Хората погубиха 68% от бозайниците, птиците, земноводните

Само за 50 години са унищожени цели популации
95
Хората погубиха 68% от бозайниците, птиците, земноводните
Снимка: Pixabay

Човечеството е унищожило 68% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби за по-малко от половин век, сочи новият доклад на природозащитната организация WWF „Жива планета“ 2020, който беше публикуван днес.

Учените предупреждават, че скоростта, с която експлоатираме Земята, надвишава способността ѝ за възстановяване: в резултат 3/4 от земната повърхност, която не е покрита с лед, вече е значително променена, по-голямата част от океаните са замърсени, а 85% от площта на влажните зони е загубена.
 
Биоразнообразието изчезва с различна скорост на различните места по света. Най-поразителен е спадът от 94% в тропическите райони на Южна Америка. Основни причини за него са трансформирането на тревните местообитания, саваните, горите и влажните зони, свръхексплоатацията и климатичните промени. Докладът заключва още и че сладководното биоразнообразие намалява далеч по-бързо от това в океаните или горите: със свиването на влажните зони обитаващите ги популации изчезват средно с 4% годишно от 1970 г. насам.

Според учените най-засегнат е животът в сладководните водоеми на Латинска Америка и Карибите.
 
„Загубата на биоразнообразие е не само екологичен проблем. Това е и проблем на  развитието, икономиката, глобалната сигурност, етиката и морала. Става въпрос за нашето оцеляване. Биоразнообразието играе критично важна роля  в осигуряването на храна, вода, енергия, лекарства и други генетични материали, а също и за регулирането на климата, качеството на водата, замърсяването и климатичните явления“, каза генералният директор на WWF International Марко Ламбертини.
 
Докладът „Жива планета“, който излиза веднъж на всеки две години, показва, че най-важната пряка движеща сила за загубата на сушата през последните няколко десетилетия е промяната в земеползването и най-вече превръщането на естествените местообитания в земеделски земи; докато основният проблем в океаните е свръхуловът. Учените очакват негативното въздействие на климатичната криза тепърва да се усилва през идните десетилетия. Почти 1/5 от дивите животни са в риск от изчезване до края на века само заради промените в климата, като най-високите нива на заплаха се очакват в райони, особено богати на биоразнообразие.
 
„Начинът, по който произвеждаме храната си, по който генерираме енергия, сляпото пренебрегване на природата, заложено в настоящия ни икономически модел, оказва натиск върху околната среда и води след себе си катастрофални последици. Ковид-19 е естественият резултат от счупената ни връзка с природата, който ясно ни показва, че няма здраве без здрава планета. Време е да откликнем на предупредителния сигнал, който природата ни изпраща и да започнем да трансформираме света по един устойчив начин“, каза ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: животниптиципопулации
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Уууу"Уточнете какво е връх на хр. верига?"Ето. Зелените *** не знаят и най-елементарни неща.Нека ви ги обясня простичко: офцата яде трева, вълка яде офци. Тревата е дъното на тази хранителна пирамида, офцата е в средата а вълка е най-отгоре. Тревата обаче е най-много като биологична маса а вълците най-малко. Затова е пирамида. Основата а най-голяма а върха най-малък.
73
3
 
8
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Уж сме връх на верига, а зимата и пролетта от вирус стана пандемия, разпадна се цялата обществена организация. Още ходим с маски до магазина.Микроорганизмите и спори са тези дето оцеляват навсякъде и във всеки от нас. Никой не знае дори приблизително колко има, и даже още се откриват на неочаквани места. Бяха открили някакви земни бацили на старата станция Салют, а после и на МКС-а. Намират ги в ядрени реактори, на дълбочини в км, т.е. стотици атм налягане. Уточнете какво е връх на хр. верига?
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакаме този вирус да убие поне 100 милиона от човечеството, че да си поеме дъх планетата.
71
6
 
2
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Така е г-н секта човека не е част от хранителната верига, той много отдавна е над нея, защото се е научил сам да си отглежда храната! Човека е в друга лига, ние сме много над останалите видове, нашата сила е несъизмерима с които и да е било друг вид. Сега пред нас на дневен ред не е да оцелеем физически, а да надскочим себе си, да еволюираме цивизиционно, като колонизираме други светове, напълно да подчиним този свят, като се научим да контролираме климата, геолочните процеси и т.н.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 77Имах впредвид, че може да убием всяко животно без усилия, ядем почти всичко, ограничаваме им хабитата, явно сме върховното животно :) Разбираш че не става въпрос за физическите данни, нали? :))) Иначе си прав, Земята няма да плаче ако изчезне човечеството, един *** по малко :)
69
6
 
