Коледни трапези - как да похапвате без чувство на вина?

Помислете за детокс след преяждането
26 дек 2020 21:51, Дарена Найденова
8
Коледни трапези - как да похапвате без чувство на вина?
IStockphoto

Докато много хора с нетърпение очакват зимата и празниците с много храна, които тя носи, преяждането по Коледа и Нова година може да се превърне в източник на стрес, безпокойство и вина.

 
Празничните дни обаче не трябва да бъдат свързвани с нарушаване на диетата или здравословните ви навици. Няколко дни наслаждаване на богата храна и обилни порции е малко вероятно да заличат дългосрочния напредък в целите за отслабване или стягане на тялото. За съжаление, коледните лакомства може да предизвикат тревожност, особено ако имате нездравословна връзка с храната.
 
Ако си позволите да бъдете гъвкави с диетата си и завръщането към здравословните навици след празниците, това може да ви помогне да поддържате желаната фигура и в същото време да се насладите на така вкусните коледни и новогодишни баници. „Трябва да оценявате всичко, което ядете, без да чувствате вина“, казва диетологът Бони Тауб-Дикс пред Insider.
 
1. Не се чувствайте виновни и не се наказвайте заради храна
 
Важно е да си позволите да цените храната, особено ако се опитвате да отслабнете или да направите промени в диетата си. Поради тази причина Тауб-Дикс казва, че не харесва концепцията за т. нар. чийт дей, защото това кара човек да си мисли, че прави нещо нередно, когато хапва вкусна храна. Диетологът споделя, че храненето трябва да бъде позитивно преживяване, на което всеки да се наслаждава и да се чувства добре след него.
 
„Трябва да имате възможност да ядете неща, които харесвате, защото имате право да се наслаждавате на храната си“.
 
Дори ако усетите негативни странични ефекти от преяждането, като чувство на прекалена ситост, подуване или тревожност, не трябва да се самонаказвате за погълнатата храна. Чувството за вина и срам, свързано с ястие може да окаже негативно влияние върху вашето психично здраве. Противоинтуитивно, този стрес може да ви накара отново да посегнете към храната, която допреди малко сте ненавиждали. 
 
Същото важи и за детоксикациите и прекомерните упражнения на следващия ден след преяждането. Те допълнително сигнализират на тялото ви, че сте направили нещо нередно и допринасят за създаването на още стрес. Вместо това не забравяйте, че една богата вечеря или цял ден на обилно хранене няма да заличи месеците усърдна работа през годината.
 
Още съвети за храненето по празниците ще откриете в материала на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
А защо изобщо трябва да чувствам вина, когато се храня? Не е ли по-добре да ги изпия?
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Три дни яли пили, яката се веселили, всичката храна свършили. На кантара се качили,на парчета го строшили!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пети път тая седмица отивам да пазаря храна за две седмици! Толкова много пари съм похарчил за храна, че да отслабвам ще бъде глупаво!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За трети пети тая седмица, отивам да пазаря храна за две седмици!
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станете член на ЦК на ГРОБ и получавате втори стомах безплатно

Спонсорирани публикации