Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото

Хранителните стоки са поскъпнали с 30% само за една година
19 сеп 2021 15:00, Ния Христова
123
Турците не издържат на високите цени, купуват само най-необходимото
Снимка: Pixabay
Германия се бори с инфлация от четири процента, докато в Турция тя скоро ще достигне 20 на сто. За една година хранителните стоки са поскъпнали с 30%. Наемите в Истанбул почти са се удвоили, пишат турските медии. Няма изгледи туристическият сезон да разведри ситуацията, пише "Дойче веле".
 
"Цените скачат всяка седмица! В супермаркета разваляш 100 лири и те изчезват, сякаш са десет, а не сто. Затова пазарувам вече само в малки количества и по-рядко", казва Аху, която работи като чистачка в Истанбул.
 
Хабиб, който държи малко магазинче за хранителни стоки, споделя същото мнение. 
 
"Който довчера е купувал 10 яйца, сега взима само седем", казва той. От продажбата на 30 яйца търговецът печели 30 цента, но не смее да вдигне цената. "Клиентите ме ругаят, сякаш аз съм виновен, че цените постоянно скачат. А трябва да винят политиците. Аз какво да направя? Като купувам по-скъпо, трябва и да продавам по-скъпо."
 
Криза за турската лира 
 
На касата майка с две малки деца иска да купи една лимонада, но когато чува цената от Хабиб, първо връща бутилката, но след това обаче вади от портмонето си още няколко монети и все пак плаща.
 
Дърводелецът Камуран също изразява гнева си: 
 
"Просто не е истина. Алкохолът и цигарите поскъпнаха много. Отивам да изпия една бира и ми искат цели 20 лири. Колко печели един обикновен работник на ден - 80, 100 лири. Стигат за три бири и една кутия цигари."
 
През последните години турската лира се обезцени. Камуран работи и с вносен материал, който поскъпва все повече заради слабата лира. 
 
"Имам 16 хиляди лири дълг в кредитната си карта. Вече купувам за вкъщи само хляб, яйца, мляко - такива неща.  Слава Богу, че не живеем под наем - благодарение на това можем да свържем двата края."
 
Ръст на икономиката 
 
Само за три години природният газ и токът в Турция поскъпнаха със 120%. Хранителните стоки се увеличиха с 30 на сто само за една година,а наемите в Истанбул пък експлодират.
 
В същото време статистическата служба на страната регистрира рекорден икономически ръст от 22 процента през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, белязана от пандемията. 
 
Според официални данни, безработицата в Турция е 12 процента, а сред младите хора е двойно по-висока.
 
Човешката солидарност 
 
Турският президент Реджеп Ердоган не спира да изтъква, че данните за заетостта са по-добри от тези преди пандемията. 
 
"Надявам се скоро да поставим под контрол инфлацията и да спрем спекулативното нарастване на цените в супермаркетите. Нашата битка срещу поскъпването и печалбарите ще доведе до по-нататъшно повишаване на благосъстоянието на нашите граждани", уверява Ердоган.
 
В един от работническите квартали на Истанбул просякиня моли за подаяния. Гледа към една щайга с нектарини, които вече не изглеждат свежи. "Колко струват?", пита та продавача. "Нищо, безплатни са", отвръща той.
 
"Който може да дава, дава. Солидарността между хората в тези дни става жизнзеноважна."
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
37
 
! Отговори
Да преди 2 години
Горките турци. Умират от глад вече. Но щом са толкова бедни защо не идват да чистят тоалетни и да берат ягоди и да бачкат по стоежите в богата европейска България?
57
10
 
21
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Банският Тиквар нема ли да иде пак като ханъма при Ердо да го успокои малко с ласки по слабините. Нали все за това ходи там и то на Национални празници. Сега вече като е г-н Никой може и един евнух в харема да му стане.
56
7
 
33
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Бай ви Га-ню не го плашат инфлации. Може да няма пари за тоалетна хартия, но за телефон и за кафенце в някое кръчме виднаги ще намери. Ще ръпа кори на дърветата, ама друго си е да сръбнеш едно кафенце и да кибичиш на масичката в бара.
55
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И при нас Радев прави всичко скъпо, ще има гладна зима!
54
1
 
12
 
! Отговори
Друга тема преди 2 години
В България трябва да се създаде национална институция, която да помага на нас - българите !
53
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турците ще се оправят българската *** обаче трудно малки жалки и крадливи.
52
5
 
9
 
! Отговори
Тиквата преди 2 години
Благодарение на моят голям приятел Ердоган! И тука събирам държавата та когато аз съм в нужника и другите да ги повлека.
51
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лошият живот се дължи благодарение на политиците в цял свят, докато те тънат в лукс и лъжат нациите им
50
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нас това ни чака и изобщо целия свят, голямото зануляване идва
49
3
 
20
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Много скоро ни очаква същата съдба И няма да ни е за първи пътЩе си говориме като включиме КлиматицитеТова което пише в статията е за Турция е Истина
48
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типовият хляб, който купувам, от днес струва 1,40 лв., а беше 1,10 лв. Няма да има живот в България!
47
4
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТУРСКАТА ЛИРА СЕ Е ОБЕЗЦЕНИЛА СПРЯМО ЕВРОТО СЪС 50% СПРЯМО СРЕДАТА НА МИНАЛАТА ГОДИНА НО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО! ОЩЕ ПОМНЯ КАК ПРЕЗ 2019-ТА НАРОДА СЕ БЕШЕ ЮРНАЛ ДА КУПУВА ТУРСКИ ЛИРИ ОЧАКВАЙКИ, ЧЕ ЩЕ СЕ КАЧИ А РЕЗУЛТАТА ЗА 2 ГОДИНИ Е , ЧЕ СИ ИЗГУБИХА НАД 50% ОТ ПАРИТЕ :D ТЕЯ КОИТО ИНВЕСТИРАХА ВЪВ ВЪЗДУХ БИТКОЙНИ ЗА 2 ГОДИНИ НАПРАВИХА ПАЧКА СПРЯМО ИНВЕСТИТОРИТЕ ВЪВ СТАБИЛНАТА ТУРСКА ЛРА!
46
12
 
16
 
! Отговори
Вардун преди 2 години
Ако тука стане така - бунт и сваляме мафията! И връщаме НРБ!
45
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердоган се грижи за страната си и я води към светло бъдеще!
44
6
 
17
 
! Отговори
Бай Танас преди 2 години
Гай *** е патрон високи цени не го плашат и купува каквото му душа иска, купона тук тече нон стоп.
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът на Турция е инфлацията. Преди години лирата бе по-скъпа от лева. Ако си взимал 2000 лири си имал покупателна сила на 2000 лв. Сега това са по-малко от 300 лв. Ако не са ти актуализирали заплатата мизерстваш. А те са в актуализирали, но не със 700% увеличение.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40 "Кой точно е в криза, ще се види като стане криза, а не като се обяви по новините." Явно тия хора от статията са измислени ... според "реалистите" тук.
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подарък от авторитатрния режим. Като навсякъде по света: Русия, Куба, Северна Корея, Венецуела: навсякъде червените диктатури докараха хората до това да не могат да си купуват храна. А ни искаме ЗОРЛЕМ да си докараме един такъв.
40
1
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
"От продажбата на 30 яйца търговецът печели 30 цента..." Откога официалната "стотинка" на Турция стана щатският цент, а не курушът?
39
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Догодина стават 20 г. от възшествието на султан Реджеб на трона. Време е за промяна в Турция и връщане към кемализма.

Спонсорирани публикации