Смъртта им е чужда: Млади акушерки плачат като деца за COVID пациенти

Момичетата са завършили едва миналата година, а сега помагат като сестри
2 дек 2020 16:25,
46
Смъртта им е чужда: Млади акушерки плачат като деца за COVID пациенти
Снимка: БГНЕС

Току-що дипломирали се акушерки се преквалифицираха в Covid сестри. Те работят в Областната болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. И тъй като са учили да посрещат младия живот, сега трудно приемат загубата на пациент. 

Главната сестра на великотърновската болница Йорданка Минекова разказа пред БНР, че младите й колеги от отделението по акушерство и гинекология са се включили много активно. Момичетата са завършили едва миналата година.

"Всеки ден минавам малко да им дам сила, тонус, да им вдъхна увереност. Днес се разплакаха, защото изгубиха една жена, а за тях това е много чуждо, защото те са акушерки. Аз отивам и те плачат като малки деца, че не са могли да ѝ помогнат. Обяснявам им, че болестта е такава и че те трябва да свикват с това. Но колегите много изживяват всичко, което се случва", сподели главната сестра.   

Седем отделения в болницата са с пациенти с тежки форми на коронавирусна инфекция. Няма минута със свободно легло, нито в отделенията, нито в триажа, разказва Йорданка.   

"Тази сутрин бяха 97. Последните седмици под 90 пациенти ние нямаме. Всеки ден изписваме пациенти, за радост, с подобрение. Чудесно е това, но, за съжаление, нито за минута не оставаме с едно свободно легло, те веднага се попълват", сподели още тя.

В областната болница във Велико Търново няма сериозна криза за медици, но лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите са на ръба на силите си.

"Като влезем при болните, те искат ей така да ни хванат за ръцете, а ние сме с ръкавици. Толкова сме екипирани, а ние сме свикнали да усещаме човешката длан, да хванеш възрастния човек за ръката, да му кажеш "Няма страшно, ние ще ти помогнем!". Мразим ги тези ръкавици, мразим ги тези скафандри! Те търсят, едва дишайки, да видят очите ни през запотените очила и да срещнат погледа ни, за да се уверят наистина ли ние вярваме, че ще се оправят или ги лъжем. Търсещите погледи, това не им дава мира на колегите, защото е неестествен начин на работа", разказа Йорданка Минекова.  

Великотърновската болница има нужда и от куриери. Търсят се доброволци, които да осъществяват връзката между отделенията и диагностичните звена.

"Наистина имаме крещяща нужда от доброволци, които да извършват куриерски функции. Всички колеги, които работят в Covid отделенията, не излизат 7 дни от тях, предвид че те работят в такава среда. По тази причина се налага епруветки с кръв да се носят до лабораторията, кръвни плазми, кръвни продукти от Центъра за трансфузионна хематология да се пренасят до отделенията. Всичко това наистина изисква човешки ресурс, който ние в момента нямаме", разкри още сестрата.

Доброволците куриери ще разнасят по отделенията и топлия обяд, който бизнесът и ресторантите във Велико Търново даряват ежедневно за медиците в Covid отделенията на областната болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
14
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЗАЩО ПЛАЧАТ САМО ЗА КОВИД ПАЦИЕНТИ А ЗА ДРУГИТЕ????-1-ВО ПРАВИЛО-ПСИХИЧЕСКА НАСТРОЙКА.-ЩОТО СМЪРТТА Е ЧАСТ ОТ ЖИВОТА.-НЯКОИ ТОВА НЕИМ ЛИ ГО Е ОБЯСНИЛ ПРЕДИ ДА ПОЧНАТ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ТАЗИ ПРОФЕСИЯ? Е ГАДНО Е НО ЧВЕК СЕ СПРАВЯ.-ТРЯБВА ДА СЕ СПРАВИ.--НЕ СЕ СТРЕМЕТЕ ЗА СЪВЪРШЕНСТВО-А ЗА ПРОГРЕС.
16
18
 
