ГЕРБ и БСП вървят наравно, но губят подкрепа, ДБ в застой

7 формации имат шанс да са в следващия парламент
21 окт 2020 14:06, Красимир Ангелов
97
ГЕРБ и БСП вървят наравно, но губят подкрепа, ДБ в застой
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новата политическа ситуация в страната е довела до спад в подкрепата в двете основни партии ГЕРБ и БСП. По-голям е той при управляващата партия – най-вече между юли и август, сочат резултатите от социологическо проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено между 1 и 9 октомври 2020 г. сред 803 души по метода "лице в лице".

Социолозите отчитат, че желанието за предсрочни избори остава високо, но то не расте в последния месец.

Днес подкрепата за основните формации е останала по-ниска от преди и е на практика еднаква при БСП и ГЕРБ. Така се е заличил и авансът, който ГЕРБ имаше преди това, отчитат от "Галъп".

Още по темата
Според данните БСП и ГЕРБ се движат в последните три месеца на нива от около 13-15% от всички имащи право на глас в открит въпрос, докато преди началото на протестите се движеха между 18 и 22% с превес на ГЕРБ. В момента БСП има декларативна подкрепа от 13,5%, а ГЕРБ – от 13%.
 
За отбелязване е, че расте броят на отговорите от типа "няма да гласувам" или "не подкрепям никого" (до общо 37,6% през този месец). Това означава, че случващото се в страната засега по-скоро отдалечава хората от политиката въобще, смятат социолозите. Затова има и търсене за „трети вариант“ – негласуване или гласуване за извънпарламентарни и нови формации. На това се дължи и високият резултат, а може би дори и продължаващ ръст, на "Има такъв народ" – до 8,6% от всички имащи право на глас през този месец.
 
ДПС остава стабилно, като в този месец е на ниво 6,9% от всички имащи право на глас.
 
Според „Галъп“ „Демократична България“ е взела още през лятото „стъпало“ нагоре, от традиционните си 2-3% от всички имащи право на глас, до близо 6% в края на лятото. На този етап обаче този процес не продължава нагоре и сега дори показва белези на ерозия до 5% през октомври.

Другата протестна формация – мрежата около Мая Манолова, сега се движи по ръба с 2,5% от всички имащи право на глас в открит въпрос, което прави сектор от около 140 хиляди потенциални гласа. Важно обстоятелство при Манолова е, че пролетта и лятото на практика съвпаднаха със самото създаване на нейната мрежа. Успехът зависи от възможността за нейното разширяване, смятат социолозите.

Обединените патриоти също остават на ръба за влизане в НС и засега като че ли не са претърпели нова сериозна щета от протеста. През октомври те имат 2,3%, или около 130 хиляди потенциални гласове, което е около бариерата на последните избори за Народно събрание. "Воля" също не се е повлияла особено – партията се движи на константни нива, при които самостоятелното влизане в НС би било трудно, ако изборите са днес. През октомври „Воля“ е с 1,8% или потенциал от близо 100 хиляди гласа.

От "Галъп" отчитат, че в калкулацията на гласове решаващо значение ще окаже финалния спринт, който различните формации могат да направят. На този етап обаче 7 формации имат перспектива да са в следващия парламент, като две от тях са около ръба.
 
От данните става ясно още, че искането за предсрочни избори се споделяше в началото на протеста от над 40%, но повече от 50% бяха против. В началото на август обаче, след най-горещата фаза на протести, искането за предсрочни избори надделя и стигна до една втора „за“ срещу една трета „против“. През септември и октомври се стабилизира в съотношение две към едно. И тук няма продължаващ ръст, но няма и осезаем спад, отчитат социолозите.
 
Колкото до самите избори, към този момент, надделяват онези, които смятат, че те не се очертават свободни и честни. 19,2% очакват изборите да бъдат свободни и честни, но 52,6% смятат обратното. Останалите се колебаят.

