Турция с атака над изборите в Германия: Призовава за бойкот

Подобни указания се чуваха и през 2014 г.
21 сеп 2021 18:23, Нели Христова
70
Турция с атака над изборите в Германия: Призовава за бойкот
Снимка: БГНЕС

В навечерието на изборите за Бундестаг из германско-турските чатове, форуми и социални медии грижливо се разпространяват препоръки как да се гласува и как не. Някои апели дори изглеждат като призиви за бойкот, пишат от DW.

Привържениците на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) активно споделят постове за германските партии, оценяват тяхната работа и дават съвети за кого да се гласува. Консерваторите не бива да получават подкрепа заради своята политика спрямо исляма. Социалдемократите също са изключени заради симпатиите им към турската опозиция. Същото се отнася и за Зелените, и за Левите. Свободната демократическа партия също не е приятел на Анкара и мюсюлманите, респективно всички тези партии са неизбираеми. Това звучи почти като призив към бойкот на изборите.

Агитацията е в полза на малките партии

Подобни указания се чуваха и преди германските парламентарни избори през 2017-а година. Тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган лично призова гласоподавателите от турски произход да не гласуват за ХДС/ХСС, Социалдемократическата партия и Зелените - те всички са врагове на Турция!

Близките до ПСР организации агитираха за Съюза на германските демократи - малка партия, основана от германски турци и участваща във вота само в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където спечели 12 процента от гласовете на избирателите от турски произход. Тези 12 процента се равняваха на 0,4 на сто от всички гласове в провинцията или на 0,1 процента от гласовете в цялата страна. На сегашните избори не участва нито една партия с турски корени. Въпреки това кръговете около ПСР искат да се намесят в изборите, които стават все по-оспорвани.

От пролетта редица млади избиратели от турски произход работят за Партията на справедливостта на 80-годишния бивш политик от ХДС Юрген Тоденхьофер, който от години се представя за експерт по исляма. Близката до Анкара мигрантска партия "Обединение за иновации и справедливост", която няма да участва на изборите за Бундестаг, също подкрепи проекта на Тоденхьофер.

Реалистични шансове няма

Германската програма на турската държавна телевизия TRT постоянно излъчва положителни материали за Тоденхьофер и неговата партия. В един от тях дори се твърди, че той може да получи девет процента от гласовете. Роденият в Гелзенкирхен футболист Месут Йозил също подкрепи политика.

Всички са наясно, че тази малка партия няма шансове да се озове в следващия Бундестаг. Но не става въпрос за това. От години лобито на ПСР се опитва да разшири своето влияние в Германия чрез малки политически субекти. Целта е дългосрочно планиране на поведението на изборите за Бундестаг и за Европейски парламент, както и при тези на местно ниво. И най-вече да се предотврати избора на "враговете на Турция" - Зелените и Левите.

Не е ясно до каква степен гласоподавателите се влияят от турската пропаганда. Общо около 1,5 процента от имащите право на глас имат турски корени. Но тези близо 900 хиляди души са пъстра и хетерогенна група.

Според изследване на университета Дуисбург-Есен и университета в Кьолн 35 процента от гласувалите германски турци са избрали социалдемократите, 20 процента - християндемократите, 16 процента - левите, 13 на сто - зелените и 4 на сто - либералите. Интересна е и оценката на тази група за турския президент Ердоган. В скалата между -5 и +5, той получава средна оценка -2,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
Tova 4e ne obi4at Erdogan ne zna4i 4e shte se obarnat sreshtu Turcia ( narochno ne slagam zapetaia pred "4e" ).
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето една голяма част от турцуте там, хич, ама ХИЧ не обичат бай ти Йоргодан.
32
4
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
I da dopalnia - krainodesni deistvia v Germania ozna4ava kraia na tazi darjava, s nikogo ne mogat da voiuvat ( osven protiv darjavi kato Liuxemburg, naprimer, xa-xa ). Turcia shte gi razmaje kato ku4eshki excrement na asfalta.
31
7
 
