиваш на пазар в магазин от голяма верига, примерно Метро, Била, Лидл, Кауфланд и т.н. Накупуваш продукти за 100-200-500 или повече лева, излизаш с количката, прехвърляш накупеното в торбички, мяташ ги на рамо и. .. тръгваш пеша или с велосипед или тротинетка, както съветват някои тук. Гледаш да са добре балансирани стековете с бира и минерална вода, с дините, пъпешите и останалите продукти, които си накупил. Децата, които да с теб, не е ясно какво ги правиш.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие нормални ли стр? Пеша, с велосипед, тротинетка. .. как пък не. Тръгвам с колата - двама сме, пристигам за 40 минути, с градски транспорт е час и 40 минути и не могоа да нося багаж. Пеша не знам колко ще е, вероятно няколко часа, може би над 10 часа. С велосипед ще е над 2 часа, а на тротинетката ще й падне батерията, но пак над 2 часа, като велосипеда и тротинетката на места ще трябва да ти мъкна пеша.
25
3
 
1
 
! Отговори
протестър преди 3 години
ходете пеша , или на велосипед ,грантира Ви 100 процента икономия
24
1
 
1
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
От Германия насам пълна кола с климатик средна скорост 98км/ч разход 4,3 по борд-компютър (реално +0,3л) Разходка до Сф по подбалканския път и малко магистрала 4.0л/100 . Досега под това не съм смъквал разхода.
23
1
 
2
 
! Отговори
Интересно преди 3 години
До АнонименА какъв е тоя джип с 6/100 разход, че се заинтригувах защото си търся някакъв по-икономичен
22
1
 
5
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 3 години
Норге , аз ти вярвам , защото при мен случая е аналогичен и с 1,9 TDI разходът е дори по-нисък !Но трябва да споменем ,че това става , когато колата има система за спиране на горивото при надолнище и включване на двигателя в режим на нещо като моторна спирачка (не си спомням как се казваше системата) и тогава наистина разхода е 0 (нула) , но не знам дали всички автомобили имат такава ?
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
наи икономично е като тримата габровци които са направили партия помежду си когато на единият му се налага да ползва автомобила си другите двама го бутат после те си връщат жеста
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много инженери лъжат тук, даже и от мерцедес ще ви търсят да се допитат как се сваля разход.
19
2
 
6
 
! Отговори
Норге преди 3 години
До Анонимен 20Ами не, колега, не послъгвам! Ако имаш борд компютър в автомобила, много лесно можеш да провериш написаното от мен. Направи спускане с колата по инерция (ако не караш автомат) и погледни разхода. След това включи на висока предавка, подходяща за скоростта ти и махни крака от газта. Виж отново компютъра. Няма да обяснявам защо се случва така, но има едно понятие "Обратна компресия на мотора", която обяснява нулевия разход при спускане на скорост.
18
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 години
До НоргеС моя мотор 3 литра ама бензин и 290 кс също съм слизал по 4 със същото поведение.
17
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До НоргеАвтомобилен двигател да работи и да не харчи нафта, бензин, газ, ток.....все тая! Защо не го регистрираш в патентното ведомство?! Това е перпетуум мобиле, вечен двигател...! Освен ако не послъгваш...... малко!
16
5
 
3
 
! Отговори
кога преди 3 години
А бе карачи Вие не пиете ли?
15
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Най-сигурния начин : Не купуваш кола - нямаш разход!
14
4
 
0
 
! Отговори
Ивака преди 3 години
Говори за себе си крадец на дребно.После ревем че шефовете не дават пари на такива м8рши и аз ше ги държа на минимала
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Служебната кола рязко снижава разхода на личната !
12
2
 
17
 
! Отговори
Захари преди 3 години
Кви тротинетки ви халюцинират болните мозъци бе? Зиме и дъжд какво правиш с тая тротинетка? Жената и децата на тротинетка ли ще ги возиш?

Спонсорирани публикации