13
 
! Отговори
Разтреперах се преди 3 години
каква картина Боже ....мерзавците в бели престилки плачат за измислените жертви на измислената пандемия ... такива нагли, Гьобелски лъжи дори комунистическата пропаганда не сио позволяваше !!!
15
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се преекспонират нещата.... стига де ...баща ми почина преди години на 74 без да е болен чичо ми на 76 го писаха корона вирус
14
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пинокио, отровното трио и Гаргамел защо не отидат на първа линия, а мислят само как да свалят правителството месеци преди изборитеЗащото не им е работа да са на първа линия, но им е задължение, както на всеки българин, да свалят това корумпирано и престъпно правителство и банкянския ***. Защото правителството престъпно пожертва живота на няколко хиляди българи за да защити мазнинките на Мутрата и неговите храненици. И престъпно оставяше с десетилетие здравната система без пари.
13
2
 
16
 
! Отговори
Гого до 11 преди 3 години
Ако мислиш че само тук е така, объркал си филма. Работя в чужда фирма, мога да ти кажа и на запада си е съвсем същото. Да не кажа и по-лошо щото там на пролет над 80 годишните не ги приемаха изобщо. Това да избираш кой да живее и кой не - не е за всеки.
12
1
 
14
 
! Отговори
ДНЕС, преди 3 години
ПОПРАВЕТЕ СИ ЗАГЛАВИЕТО НА :" МЛАДИ АКУШЕРКИ ПЛАЧАТ КАТО ДЕЦА ЗА ПОЧИНАЛИ ОТ КОВИД ПАЦИЕНТИ!".ИНАЧЕ СЕ РАЗБИРА СЪВСЕМ ДРУГО.
11
8
 
17
 
! Отговори
Children of the corn преди 3 години
Това не е държава, а филм на ужасите.
10
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пинокио, отровното трио и Гаргамел защо не отидат на първа линия, а мислят само как да свалят правителството месеци преди изборите
9
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А *** си чопли носа и ***, прави топчета, гледа видеа, в които му казват, че маските не трябва да се носят и казва "Всичко е лъжа и измама".
8
2
 
19
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ТЕ, И НИЕ ПЛАЧИМ. А НЯКОИ СИ БРОЯТ МЪНИ. МЪНИТАТА.... ИМАЛО Е МНОГО ВОЙНИ, ИМАЛО Е МНОГО БОЛЕСТИ. НО НАРОДА НА ЗЕМЯТА НЕ СЕ Е ПРЕДАЛ.. БЪДЕТЕ СМЕЛИ, СОЛИДАРНОСТ И ОБИЧАЙТЕ ТОЗИ ДО ВАС. НИЕ(НАРОДА) СМЕ СИЛА. ОБИЧАЙТЕ СЕ.
7
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вече си изсмукват от пръстите всякакви глупости само и само да са по темата за ковид ... наистина се усирате
6
18
 
4
 
! Отговори
Чарлз Дарвин преди 3 години
Сухите съчки трябва да изгорят за доброто на всички, а психично лабилните не трябва да имат роля в обществото!
5
5
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
чудно ми е при тия заплати и тия условия кво правят още в България? ... но и те бързо ще се ориентират предполагам
4
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Насрахте се с този вирус!
3
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си родят други.
2
17
 
4
 
! Отговори
НОЩ-мен преди 3 години
Обяснявам им, че болестта е такава и че те трябва да свикват с това. ------А така, учете ги, учете ги! Трябва да закоравяват, какво са се разциврили, тепърва жътва ги чака! Отвара от орлови нокти, вълчи черен дроб и мечи мозък, стрити на прах в хаванчето и да пият по един филджан сутрин на гладно.
1
29
 
1
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
И това ще ми стават лекари и сестри. За тая работа си трябва касапин. ЕТ леглото,в чувала и следващият.

Спонсорирани публикации