От Гинес признаха нов температурен рекорд на Антарктида

Новият рекорд от 20,75° C е регистриран на о-ов Сиймор
4 юли 2021 08:15, Ния Христова
40
От Гинес признаха нов температурен рекорд на Антарктида
Снимка: БГНЕС
Световната метеорологична организация призна рекорд за максимална температура за Антарктида от 18,3 градуса по Целзий на 6 февруари 2020 г., отчетена на станция „Eсперанса“, (Аржентина). Той обаче, беше подобрен от 20,75° C, записан на 9 февруари 2020 г. в автоматична станция за наблюдение на вечната зима на остров Сиймор, съобщава „Еуропа Прес“, цитиран от БГНЕС.
 
Температурният рекорд, достигнат преди това в района на Антарктика, беше 17,5° C от 24 март 2015 г. в изследователската станция „Eсперанса“. За целия регион на Антарктика рекордът е 19,8° C, стойност, която е записана на остров Сини през януари 1982 г.
 
"Антарктическият полуостров, крайният северозападен ъгъл на континента близо до Южна Америка, е една от областите на планетата с най-бързи темпове на затопляне: почти 3° C през последните 50 години. Следователно този нов температурен рекорд е в съответствие с климатичните промени, които наблюдаваме. WMO работи в сътрудничество със системата на Договора за Антарктика, за да помогне този континент да бъде девствен", заяви в изявление генералният секретар на Световната метеорологична организация (WMO) Петтери Таалас.
 
Комитет от Архива на екстремните метеорологични и климатични явления на СМО извърши цялостна оценка на метеорологичната ситуация на Антарктическия полуостров към момента на докладване на записите. Той установи, че съществуването на голяма система с високо налягане в района създава характерни условия за фьон (низходящи ветрове, които предизвикват значително затопляне на повърхността) и води до локално затопляне както на станция „Eсперанса“, така и на остров Сиймор. Въз основа на предишни оценки, тези метеорологични условия са благоприятни за рекордни температури. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
0
 
! Отговори
Едноух преди 2 години
Дойде време да си купя кола и почнах да избирам цвят. В един дъждовен ден случайно ритнах кофичката червена боя. Тя се разля и в по края порозовя. Розовото ми хареса много повече от кърваво червеното. Мрачното дъждовно, бе минало. Погледнах свободното небе и видях дъгата - толкова много цветове. Имам приятели отблизо и далеч: импресионисти, зъболекари и други разбирачи от цветове и нюанси. Та обясниха ми, че ако смеся всички ще получа истинско, чисто и светло бяло. Започнах да смесвам комбинации. Към червеното добавих светло и тъмно демократично синьо, царско-златисто жълто, наситено-патриот
31
3
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 35 --- Ади ве, да не би в Канада сега да е зима? Съвсем нормално е да е жега. Както се знае, и в Антарктида е имало тропически гори преди милиони години. Това от човешка дейност ли е? Ай стига глупости.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 - Тук може да беше прохладно няколко дни, а в Канада е 50 градуса в момента, има стотици жертви и цели градове изгарят в пожари. Как ти се струва?
29
2
 
2
 
! Отговори
Антимисирка преди 2 години
Откога Световната метеороложка организация се вика "Гинес"?
28
2
 
2
 
! Отговори
11 преди 2 години
Аве кви са тия глупости - първо през февруари там е лято, второ - избрали са най-северната точка, която винаги е по-топла от самия полюс и трето - кво затопляне, ний тука щяхме да изпукаме от студ през май месец. Ай стига глупости ...
27
0
 
1
 
! Отговори
поркю тиквочев преди 2 години
термометърчето да не е закачено на някоя камина? като не сте сложили някоя давеща се бяла мечка пак добре...
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В заглавието се споменава Гинес, в статията - не. Книгата на рекордите на Гинес се занимава с постижения на хора, а не с обективни явления като температурни рекорди. Драги списвачи, Световната метеорологична организация и Рекордите на Гинес едно и също ли са?
25
2
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Скоро и човека ще се превърне в изчезващ вид . Както многото изчезнали видове преди него.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27Динозаврите са попръцвали, затова е било топло. :)
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А преди милиони години на Антарктида и Арктика е имало тропически гори.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По някаква причина човека се има за собственик на плантета, а е просто един от многото видове живяли, живеещи и изчезнали.
21
11
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА Е 10 МИЛИАРДА ДУШИ И МНОГО ОТКАЗВАТ ДА БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ И ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ПО-МАЛЪК БРОЙ УМРЕЛИ ОТ ПРЕДВИДЕНОТО, А ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАМАЛЕНО ДО ПОД 1 МИЛИАРД! КАТО НЕ СТАВА С ДОБРО , ТОГАВА С ЛЕДНИКОВ ПЕРИОД! НА ЗЕМЯТА Е НУЖЕН ЛЕДНИКОВ ПЕРИОД ЗА ДА СЕ ПООЧИСТИ ОТ НАПАСТТА
20
2
 
4
 
! Отговори
До АнонимеН преди 2 години
ДОБРЕ ЛИ СТЕ?
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2010 г. на същия остров са открити яйца от костенурки от епохата на Еоцена - по това време температурите там са били високи и на острова е имало топлолюбиви животни и гори. Било е много по-топло и климатът е бил такъв без това да е резултат на човешката дейност - нямало е хора.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този път от редакцията нищо не са объркали. Този остров е част от Антарткида и се намира не в Канада, а в южното полукълбо. Грешката им е, че използват понятието Антарктика, а на български това се превежда като Антарктида. Арктика произлиза от гр. арктос, тоест север. Антарктида произлиза от 'антарктос', противоположно на север.
17
2
 
3
 
! Отговори
ууу преди 2 години
До do 17Северната и аз съм я срещал в публикации като АнтарктиКа.
16
3
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Светозар/ СЛУЧВАЛО СЕ Е И ПРЕДИ НА ЗЕМЯТА ! СЛЕД КАТО СЕ СТОПИ ПОСЛЕ СЛЕДВА ЛЕДНИКОВ ПЕРИОД ЗА ДА СЕ НАТРУПА И ЗАМРАЗИ ОТНОВО!НО ТОВА СА БАВНИ ПРОЦЕСИ ИЛИ СИГУРНО ПОНЕ 50-100 ГОДИНИ СПРЯМО СЕГА ДОКАТО СЕ СТОПИ И ЗАПОЧНЕ ЛЕДНИКОВИЯ ПЕРИОД! ТАМАН ЗА МЕН КЛИМАТА ЩЕ Е УБАВ ,ПА ДРУГИТЕ СЛЕД МЕН ДА МУ МИСЛЯТ
15
0
 
6
 
! Отговори
do 17 преди 2 години
Бъркаш наименованията. Зоната около северния полюс е АРКТИКА, а не Антарктика а леденият континент, където е южният полюс е АНТАРКТИДА.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супер - вместо на Карибите ще ходим да почиваме на о-в Сеймор.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антарктика е зоната около Северния полюс и там няма континент, който според статията трябва да остане девствен. И ако става дума за Антарктика, а не за Антарктида в каква връзка се споменава близостта с Южна Америка. Проверих къде е остров Сеймор - оказа се че е един от островите в Северна Канада, близо до Гренландия. Такъв хаос настава в тази редакция когато стане дума за естествени науки, като че ли там журналистите моментално слизат по интелигентност на нивото на шим-панзе.

Спонсорирани публикации