Сред скептиците личат най-вече привърженици на опозиционни формации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотно спортно дупенце в официален панталон. На кой е ?
55
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България сме на принципа бий ме - обичам те. Колкото по-големи зверства, толкова по-голяма народна обич. Нормално е ГЕРБ да има превес, нормално е.
54
6
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Каракочефф,сега го...издирва ДАНС по заповед н Тиквата...наужким де.Явно президента го...сготвиха по...информация на Каракочеф и устна заповед(благословия) на Боко Кюлчето.Изобщо всичко лъсва веднага по...ченгеджийския почерк,но...официално Боко е...възмутен и заповяда...проверка.
53
6
 
2
 
! Отговори
Румен Гечев преди 3 години
АГЕНТ ИВАН НАПРАВИ ЗВЕРСКА ИНТРИГА И ОПРАВДА НАПЪЛНО ИМЕТО И ЧЕНГЕСАРСКАТА СИ БИТНОСТ---КАТО ИЗПЯ НА ЕСТОНЦИТЕ И НА САМАТА ПРЕЗИДЕНТКА НА ЕСТОНИЯ--ЧЕ РИБМБАТА РАДЕВ Е БОЛЕМ ОТ КОРОНА ВАУДА !!МУАХАХАХА !ИМЕННО КАРАКАЧАНА Е ДАЛ В НЕДЕЛЯ ИНФОРМАЦИЯ ЧЕ РАДЕВ СЕ СЕ СРЕЩА С БОЛЕН !!ЗАЩОТО САМИЯ БОЛЕН (ШЕФА НА АВИАЦИЯТА) ----- МУ Е КАЗАЛ (НА АГЕНТ ИВАН) , ЧЕ Е БОЛЕН -- В ПЕТЪК ВЕЧЕРТА !МЕГА СКАНДАЛЛ !..МУААХАХАХА !
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60Ами гласувай бе. Кой те спира!?- тез левчета дето ти ги дава Бабикян сигурно:)))))))))))))))
51
3
 
12
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Са гледах на клип как днес двама Бургаски въстаници хвърлят яйца по офиса на ГЕРБ:):):)Жалка работа:):):)То даже и публика нямаше освен 5/6 журналисти:):):)
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък не разбирам каква е драмата с къщата в Барселона. Защо Буцарата да няма имот в чужбина? Той си беше милионер още дълго преди да стане премиер. Освен това е и ерген. Защо да няма някоя сгодна женица, да го чака диван чепраз там? Това си му е личния живот.Друг въпрос е, че откакто е във властта стана милиардер, но както е и случая с Путин...върви го докажи. Не е лесно да докажеш за кражбите на тези хора, защото те не са прости в това отнишение и знаят как се прави.
49
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб е история, а боко е за затвора
48
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гроб ме кара да гласувам за комунистите с всички скандали, гейтове и меркипроклети да сте!!
47
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Копейкин се загуби някъде между Варна и София
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям напън да плюете ГЕРБ. Плюете, ама не гласувате- просто повечето дето плюят тука са малолетни на някакво заплащане. Все пак говорим за 2-3 *** не повече. На псевдо-протестите ако не играе парата се събират 100 човека. Някой да е чул за протести в Пловдив или Варна- не. " Платени борци срещу неправдата"- това трябва да е нов вид професия
45
2
 
20
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Според същата тази Галъп наскоро 67% от Българите подкрепяли протеста,а то протест няма:):):)
44
3
 
14
 
! Отговори
айди де преди 3 години
БСП се разпада. Всички бягат от червената партия. 10% от депутатите и напуснаха парламентарната група, а половината и партията. Галъп обаче скалъпи така процентите на подкрепа, че БСП е пред ГЕРБ. Вече Галъп я н аричат Скалъп. ПЛАЩАШ - ПОЛУЧАВАШ каквато подкрепа искаш.Както баба казва - гладни няма да *** тези агенции я . Тъй де.
43
1
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Вървят наравно спродед проучванията на агенциите на Андрей Райчовците и Кънчо Стойчевците, които направиха от социологията печеливш и процъфтяващ бизнес, чрез който се сдобиха с цели Голф-игрища ... !!!
42
9
 
5
 
! Отговори
Ето това е проблемът преди 3 години
Проблемът на България са именно тези които продължават да гласуват за партии ГЕРБ и БСП.
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На фона на говняните протести, организирани от Радеф и БСП,ГЕРБ са направо рай.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Нинова и Трифонов преливат от щастие от проучванията на социологическите шамани !Затова разочарованието през март ще е вой до небесата, с дежурната мантра : ГИРБ манипулира изборите !!!
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 43 ще ме извиняваш , ама дори фенове на ГЕРБ гласуваха против Цачева Няма как да се манипулират подобни резултати , дори и да се опита ББ
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Галъп напоследък им плаща БСПто.
37
3
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Ама пак като се сета нашия Фигурант и Деса как си ги натовариха обратно на самолета от Естония се спуквам от смях:):):)Деса сигурно е носела да покаже 10 рокли:):):)

Спонсорирани публикации