Рецептата Dnes: Агнешки бут с бяло вино и портокал

За разнообразие на празничната трапеза
30 апр 2021 11:27, Илияна Николова
15
Рецептата Dnes: Агнешки бут с бяло вино и портокал
Снимка: istock

Продукти:

125 мл портокалов сок, прясно изцеден
250 мл бяло вино
60 мл зехтин
3 скилидки чесън, пресован
2 супени лъжици мащерка, нарязана
2 супени лъжици розмарин, нарязан
Черен пипер на вкус
Сол на вкус
3 кг агнешки бут
 
Приготвяне:
 
Поставете портокаловия сок, виното, зехтина, чесъна, мащерката, розмарина, пипера и солта в блендер. Смесете съставките. Намажете агнешкия бут обилно с получената смес от аромати. Увийте го с фолио и го оставете да се маринова за през нощта. Може да използвате и найлонов плик.
 
Извадете месото 30 минути преди да го сложите във фурната, за да се отпусне. Загрейте фурната на 220 градуса. Сложете месото в тава за печене, която ще поставите на долния рафт на фурната, далеч от реотаните. Сложете месото вътре, докато фурната още се загрява.
 
След като фурната се загрее, преместете месото на средния рафт и намалете градусите на 150. Печете за 30 минути. След това намалете градусите на 120. Оставете да се пече за още 30 минути или до готовност.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от агнешкото пръцка ли се?
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това ядене и пиене!След това не се чудете защо един вирус уби толкова много хора у нас.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пропусналите сте едро смляната био чия с пъдпъдъчи яйца и шпиковката със спирулина.
6
0
 
5
 
! Отговори
чарли преди 3 години
Сложете му и банани, може и пуширани яйца..........Егати и простотията.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес е Разпети Петък, бе!!!Днес не е яде месо и месни продукти, дори млечни продукти не се консумират!!!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само олио и червен пи ер.пече се 2 часа на 170 градуса като се обръща и полива със соковете които пуска.отдели ли се месцето под крачето .има ли хубава коричка.готово е 2 часа печене и наблюдаване.дробсърмата в отделна тава с ориз.пресен лук и гюзум.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отидат в някое селце в което все още има селска фурна за печене на агнета да видят на какво се кзва агнешко печено. Традиция беше за Гергьовден да пекат агнета. Агнето се пълни с дроболии мерудии и ориз поставя се в голяма тепсия и се пече цяла нощ във фурната. Сутринта се вади и е готово за консумация. Такава вкусотия става че ще си изядете пръстите. Но едно време агнешкото беше по 2.50 лв за кг. Цяло агне 10 кг излизаше 25 лв. В държавата имаше 7 милиона овце а сега има от трите най дългото
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агнешкото винаги ми е било гадно, мазно и мирижливо.
1
3
 
2
 
! Отговори
Tupo преди 3 години
По- гадно агнешко не бех ял

Спонсорирани публикации