НАТО иска да разположи нови бойни групи в Румъния и България

Заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа".
16 фев 2022 19:33, Нели Христова
380
НАТО иска да разположи нови бойни групи в Румъния и България
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът се стреми да увеличи усилията си за укрепване на източния си фланг, като предупреди, че заплахата от Русия се е превърнала в "новата нормалност в Европа".

В тази връзка Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани.

"Днес министрите решиха да разработят варианти за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната на НАТО, включително да обмислят създаването на нови бойни групи на НАТО в Централна и Югоизточна Европа", заяви Столтенберг след среща на министрите на отбраната на Алианса.

Министрите на отбраната на НАТО са решили да разположат нова бойна група на Алианса специално в Румъния.

"Министрите решиха да разгледат нови варианти, включително разполагането на нови бойни групи на изток и югоизток, по-специално в Румъния. Приветствам инициативата на Франция да оглави тази група", каза той.

Съединените щати заявиха, че временно разполагат около 4700 допълнителни войници в Полша, членка на ЕС и НАТО, в отговор на струпването на руски войски около Украйна.

Алиансът на НАТО обмисля разполагането на нови бойни групи в Румъния и България на Черно море, а Унгария и Словакия също са обсъждани. Франция е предложила да ръководи новото разполагане в Румъния.

Дипломати твърдят, че НАТО също така разглежда възможността за подсилване на вече разположените в Прибалтика и Полша бойни групи - понастоящем с обща численост около 5000 военнослужещи - които бяха разположени през 2017 г. в отговор на завземането на Крим от Русия.

Запитан за конфигурацията, размера и сроковете на бъдещите бойни групи, той заяви: "Все още не е взето окончателно решение, но Румъния обяви, че е готова да бъде домакин на бойна група на НАТО, Франция обяви, че е готова да я ръководи, ние приветствахме това и сега ще изчакаме препоръките на нашите военни щабове".

По-рано източници от НАТО съобщиха, че конфигурацията и размерът на бойната група на НАТО в Румъния ще съответстват приблизително на подобни групи, разположени в балтийските държави и Полша. Това са многонационални батальонни бойни групи с численост до 1000 военнослужещи, всяка от които е под командването на отделна страна от НАТО, която изпраща най-големия контингент в групата.

Членовете на НАТО се ангажира и с по-нататъшен диалог с Русия в рамките на Съвета НАТО-Русия. "Многократно сме предлагали и продължаваме да предлагаме по-нататъшен диалог в рамките на Съвета НАТО-Русия и сме готови да участваме в него. Призоваваме Русия да отвърне и да избере дипломацията и деескалацията", се казва в изявление.

В документа, изпратен до Русия, се отбелязва, че НАТО призовава Русия към дипломация и "прекратяване на струпването на сили" около Украйна. "Сериозно сме обезпокоени от мащабното, непровокирано и неоправдано военно струпване на Русия в и около Украйна и Беларус. Настойчиво призоваваме Русия да избере пътя на дипломацията и незабавно да прекрати струпването на войски и да ги изтегли от Украйна в съответствие с международните си ангажименти", се казва в документа.

НАТО възнамерява също така да води диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност.

"НАТО и съюзниците продължават да водят диалог с Русия по въпросите на евроатлантическата сигурност, включително на най-високо равнище. Подкрепяме всички тези усилия, както и усилията в рамките на Нормандския формат за изпълнение на споразуменията от Минск. Изразихме готовност да участваме в подновения диалог за европейската сигурност, иницииран от полското председателство на ОССЕ", съобщава документът.

Най-добрият начин за обсъждане на ракетните и нападателните оръжия с Русия са преките разговори, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференцията.

