Защо е по-добре да се откажете от белия хляб?

Той наистина не ви носи нищо полезно
Обновена: 5 сеп 2021 21:49 | 5 сеп 2021 21:45, Екип на Tialoto.bg
39
Защо е по-добре да се откажете от белия хляб?
Снимка: iStock

Белият хляб е една от основните храни на много домакинства. Той се съчетава с почти всички продукти и приготвянето му под формата на филии е лесно. Разнообразието от този продукт е голямо и той е леснодостъпен в магазините и като цена и като наличност, което също го прави доста предпочитан продукт. И въпреки тези плюсове, белият хляб не е сред най-полезните храни и през последните години започна да има много алтернативи с по-здравословни предимства.

Как се създава белият хляб

За направата на бял хляб пшеничното брашно се избелва с помощта на различни химикали, което прави брашното да изглежда бяло. Химикали като бензоил пероксид, хлорен диоксид и калиев бромат се добавят към брашното, последвано от рафинирано нишесте. Тези химикали се използват в малко количество, което не е опасно за здравето.

Хранителна стойност на белия хляб

Съдържанието на калории във всички видове хляб е почти еднакво. Разликата е главно в съдържанието на хранителни вещества. Филия бял хляб съдържа 77 калории, но има висок гликемичен индекс. Тъй като белият хляб е силно обработен, съдържанието на хранителни вещества в него е много ниско.

Ето някои негативни ефекти от ежедневното ядене на бял хляб:

Висока кръвна захар

Белият хляб има висок гликемичен индекс, което означава, че бързо освобождава глюкоза и може да повиши нивото на кръвната захар. Консумирането на бял хляб е особено вредно за хората, страдащи от диабет, тъй като внезапните колебания в нивото на кръвната захар могат да бъдат опасни. Постоянната висока глюкоза в кръвта може да накара тялото ви да влезе в хипергликемично състояние. Това състояние може да доведе до сериозни здравословни усложнения като сърдечносъдови заболявания, увреждане на нервите и бъбречна недостатъчност.

 

Още по темата четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой сиБрашно, тип 500, се прави от хлебна пшеница. Никой в България не сее хлебна пшеница. Всичко е фураж за животни. Обезаразяват зърно и сеят. Но това не е хлебна пшеница, това е фуражна такава :) Хлебната е много скъпа и никой не му се рискува ако е сушава годината. Скъпичко е. Всеки сее фуражна пшеница и такава отива в мелниците. и от така правят хляб. Да, с избелители. И то с чували. Пшеницата като цяло не е скъпа и не тя оскъпява хляба. Избелителите са скъпи. :)
11
4
 
28
 
! Отговори
Натурално трениращ преди 2 години
В 100гр. Бял хляб се съдържат 50гр. въглехидратиВ 100гр. Овес се съдържат 70 гр. ВъглехидратиВъобще не е вярно, че хлябът е вреден- ВРЕДНО Е ЯДЕНЕТО В КАЛОРИЕН ИЗЛИШЪК, ОТ КОЕТО ПРЯКО СЛЕДВА НАПЪЛНЯВАНЕ!!!
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой сиБрат, верно ли? Ти не си в час, ама никак. В голямо междучасие си... от 20 години :)
9
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пшеничното брашно... да още от мелницата, тръгва с избелители. За да е бяло. Виж, ако е от хлебна пшеница, то си е бяло, ама... за фуражната пшеница си трябват избелители. И не е само заради тях да е вредно брашното. Мнооооого глутен бате а от него след разграждане се получава Зонулин. Ей там е ключа за палатката. Тровят ви и с хляба, да знаете :) Пшеницата в Блгария е фуражна, не е хлебна..... т.е фураж за животни, не хляб за хора. Нямам какво повече да кажа.
8
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без хляб трудно се наяжда човек. Особено манджа без хляб не върви. Без хляб мога да ям само някакви мазни мръвки и мазна риба. Те си вървят добре с бира. А бирата не ми върви с хляба.
7
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Три са белите отрови - бяло брашно, бяла захар, бяла сол. Към това прибавете и кравето мляко и производните му.
6
3
 
25
 
! Отговори
нъл тъй преди 2 години
Защото ще поскъпне доста, трябва да свикнем само на трици.
5
4
 
10
 
! Отговори
Ко? преди 2 години
Да добре. Ще се откажем от белия хляб като във Франция за да ядем трици. Я малко да сверим продължителността на живота там и тук.
4
4
 
37
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бял хляб с черен суджук и кана вино :)))
3
5
 
26
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Защо е по добре да спрете да пишете глупости
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не !
1
4
 
40
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
В последно време хлябът е доста набеден за вреден... поредната статия, написана от човек, който хал хабер си няма от това, що е то хляб, брашно, мелнично и хлебопроизводство.Престанете да пишете глупости и да заблуждавате хората!Веществата, за които пише в статията, не се използват от доста години. НИКОЙ не ги използва в мелниците! За нишестето:) :) Просто е нереално! Вземете да се информирате малко, как се прави пшенично брашно тип 500 и тогава пишете статии, които ще бъдат полезни за хората!

Спонсорирани публикации