Конспиративни теории: Как умира Наполеон Бонапарт?

Най-разпространената хипотеза е, че е бил отровен
Обновена: 27 апр 2021 21:09 | 27 апр 2021 20:45,
62
Конспиративни теории: Как умира Наполеон Бонапарт?
Снимка: БГНЕС

Вече две хиляди години конспиративните теории около смъртта на Наполеон Бонапарт не стихват. По официални данни прочутият военачалник е починал на 5 май 1821 г., по време на изгнанието си на ветровития южен остров Света Елена. От аутопсията, извършена от британските му похитители, причината за смъртта е рак на стомаха, но още тогава мнозина подлагат на съмнение правдоподобността на тази експертиза.

Ето как митовете за смъртта на френския император, остават живи и до днес…

Отровен

Най- често спряганата хипотеза сред французите е, че Наполеон е бил отровен или от британците, или от неговия довереник граф Шарл дьо Монтолон. Като общото мнение е, че предполагаемото убийство е извършено от френски роялисти, решени да предотвратят завръщането на императора у дома.

В подкрепа на тези хипотези е химичен анализ от 2001 г., в който след изследване на кичур коса от трупа на Наполеон, са установява високи нива на арсен.

Година по-късно обаче френското научно списание "Science et Vie", оспори това становище, като уточни, че от кичури коса на императора взети през 1805 г. (преди първото му поражение през 1814 г.), също е установено наличието на химичния елемент.

Всички проби съдържат масивни дози арсен, вариращи от 15 до 100 части на милион (ppm), в сравнение с нормалното ниво от само 0,8 ppm арсен. Максималната граница, която се счита за безопасна, е три ppm.

Най-вероятно плешивият император е използвал продукт, който е съдържал големи количества арсен, но това не е причината за смъртта му.

Смъртоносната клизма

Според Стивън Карч, съдебен патолог от Отдела за медицинска експертиза на Сан Франциско, лекарите са поставяли клизма на Наполеон всеки ден, за да облекчат стомашните му спазми. Според Карч именно това е довело до летално сърдечно състояние, при което притока на кръвта към мозъка се нарушава от нередовен сърдечен ритъм.

Твърдения в подкрепа на официалната причина за смъртта

През 2005 г. Националният център за биотехнологична информация на САЩ, подкрепи теорията за рака на стомаха, въз основа на изследване на панталоните на императора.

Изследователи от Университетската болница в Базел и Университета в Цюрих, са изследвали 12 различни чифта панталони, носени от Наполеон Бонапарт в периода между 1800 и 1821 г., за да определят теглото му преди смъртта и как се е развил животът му през последните две десетилетия.

"Трайната загуба на тегло на Наполеон с повече от 10 килограма предполага настъпване на тежко прогресиращо хронично заболяване и е в пълно съответствие с диагнозата рак на червата", заключват изследователите.

Други конспирации

През 1840 г. останките на Наполеон са отнесени обратно в Париж, където той е погребан в огромна мраморна гробница под позлатения купол на военната болница за инвалиди. Но адвокатът Бруно Рой-Хенри и негови поддръжници вярват, че британците са разменили трупа на императора с друг, като шега за раздяла със своя стар враг.

Междувременно някои от най-пламенните поддръжници на императора твърдят, че той е избягал от Света Елена, точно както е направил при първото си изгнание на средиземноморския остров Елба. Те вярват, че той е започнал нов живот в Америка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
4
 
! Отговори
La France преди 2 години
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бас'си...кога минаха 2000 години. Когато съм се раждал Наполеон беше живял преди 160 години. Хич не ги усетих.
35
0
 
1
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Ритуално убийство - както при Сталин.
34
3
 
7
 
! Отговори
Велика Франция преди 3 години
Най-великия пълководец в световната история с най-много победи спрямо всеки друг. Нужни са цели 6 коалиции на останалите велики сили за да го спрът. В Русия не губи нито една битка, дори по време на изтеглянето. Наполеон разпространява революционните идеи, а Наполеоновия кодекс е първото кодифицирано гражданско право. Франция е най-великата страна - люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят. Vive L'Empereur! Vive la Republique!
33
0
 
4
 
! Отговори
Достоевски преди 3 години
Написах един роман за един такъв ,,журналист'' ама ако го напиша ми трият коментара, започва с буква ,,И'' завършва на ,,от''
32
0
 
8
 
! Отговори
Дистанц. образУвание преди 3 години
Две хиляди години,двеста години все тая
31
0
 
3
 
! Отговори
Без коз преди 3 години
2021-1821=2000Това е то без козът - едно хванеш две пишеш. Че дори и повече.
30
0
 
3
 
! Отговори
ПлешивиятлешоядГоджи преди 3 години
Инжектирали са го с ваксината на Коритаров по разпореждане на НОЩ.
29
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Edna"Валерия, за пореден път чета твои недомислици. Ти си срам за редакцията на Dnes.bg, която е виждала, за съжаление, много по-добри дни, за разлика от сега"Ами като се знае кои са собсвениците нищо чудно че грамотните хора отдавна са напуснали.
28
0
 
15
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"Вече две хиляди години конспиративните теории около смъртта на Наполеон Бонапарт не стихват."Ало, афтърката - пишеш за Наполеон Бонапарт, а не за Исус Христос.Или мислиш че става въпрос за една и съща личност?
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както и да е умрял, все тая,той е избивал масово хора от Европа!Най-вероятно англичаните може да са му видяли сметката, те най-много са се страхували от Наполеон.
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вече две хиляди години конспиративните теории около смъртта на Наполеон Бонапарт не стихват."Хахахахаааааааа, 2000 години,добре ли сте? А вие нормални ли сте?
25
11
 
2
 
! Отговори
гинеколог преди 3 години
Имам инфо от първа ръка, че Наполеон е умрял, докато яростно е помпал руския Царь при Бородино, след това е бил поставен двойник с доста по- слаб сексуален нагон, оня първия Наполеон е бил огън момче :))))))))
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно - от ковид-19 е починал човекът - задъхал се, възпламенил се и - ми умрал!
23
3
 
13
 
! Отговори
Фараон преди 3 години
До Али бабаНе е този Наполеон -сегашния дето РУСНАЦИТЕ го съсипаха,този е от една Египетска династия,която е още непозната за света,ей че си и ти ама!
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се възмущавате? Хората преди 2000 години са знаели, че някой ден ще се роди прочут император на Галия. Жреците са им го предсказали, но не са видяли как ще умре. Ето защо са създали множество теории за смъртта му, които се разпространяват вече две хилядолетия. Какво знаете вие?
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички знаят как - Путин го е отровил с Новичок.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Англичани го черпят с крем с арсен, руснаци му сипват вотка с новичок, а турци го довършват с опиум.
19
0
 
44
 
! Отговори
bai_jordan преди 3 години
Не знаех, че Христос и Наполеон са живели по едно и също време!!!
18
2
 
35
 
! Отговори
bai_jordan преди 3 години
"Вече 2000 години..." Вие сериозно ли публикувате подобни материали? Поне заглавието да не бяхте бъркали!