Връчиха Нобеловата награда за мир на церемония в Осло

Взеха я журналистите Дмитрий Муратов и Мария Реса
19
Връчиха Нобеловата награда за мир на церемония в Осло

Журналистите Дмитрий Муратов и Мария Реса получиха днес Нобеловата награда за мир на церемония в Осло, предаде Ройтерс. Те бяха обявени за лауреати в началото на октомври, припомня агенцията.

Муратов каза при приемането на наградата, че е възможно да избухне война между Русия и Украйна. По думите му хората на властови позиции в Русия активно поощряват идеята за конфликт. Руският журналист заяви, че в неговата родина политиците, които избягват кръвопролитията, обикновено са смятани за слаби, а отправянето на заплахи за война към света се разглежда като "дълг на истинските патриоти"
"Властимащите активно насърчават идеята за война", каза Муратов, който е главен редактор на в. "Новая газета".

"Освен това в главите на някои луди геополитици евентуална война между Русия и Украйна вече не е нещо невъзможно", каза той.

Според него журналистиката в Русия преминава през "тъмна долина", след като стотици журналисти, медии, правозащитници и неправителствени организации са окачествени като "чуждестранни агенти".

"В Русия това означава "врагове на народа", заяви Муратов, който посвети своята награда на "цялата общност на разследващите журналисти" и своите колеги от "Новая газета", загубили живота си.

При получаването на отличието Реса пък повтори своя призив за реформа на социалните медии.

"Нашата най-голяма нужда днес е да трансформираме тази омраза и насилие, отровната тиня, която се движи в нашата информационна екосистема, приемана като приоритет от американските интернет компании, които печелят повече пари, разпространявайки тази омраза и пробуждайки най-лошото в нас", каза филипинската журналистка, която е съосновател на новинарския уебсайт "Раплър".

Тя призова "САЩ да реформират или отменят параграф 230, законовия текст, който разглежда социалните медийни платформи като доставчици на услуги".

Муратов и Реса бяха удостоени с Нобеловата награда за мир за 2021 г. като признание за водената от тях битка за свободата на словото.

Това е първият случай, в който отличието се дава на журналисти, след като през 1935 г. то беше присъдено на германеца Карл фон Осиецки, разкрил тайната програма за превъоръжаване на Германия.

В своята реч Реса отбеляза, че Фон Осиецки така и не е успял да получи своята награда, тъй като е умрял в нацистки концентрационен лагер.

"С връчването на наградата на журналисти днес Нобеловият комитет показва, че става дума за сходен исторически момент, нова екзистенциална точка за демокрацията", каза Реса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ОслоНаграда за мир
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Vs преди 2 години
Изтрии и тоя коментар т ъ п а к!
11
1
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Какъв Асандж? Той не е казал, че Русия ще нападне Украйна и толкоз....
10
0
 
3
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Навални си чака търпеливо на опашката за пари!
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дмитрий Муратов се пъне, че щом бил лауреат на Нобеловата награда за мир, руските власти трябвало да го освободят от званието "чужд агент", финансиран отвън.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се на спечелилите наградата изобщо не им хрумна да споменат колегата си Асандж, за когото точно днес излезе новината, че ще бъде екстрадиран в САЩ, където, ако изобщо го оставят жив, го грози присъда от 175 години затвор! Ама вероятно са забравили. Този свят се превърна в пълна пародия на нормалност.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глуп0сти!
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах Сашо Диков допреди малко , беше Блъсков от Труд на гости . Личеше му на Сашко че изпълнява поръчка , гледа лошо , за момент си кръстоса ръцете , но ги пусна веднага ( това е враждебна стойка) хън , мън хвърля листове . Блъсков се държеше спокойно и нормално. Вече мисля да му прескачам предаването.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се има в предвид че тази награда се дава на хора предизвикали войни или на отявлени главпрези, само се чудя как все още не са се сетили за Буш.
4
5
 
35
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СУПЕР ТЕНДЕНЦИОЗНО ЖУРИ СЛУЖЕЩО НА ФАЩ!!! ЗА СНОУДЪН И АСАНД НЯМА ДОРИ НОМИНАЦИЯ НИКОГА , НО ЩОМ Е ПРОТИВ РУСИЯ ВЕДНАГА ПОЛУЧАВАТ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА!
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ясно, че наrлоcaксонците ще дразнят Русия с някакъв треторазреден десидент. Путин дали си е направил труда да го премести?
2
3
 
27
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Взеха ли по 1 милион като Грета Тумберг :)))
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас се унищожават медии!