3
 
! Отговори
Сложно е преди 2 години
В момента се тупа топката от САЩ. Нещо като "коз в ръкава им е". Срещу ЕС. Аха ЕС се опълчи и САЩ излизат със съобщение, че признават Кюрдистан. Е пък ще настъпи Doomsday!!! Деня на страшния съд! Лошото е че сме на пътя на амуджите. И стотици хиляди от тях ще започнат да скимтят "за майка България".
30
2
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 2 години
Fantazior, kvito i partii da se poiviat, Germania e vinagi slaba.
29
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32Естествено, ще се меси. Има си и партия. Ти къде живееш :) За щастие спряхме ЮП и Белене. Проекти които щяха да закопаят България да плаща десетки години на Русия.
28
3
 
4
 
! Отговори
ДО 30 преди 2 години
Бъркаш , ако Русия се месеше в България - АЕЦ Белене , Южен Потик , Бургас - Александропулис - щяхме да сме Яки .
27
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Феса се прави на голяма работа, но един ден неговите действия, ще доведат до крайно десни партии и турците в Германия, ще видят Кристалната вечер от близо. Добре е Германия да е спяща и работеща държава...другото е лошо за цяла Европа. Феса ако си мисли,че може да се бие с тях... явно в Анадола, не е учил мкого.
26
4
 
10
 
! Отговори
Dim преди 2 години
Най-здравата изборна намеса от чужбина се прави в България! Основно от Русия! Тука тръгнали да се присмиват на Германия, че Ердоган се мъчил и то неуспешно да влия на 1,5% от избирателите в Германия ..... Жалка история!!
25
5
 
7
 
! Отговори
Wc преди 2 години
ГЕРМАНЦИИИ...СЕЛЯМ АЛЕКУМ..ТУРЦИЯ И КИТАЙ ВИ СПАСИ КОЖАТА.
24
5
 
8
 
! Отговори
Четящ преди 2 години
Статия от вчера :"В момента с дневен надник в Турция могат да се купят пакет цигари и две бири". Само предполагам какво ще е след 3 месеца. Не става така Ерогане. Озъби се на всичките си приятели. Включително на щатите. Изобщо не говоря за Израел, които контролират финансовите потоци. И за Франция не говоря, дето им взе на прицел фрегатата. Ердогане, усещаш ли скоро как Турция ще е една трета спрямо сега ?!
23
3
 
10
 
! Отговори
clown world преди 2 години
Явно Германия скоро ще има свое ДПС.
22
3
 
7
 
! Отговори
оф преди 2 години
До Смешен плачПълни глупости! Ама пълни! Синът ми от 15 години е немски гражданин. И български също! Без условия! Аман от "информирани"
21
4
 
14
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
Интересно дали исляма храни или утвърдените герански ценности подчинени на конституционно устроена държава?За тези които адаптирането е трудно и симпатизират на ердо не е ясно защо са в германия а не във турция.Ако са избягали от нещо което се случва в страната им с което не са съгласни защо ще слушат инструкците на тези от които са избягали?
20
7
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Ердоган си мисли че ще е вечно на власт .Всичко с времето си - ще се появи някой като Радев и ще го отнесе като Избори Борисов .
19
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А там някъде из Австрийските Алпи може да живее посредствен художник с малки мустачки пишещ своята книга "Моята борба" и готов да изложи идеите си за националсоциализма. В първия мовент когато Германците се откопчат от клещите на юдеомасоните непременно ще се появи такъв човек. Няма вечно извратените либерали да диктуват правилата все някога ще се променят нещата. И такива като Ердоган ще си блъскат главите да коленичат пре Германците.
18
8
 
25
 
! Отговори
Смешен плач преди 2 години
Браво на Германия! Целият вой на Ердоган е предизвикан от факта, че в Германия не е разрешено двойното гражданство. Избираш - или си германец или си оставаш какъвто си. Крайно време е и ние да премахнем двойното гражданство. Така ДПС изобщо няма да влезе в Парламента.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да гласуват за спд за адис ахметович,ясмин фахими това ти е афроазиятският германистан xaxaxaxaxaxa
16
14
 
7
 
! Отговори
. преди 2 години
Браво! Така и трябва!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 12 имаш предвид тлъстогъзото меркелсунче от полша ха-ха

Спонсорирани публикации