Бастион срещу СССР: Защо се създава НАТО и за какво работи сега?

Организацията на Северноатлантическия договор е пакт за самоотбрана
13 фев 2022 18:58, Нели Христова
161
Бастион срещу СССР: Защо се създава НАТО и за какво работи сега?
Снимка: БГНЕС

Защо и с каква цел се създава НАТО? И как се променя Алиансът през годините - кратък исторически преглед на DW в един напрегнат момент, в който противопоставянето на силите ескалира все повече.

Съвсем наскоро, на пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, британският премиер Борис Джонсън направи сериозен исторически гаф - започна словото си с думите "Когато НАТО се създава преди 75 години...", макар този юбилей на военния съюз да предстои едва през 2024-а. Гафът се оценява като особено голям поради факта, че 70-ата годишнина на Алианса бе отбелязана със среща на върха именно в Лондон, с домакин Борис Джонсън. НАТО се създава на четвърти април 1949-а година във Вашингтон от САЩ, Франция, Великобритания, Белгия, Канада, Дания, Исландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия и Португалия.

Организацията на Северноатлантическия договор е пакт за самоотбрана. Основната му цел е да се противопостави на съветската експанзия в Европа след Втората световна война. Освен това САЩ виждат в него инструмент за насърчаване на политическата интеграция на Стария континент, както и механизъм, който да пресече възраждането на националистическите тенденции.

Предшественик на НАТО е Договорът от Дюнкерк между Великобритания и Франция от 1947-а година - предназначен да предотврати евентуална германска атака след края на войната.

Съюзът гарантира сигурност

В основата си организацията действа като колективно обединение за сигурност, чиято цел е да предостави обща защита с военни и политически средства, ако някоя от страните-членки е заплашена от друга държава.

Основополагащ е член 5 от Северноатлантическия договор, в който се казва: "Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или в Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото си за индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на ООН, ще помогне на нападнатата страна или страни, като незабавно предприеме индивидуално и съгласувано с останалите страни по Договора такива действия, каквито смята за необходими, включително използването на въоръжена сила за възстановяването и поддържането на северноатлантическата област".

Досега чл. 5 е бил задействан само веднъж - от САЩ - след терористичните атаки на 11-и септември 2001-ва година.

Бастион срещу Съветския съюз

През 1955-а година Съветският съюз отвръща на на НАТО със създаването на свое собствено военно обединение, включващо още седем източноевропейски комунистически страни. Това е Варшавският договор. Но падането на Берлинската стена и последвалият колапс на Съветския съюз през 1991-ва прокарват пътя за установяване на нова система за сигурност в Европа след края на Студената война.

Освободени от съветските си окови, много от бившите членки на Варшавския договор стават част от НАТО. Унгария, Полша и Чехия се присъединяват през 1999-а година. Пет години по-късно, през 2004-а, НАТО приема т.нар. група от Вилнюс - България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Албания и Хърватия се присъединяват през 2009-а година.

Най-новите членки - Черна гора и Северна Македония - стават част от НАТО съответно през 2017-а и 2020-а година. С тях броят на страните достига 30, а още три държави - Босна и Херцеговина, Грузия и Украйна - са със статут на "кандидат-членки".

Политика на отворените врати

В контекста на противопоставянето между Русия и Украйна, амбициите на Украйна да стане част от Северноатлантическия съюз отново се актуализираха. На срещата на НАТО в Букурещ през 2008-а година Алиансът официално приветства стремежа за присъединяване на Украйна и Грузия, без обаче да им предостави план за членство. Русия категорично се противопоставя на членството на бившия съветски сателит Украйна в НАТО.

Т.нар. политика на отворени врати на Алианса, описана в чл. 10 от Договора, гласи, че всяка европейска страна, която може да подобри и да допринесе за сигурността на северноатлантическата зона, може да се присъедини.

