"Светът е оцелял, защото се е смял" - година след първата карантина

Хуморът винаги е бил убежище за българина в тежки времена
23 мар 2021 07:10, Анисия Иванова
57

Година след първата карантина отново чувството за хумор е онова, което може да спаси българите по време на третия локдаун. Препратката към световно известния хит на рок динозаврите "Europe" - "The Final Countdown", е само един от многото колажи, появили се преди началото на поредното затваряне.

В първия ден от новото затваряне трапезата на тайната вечеря също опустя. Когато ресторантите са затворени, дори членовете на Националния оперативния щаб оживяват в карикатура, подобно на участниците от тайната вечеря. В нея ген. Мутафчийски и здравният министър вдигат проф. Кантарджиев от масата.

Карикатурата е дело на Чавдар Николов, който намира творческо вдъхновение дори в карантината.

"Както Ицо Хазарта цитираше в една своя песен Тодор Живков ("сега материал има, колкото щете!"), тъкмо професорът с мустаците се е отпуснал и е отишъл на ресторант, поръчал си там една водка, 2 чаши вино, да пийне вино... и изведнъж идват онези там", коментира карикатуристът.

Хуморът винаги е бил убежище за българина в тежки времена, казва още Чавдар Николов. Каквото и да му е струвало това.

"Аз помня, защото вече съм на години и живеех в един тоталитарен режим, където въпреки заплаха от затвор, да речем, или някакъв друг вид наказания, особено в началото (след 44-а година), хората разказваха вицове. В кухнята, под юргана - навсякъде, но разказваха вицове", разказа Николов.

"В момента ние не сме в тоталитарен режим, но сме в авторитарен. Не ни заплашва физическото оцеляване, но икономическото е много сериозно. Българинът винаги е имал чувство за хумор", каза още карикатуристът.

И ако хуморът ни помага в трудни време, здравната и икономическа криза отключват и доброто в хората, казва пиар експертът Любомир Аламанов.

"Българинът е много щедър, много помага. Толкова много апели, които имаше - хората откликват, независимо от това, че самите те бяха притеснени. Така че тази амалгама ни прави наистина устойчив народ", смята Любомир Аламанов.

И както е казал Радой Ралин, светът е оцелял, защото се е смял. И всички вярваме, че и този път ще е така.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Особено мнение: преди 3 години
Едно време в Полша - един студент се замозапали, което оформи гражданското съзнание за Солидарност за най-древния закон на племето Убунту - аз съм ти. Изключително притеснително е господа, че индивидуалното мислене, индивидуалният човек е грубо отхвърлен. А Ганди казва - когато си малцинство от един - истината е истина, фактите са факти, грубо лишена от индивидуалност образователна система, законодателството на която е писано по нацистки в полза на частни интереси и грабеж!
47
0
 
0
 
! Отговори
Особено мнение: преди 3 години
Значи мойте жалби предишните две можете да ги отхвърлите с лека ръка, въпреки че мойте човешки права по международно и национално законодателство са нарушени, но тъй като нямам право на индивидуална конституционна жалба , която и да влезе в сила, ще влезе в сила 14 години след груби конституционни нарушения по няколко члена от Конституцията за които нито една партия не сезира конституционния съд, президентът не сезира конституционният съд и той не се самосезира по член. 13, член 24 и т.н
46
0
 
0
 
! Отговори
Особено мнение: преди 3 години
Сега относно моята творба Съдът на Страсбург на съд! Как така? Обяснявам - ако съдът на Страсбург погази националното законодателство и то в графата конституционно право - графа държавна измяна, то вие ставате съучастници със самия факт на разглеждане на делата на последния нацист от Третия райх и трябва да се съставе апелативен състав на съда, който да реши защо изобщо сте ги разглеждали?
45
0
 
0
 
! Отговори
Особено мнение: преди 3 години
Приказката за гъската или кокошката със "Златните яйца" Ваша чест говори за митично същество, което снасяло яйца от злато, също митичният "Философски камък" и както СерГея Игнатов се изрази Закона за училищното и предучилищното образование трябвало да бъде "Златното яйце" и веднага задаваме въпроса:За кого?За българските ученици, за българските учители, за образованието като приоритет или за частни и нацистки интереси.Много му знае устата на другаря Трифонов да говори за "Шат на патката главата"
44
0
 
0
 
! Отговори
Свидетелскипоказания преди 3 години
Имате последната дума и сте свободен от свидетелската скамейка! Според последните изследвания на Пиза Ваша чест - българските ученици са с най-висок процент на функционална неграмотност на територията на ЕС-52 процента, всичко това е резултат според мен от реформите на нациста от Третия райх и "Неговото златно яйце"-Закона за образованието - който създава условия за дискриминация между отделните сфери на човешко познание и в комбинация с най-нисък бюджет за образование и мародерсто и общинство
43
0
 
0
 
! Отговори
Свидетелскипоказания преди 3 години
Ваша чест-според конституцията на Република България,Закона за научните титли и звания-тези административни актови,които са прокарани от лобито на нациста от Третия райх са най-малкото дискриминативни към определени сфери на човешкото знание и умения. И колко години сте работели в тази дискриминационна среда?14 години Ваша чест,което прави натрупани над 1500 часа,които аз считам за наплатени,но не държавата,а *** написал тези нормативни актове трябва да ги плати според мен.Три год. заплати
42
0
 