6
 
! Отговори
zoolog преди 3 години
Я си уточнявайте понятията ! Не хората а едни определени популации погубиха голям процент от животните. В Европа е пълно с лисици, вълци, мечки, рисове, диви кучета, диви котки, чакали. Никой в Европа не е тръгнал да пали горите или пък да отстрелва мечките, вълците , лисиците и останалите животни.
68
2
 
11
 
! Отговори
до 65 преди 3 години
До До 66Човекът не е върхът на хранителната верига, а е част от нея! И то такава част, която ако изчезне, няма да е загуба за веригата, нито пък ще се разпадне.
67
4
 
10
 
! Отговори
Звер преди 3 години
Човекът е най-големия звяр раждал се на тази земя... Преди това може би са били динозаврите, но са и изчезнали закономерно!
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 75Човека само консумира, може би имаш предвид че ядем почти всичко, както и изтребваме за кеф или за пари животински видове, които са редки :) Отглеждаме си крави, пилета, телета и т.н, произвеждаме си и плодове и зеленчуци, всичко това е за да захрани хранителните ни нужди, нямаме никакъв принус в природата :)
65
0
 
3
 
! Отговори
До 75 преди 3 години
Значи според теб всички животни имат роля в природата, само човека няма?
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лелееее...хахаха :))) Вие сте били много умствено недоразвити бе :)) Всяко животно си има ролята в природата, дори пеперуди, мравки, сойките ловят малките животни за храна, по принцип по често болните животни стават храна, така се прочиства природата...))) Не се отнася само за сойките разбира се, обяснявам, щото гледам че сте неандерталци :)))
63
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТръбаТака е, вчера една гъба ме подгони и ме захапа за гърба.
62
2
 
4
 
! Отговори
Тръба преди 3 години
Гъбите.
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТръбаИ кой е на върха на хранителната верига, ако не човека?
60
4
 
9
 
! Отговори
Тръба преди 3 години
Човекът НЕ Е на върха на хранителната верига! "Образователната" система на СИСТЕМАТА отлично ви е промила робските мозъци. Този същият *** е навсякъде около мен, ужасТ!
59
8
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Е то зелените болни мозъци пишат всякави простотии лишени от логика, но да изтребиш всички животни е дори теоритично невъзможно, друг е въпроса защо му е на човечеството да си губи времето и ресурсите за подобни глупости. И щом има хора, няма как да няма хранителна верига! В природата всички видове живеят в условията на жестока конкуренция, всеки се бори да оцелее и просперира, но сега изведнъж излезе, че човека който бил просто ***, трябва да се обгрижва за останалите видове.
58
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Единствено ние употребяваме без да даваме в природата"Глупости. Ние сме единствения животински вид който се грижи за природата. Всички други жовотни само ядът, *** и ***. Те също понпкога унищожават своя хабит. Хората са единствените които се опитват да поправят поверени екосистеми.
57
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някъде четох, че целта наа човека ще е да изтреби всички животни, така при липсата на такива, няма да има и никакви хранителни вериги. Всичко ще може да се използва само от хората.
56
7
 
5
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
И какво дават повече на природата една сойка или лисица, от мен г-н секта? Когато си на върха на хранителната верига, ти можеш да изтребваш другите видове, въпроса е дали си струва усилието, например лъва няма смисъл да изтребва мравки. Очевадно е че за зелените сектанти като теб големия проблем са хората, ти изпитваш някаква шизофранна човеконенавист, но пък си твърдо убеден че това е някаква висша кауза - типично за менталноболни хора.
55
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено ние употребяваме без да даваме в природата :) Това че сме върха на хранителната верига, не ни дава право да ги изтребваме без причина :) Аз лично, винаги се радвам когато видя примерно, сойка или лисица, когато съм на чист въздух в планината :)) Проблема е също, че много хора станаха на нашата планета, ограничават им хабитата на животните :(

Спонсорирани публикации