Заев очаква грижа за Западните Балкани от новото правителство у нас

Премиерът на РСМ вярва, че страната му може да се придвижи напред
Обновена: 15 май 2021 18:21 | 15 май 2021 18:20, Веселина Йорданова
138
Заев очаква грижа за Западните Балкани от новото правителство у нас
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев днес още веднъж призова ЕС да удържи на думата си и да изпълни обещанието си към страната, съобщават македонските медии. "Не ставаме от утре страна член на ЕС, става въпрос за следващата стъпка - свикване на първата междуправителствена конференция", каза Заев.

Той очаква от новото българско правителство лидерство, отговорност и грижа за Западните Балкани и специално грижа за нейния, както каза, първи западен съсед, Република Северна Македония, пише Слободен печат. Заев вярва, че решенията на новото българско правителство могат да придвижат страната му към ЕС, а заедно с нея и Албания, както и да открият първите междуправителствени конференции с Република Северна Македония, Албания, Черна гора и Сърбия.

Заев очаква португалското председателство на ЕС да направи "конкретни стъпки и с нас, и с България".

"ЕС трябва да вземе решение, както трябваше да направим ние, ако искаме да вървим към ЕС, да вземем решения предимно за реформите. Проявихме европейски маниери и отговорност, поехме сериозни рискове, очакваме адекватен отговор от ЕС. Този път имаме работа с ЕС, а с България имаме двустранен договор, който в значителна степен е реализиран. Наше задължение е да бъдем реалисти, да говорим реално за проблема, без прекален оптимизъм, но и без ненужно насаждане на песимизъм", каза Заев в отговор на журналистически въпроси.

Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност". "Когато Европа реши да ги махне /тези теми/ от масата, преговорите може да продължат. Ако са на масата, гражданите да знаят, че по-нататък няма преговори", изтъкна Заев.

Според него всички лидери на ЕС в идния период ще влязат в контакти с България и Република Северна Македония. "На 22 юни има Съвет на министрите, където се взимат решения. На 23 юни е планирана първата междуправителствена конференция. Плановете са отлични, само трябва да бъдат изпълнени" каза той.
Премиерът информира, че външният министър Буяр Османи е поискал срещи с българската страна, откъдето е било потвърдено, че ще има такива.

"И аз ще направя същото с новия премиер на България, ще установя контакти. Очакваме обаче португалското председателство да предприеме конкретни стъпки и с нас, и с Република България", каза Заев. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: ЕСЗоран ЗаевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Какъв е този татар на снимката?
68
2
 
20
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Не спира този човек да ходатайства.*** не направиха грам нищо от исканията ни. Само цвилят колко било нужно да влизали в ЕU.Абе за кой е нужно. Оправяй те се като сте толкова велики и антички бе.За какво изискване каквото и да е от България, която толкова мрази те и плюете навсякъде?!
67
3
 
14
 
! Отговори
преди 2 години
Възраждането на българщината започна именно от Македония ,но след като се поизродихте се налага да ви възродим пак .
66
3
 
18
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
Ама верно то е прекалено и досадно вече.Едно, че всеки ден търси като неадекватен при този онзи за помощ, ама и вече се превръща в психо тормоз.Защо никой не го срита да се усети от нашите да миряса?
65
3
 
17
 
! Отговори
Ееееаа преди 2 години
Ама всеки ден, всеки дееееееен Заев казал, заедно искал, Заев се молел на този и онзи.Е няма край бе.Един ден без тоя смешно да обикаля и да се опитва някой да му обърне внимание. То бива нагло поведение, ама това на нищо не прилича.Бе върви признай, че имаш история от 44г насам и ше влезеш в на майка си... ако искаш.
64
3
 
18
 
! Отговори
Х преди 2 години
Тоя ще има да чака още много преди да влезе в Европа, продажника!
63
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накрая в България също ще има протести, против досаждането от страна на Зоран Заев за членство на БЮРМ в ЕС. Като си помисля само, че има още 3 години от мандата му ми става лошо. Има да му слишаме глупостите на този двуличник... Той може да отиде в 10 различни държави и да каже 10 различни неща, които са пълни лъжи и навсичко отгоре си противоречът.
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма преговори а българския език и идентичност.
61
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вето още 10 години или териториални компенсации и анексиране на територия от РСМ по линията на р.Вардар в полза на България.
60
2
 
22
 
! Отговори
БГ няма по преди 2 години
голям враг в момента от СРМ. Ако наистина искаха досега щяха да махнат от учебниците поне татарофашистките изродщини. Но не, тези вече станаха по-сърби от сърбите. Хич не ми дреме. Вече са в НАТО, стига им; стабилността там е гарантирана, има и буфер м/у нас и Албания. Баста.
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега Заю ще види как кон яде боб.
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво очаква този като са си отделна независима държава. Ние искахме да си хортуваме с тях, ама си пропиляха шанса. Време е да го играем анти.
57
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям досадник е този. България нищо не трябва да прави, тя не е кандидат-член на ЕС. България е поставила условията си за подкрепа. Ако БЮРМ счита, че не може да ги изпълни е редно да си изтегли молбата и нещата да продължат по старому. Македония не е длъжна да влиза в ЕС, нито ЕС е длъжен да приема Македония. Цялата тази история губи времето на всички и насажда раздразнение. Редно е този досадник да престане да се появява като таласъм на всеки 6 месеца и да говори глупости за България.
56
3
 
35
 
! Отговори
Не досаждайте ! преди 2 години
Много досадиха тези северомакета ! Никой не ги кара да влизат в ЕС !С кражби на чужда история, език и култура не става !
55
4
 
17
 
! Отговори
Да, ама не преди 2 години
До ТикволандияТе с нас нямамат обща история, защото тя е българска! Била е и тяхна, но докато дядовците и прадядовците им са били българи! Да си търсят историята от сърбите за времето от Социалистическа Република Македония в Югославия, през БЮРМ до сега, като РСМакедония!
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ну заяц, ну погоди!
53
3
 
8
 
! Отговори
ЗападналиБалкани преди 2 години
Ну ,Заев! Погоди...
52
3
 
18
 
! Отговори
македонски путтьо преди 2 години
ходи да коленичиш пред Шиптарите
51
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите яко ни играят, защото винаги са ни управлявали предатели, докато сърбите си гледат националния интерес.
50
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев в прав текст казва че те нищо няма да направят, освен да търсят начини да принудят България да приеме техните условия.Ами - хващайте си шапките, гащите, чантите и чао! Ще си стоите извън ЕС. И без друго има поне още поне пет държави които не ви искат, включващи Франция и Норвегия. Гърците също не са много ентусиазирани. Общо взето няма да видят северняците ЕС скоро без български паспорт.