0
 
! Отговори
Свидетелскипоказания преди 3 години
Ваша чест - трябва да се каже че според член на конституцията изкуствата и науките са сфери в които държавата създава равнопоставени условия за развитие. Закона за научните звания и титли потвърждава, че без значение сферата в която е научното звание те са равнозначни. И доколкото си спомням обаче в нациските лагери на смъртта - еврейте дето най-много ги искали мъртви (артисти, писатели и художници) ги преработвали до смърт с повече часове работа в лагер тип Arbeit machts frei!
41
0
 
0
 
! Отговори
Свидетелскипоказания преди 3 години
- Ваша чест - напълно са верни вашите твърдения, напсувах ви и ви нарекох съучастници, защото лицето Симеон 2 Сакскобурготски в качеството си на бивш министър председател с делата си в Страсбург срещу Република България извършва държавна измяна и вие сте съучастници в нея. После всички учители на територията на Република България работят различно някой 560 часа, други 640, а тези по изкуства и спорт 700 - 720 и държавата ми дължи пари защото по закон работим за едни пари всички, амаааа....
40
0
 
0
 
! Отговори
Свидетелскипоказания преди 3 години
На скамейката на свидетеля ме извикват мен:- Господине вие заведохте легитимна жалба срещу реформите на Сакскобурга и неговия кабинет и Тройната коалиция като обяснихте и доказахте груби нарушения на конституцията и закона за научните звания и титли и ни напсувахте, като в графата допълнителни документи сте нарисували карикатура с два вдигнати средни пръста на които е татуирано: Да го н.а.б.и.я Адолф и Да ти го набия С2С - което е абревиатура на Симеон 2 Сакскобурготски ... Обяснете защо ...
39
0
 
0
 
! Отговори
Като чуя думите ... преди 3 години
Приятел на белогвардейците, антикомунсти, всички комунисти трябва да умрат ... си викам ясно геноцитни копилетия ... Те белогвардейците избили потомствената руска аристокрация в полза на поставения колониален Романов, чието име само е руско ... но това ми напомня на нещо - отгледаната 45 години социалистическа аристокрация дето много пешкир отнесохме, ти ще лежиш, ти ще лежиш, ама тука не е до лежане .... а до прекратяване на така наречения "югоизточен колониален план", Североизтока е свободен..
38
0
 
0
 
! Отговори
Вие не разбирате ... преди 3 години
Наричат акта на избиване на семейството на Николай 2 Романов - най-отвратителната жестокост на Болшевиките, като разбира се се забравят няколко факта: Първо жестокото избиване на потомствената руска аристокрация при възстанието на Декабристите 100 години по-рано, а те хората просто искали да се прекрати крепостничеството, тоест робството. Николай 2 Романов прекратява крепосничеството, но малко се говори за данъците дето плеснал на освободените крепосници ... скрити и явни ...
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая карантина вече ми е като турски сериал. Тъкмо мислиш че е свършила и хоп... нов сезон.
36
0
 
0
 
! Отговори
Чакай сега: преди 3 години
Помайтапих се - има възражение от МВР, че ще им дадат най-прокъсаните и износени затворнически униформи, че икономии дето сами са прокарали и са заложили!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я колко моем да лежим... Они толко карантина не моат да ми измислат.
34
0
 
0
 
! Отговори
Мисля, че е време! преди 3 години
САЩ да заснемат филма Болшевик 2.0 много ще е болезнено, но това е тежкият урок на 21 век - недей да правиш на другите това, което не искаш да ти се случва на теб. Ще се научат на кого да не са съучастници! Питайте Николай Василев дали му харесват новия модел белезници, има и нови модели окови, трябва да питаме Готие за специална затворническа колекция - поне да сте красиви заточеници!
33
0
 
0
 
! Отговори
Вица на века Симо! преди 3 години
Като отрепеш мишките и пойните птички на полето като им откажеш това дето е за тях, като изядеш мишките - и соколите и ястребите и змиите и орлите - всичките почват да търпят щети - точно заради твойте *** номера мишлетата и връбчетата не случайно си има закон държавата да обучава мишлетата и врабчетата, не бизнеса и така до 18 години. Айде сега въпрос с висока относителна трудност - колко щети нанесе с плъхоядството си и заслужаваш ли да живееш? А семейството ти? А партньорите ти?
32
0
 
0
 
! Отговори
Виц на века: преди 3 години
Като осъзнаеш колко жалки крадците дето викат дръжте крадеца .... Като осъзнаете, че цялата държава е възприета като бизнез възможност и че много хора забогатяха особено"Българското дете ядящо плъх"-малко хора знаят,че Салвадор Дали-един от най-грамотните и информирани хора на 20 век дето умира 1986 година е нарисувал портрет на "престолонаследника" на Българския трон - Симеон 2 Сакскобурготски като бебетата понякой път са русокоси преди да потъмнеят ядящ мишка, плъх - яде малкото дето оцелява!
31
0
 
0
 
! Отговори
Виц на века: преди 3 години
Майтапа е страшно готин, малко време ще ви трябва да го осъзнаете:Социалистическият режим бил престъпен! Това е най-честото изказване на хората на русокосия ариец Симеон 2 Сакскобурготски.Комунисти,атеисти,селяни,диваци и други такива често срещани определения за българския народ. Щом така искаш нямаш проблем-хората построили НДК, Хемус и свели нивата на безработица и неграмотност до 2 процента са престъпници, но не тези с режим на тока при шест реактора, не и тези откраднали 600 м. от МОН
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още една седмица карантина, и маската ще ми стане малка!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-много ще се смея, когато тези от НОЩ паднат и не станат повече !!!

Спонсорирани публикации