На сайта на НАТО се казва още: "От страните, стремящи се към членство в НАТО, се очаква да отговарят на определени политически, икономически и военни критерии, за да е сигурно, че не само ще се възползват от сигурността на Алианса, но и ще допринесат за нея.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В основата си организацията действа като колективно обединение за сигурност, чиято цел е да предостави обща защита с военни и политически средства, ако някоя от страните-членки е заплашена от друга държава."--------------------Значи нямат ангажимент към Украйна.
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още Летин, пардон, Пунин, казваше че червената революция ще залее целия свят! Сто години след това наблюдаваме че червената революция се променя в нещо друго. СССР-то умря, сега е нещо друго, утре ще бъде какво? Тези, докога ще тормозят Света като тумор? Искат да са империалисти, но не могат, горките! Само с връткане на кранчето за газ не става! Иска се икономическа мощ, наука, технологии, Интелект!!! В които неща Русия е безнадеждно изостанала в последните години.
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С НАТО до туй лято...
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко войни е водило НАТО и в колко войни е учяктвало до сега от създаването си. Колко бази по света има НАТО и защо?Колко мирни живота отне НАТО до сега и иска и още.Чрез НАТО се контролират колониите като нас.
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние им бехме най-верните другарчета на рашките, лошо нема в това, обаче по-силния изяжда по-слабия, така е в живота :)))
65
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остана да посочите поне една държава, която да е била защитена, а не нападната от НАТО от 1949-та насам.
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ се изплюха на България с F-16, а българите се гушат и се усмихват срамежливо и казват - дъжд вали.
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ имат избор - или да остъпят с позор, или да изчезнат от лицето на земята. Това означава за тях война с Русия. Русия при всички случаи ще остане, макар и с тежки поражения и загуби(ще има само губещи). Русия е твърде огромна, твърде много цели трябва да се унищожат в сравнение с възможностите на САЩ спрямо потенциала на стратегическата противоракетна отбрана на Русия. А за САЩ са достатъчни няколко ракети за да бъдат изтрити от лицето на земята, не става дума за Посейдон или за новите ракети, само добрите стари Сармат, Булава, Топол.
62
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 71 Абе вие страдате от постковид мъгла в мозъка. Какви ескадрили Су-57 бе те руснаците нямат 4 такива самолета щото единия оня ден се разби та останаха 3, той ми говори за ескадрили. Панцир С1 и С-400 Байрактарите ги направиха на салата в Либия. Абе аланкоолу разберете че Русия е гола вода бе. С когото и да влезе в бой сега ще загуби.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСамо да ти кажа една тайна. Ако не беше това въоръжение сега България щеше да е наполовината. Имаш ли идея тогава какви ракети сме изкарали от под земята? Американците са се обадили на турците и са им казали да не правят никакви глупости защото България ще ги засипе с ракети и половината Турция до Анадола няма да съществува. Въпроса е знаеш ли какви бойни глави е имало тогава на нашите ракетни комплекси? Знаеш ли че сме разполагали с крилати ракети наше производство и около 90 глави
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е реликва от Студената война, чиято цел е да обслужва геополитическите интереси на САЩ.
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО вече няма пари.
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В основата си организацията действа като колективно обединение за сигурност, чиято цел е да предостави обща защита с военни и политически средства, ако някоя от страните-членки е заплашена от друга държава."_________В такъв случай защо планира намеса в Украйна?
57
7
 
9
 
! Отговори
Измамата преди 2 години
Нато трябваше да се закрие заедно с Варшавският договор по ДОВСЕ подписън от Сащ и СССР-Русия,но?!
56
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На България сега и трябват четири ескадрили Су-57, една ескадрила Су-34, зенитно ракетни комплекси С-400, Панцир-С1, Тор, брегови комплекси Бастион-П, танкове Т-90МС поне 1000 броя, БМПТ- Терминатор, САУ Коалиция и реактивна артилерия Торнадо-С, тактически ракетни комплекси Искандер, поне 4 дизел електрически подводници клас "Лада" въоръжени с крилати ракети Калибър, системи за РЕБ Красуха 4 и пари да ги поддържаме. Охх забравих че нямаме толкова армия да ги ползва. Нищо, друг път :)))
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност целта на НАТО е, в превод от английски, "Да държи американците вътре, руснаците вън, а немците долу"...
54
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак стигнахме до екзистенциалния въпрос за българина. Филма хубав ли е или е съветски?
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 55 И всички тия самолети ги платихме с компоти а не с милиарди за 8 стари самолета. Да не говорим че през соца пари вземаха тия които работиха . Миньорите по 800 лв в Кремиковци до 1000 .А от частното селяните за два три сезона правиха пари за апартамент в София . Сега пари правят евро дупитати ,приватизатори ,мутрите на властта а тия дето работиха при соца сега ровят в кофите за б.о.кл.ук . Защо при соца никой не ровеше и станахме 9 милиона ?
52
3
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
КАКВОТО И ДА ПИШАТ ИЛИ ГОВОРЯТ NATO-СССР-РОСИЯ НЕ ВЯРВАЙТЕ ! ИСТИНАТА Я ЗНАЯТ САМО ОПРЕДЕЛЕН КРЪГ ОТ ХОРА ! ЗА НАС ОСТАВА ЛЪЖИТЕ,ЛИЦЕМЕРИЕТО И ,,ДЕМОКРАТИЧНИТЕ" ЦЕННОСТИ ! ЗАЛЪГАЛКА ЗА МАСИТЕ !
51
4
 
11
 
! Отговори
Абе преди 2 години
НАТО пет пари не дава за Украйна, но е против разширяването на Русия в посока към Балканите.

Спонсорирани публикации