"НАТО е отбранителен съюз, който не заплашва Русия. Години и месеци наред говорим за готовността да седнем на масата за преговори, за да обсъдим опасенията на Русия, свързани със сигурността, и да разгледаме темата за контрола над въоръженията. Ако те са загрижени за ракетите и нападателните оръжия, най-добрият начин да се справим с това е да седнем на масата и да обсъдим как да намалим броя на ракетите. Правили сме го и преди, с Русия могат да бъдат постигнати споразумения, не само в областта на контрола на въоръженията", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
4
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Както прочетох по доло ....нека да дойдат американски войници ....да ги разпределят по селата да дежурят нощем да пазят от крадци ...те са истинската заплаха ....нали по тяхна заповед си унищожихме армията ...айде сега да помагат и на гроздобера да пазят лозята и бустаните и царевицата .....на групи по 2-3 и готово ! Пък той Путин като ни нападне ...те нали са в България ...бързо ще се прегрупират и ще спрат руското превземане на Европа :)
263
3
 
32
 
! Отговори
КуКлус преди 2 години
Значи реваха с месеци че Русия трупала войски по границата си .....сега Русия взе да се изтегля и тия да не изтарвът войната ....започват да трупат АМЕРИКАНСКИ войски по руската граница ? Кой е агресорът и кой миротворецът ? Спадне ли напрежението ...САЩ веднага почват с психо атаки и военни маневри за да не губят напрежението помежду НАТО и Русия ...камоли Украйна и Русия ! Света трябва да погледне с очите си , а не да слуша само какво му се казва . Трябва да разбере кое е истинското ЗЛО !
262
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко ще са само в базите. Ако ги разквартируват по къщите може и да се опазим от крадците, евентуално, особено по селата. Поне една вечер да мигна спокойно и сигурно, че сутринта ще осъмна.
261
2
 
21
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Не се примиряват САЩ че Русия започна деескалация на напрежението ....не спирт с внушенията че Русия щала да нападне Европа и т.н. За САЩ война в Европа е жизнено важна и с всички сили няма да позволи да има мир ! Ето ....обявиха че на 16-ти (вчера) Русия ще нападнела ...те доста дати обявиха за нападение де ...така се внушава напрежение и се превежда армията в ненужна бойна готовност за да може и двете страни да са на нокти и все по близо от война . За какво са ни американски войски в България?
260
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще разположи, безработицата и другаде е голяма. А който не храни своя, храни чужда армия. Ще пазят от извънземна инвазия...
259
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бягайте далече от НАТО и ЕС полза няма да има, а на против.Това са паразитни структури целящи собствени изгоди.
258
25
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Само така. Браво на НАТО! Трябва да разпределят повече военни в България, както и да направят още бази. Понеже джуджето убиец няма нищо друго в главата, освен как да напада съседни държави и да прави войни. И всичко това е, защото неговите крепостници живеят по-мизерно от сомалийците и единствения начин да седят мирно е да ги разсейва е с войните, който предизвиква
257
25
 
7
 
! Отговори
За НАТО преди 2 години
Браво!!! Правилният път за България е евроатлантическия! За НАТО и против Русия!!!
256
4
 
20
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Сега и американски гащници ли ще се разхождат и пазят Черноморието?
255
6
 
7
 
! Отговори
А преди 2 години
След като членуваш в дадена организация не трябва ли да си солидарен с другите страни членки? Иначе защо си в тази организация?
254
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
достатъчно!
253
11
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
30 години с напразна надежда чакам един русофил да емигрира в Русия....
252
20
 
13
 
! Отговори
му-ха-ха преди 2 години
Излезте от НАТО и Европейския съюз и след две години ще плувате през Дунава да търсите работа в Румъния!
251
6
 
18
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Нато и американската армия се командват от ционисти...поинтересувайте се
250
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В едно се убедих : тук има един-двама, фенки на краварника, които са същите онези, агитиращи за ваксини.
249
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Абе не.ща.стни с.м.отаня.ко,във всички столици в Европа които са били под нацистки ботуш има статия на Съветската армия и/или на съветския войник.Дори в Берлин!!!Ама не са ги махнали!!!Защо ли???Защото това е историческо наследство и миналото не трябва да се забравя!!!Е.лементарен си като зелена *** .Даже не знам защо ли обиждам така последната която видно има повече мозък от теб!!!
248
5
 
18
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Влизането във военни съюзи става само със съгласието на суверена т.е. народа.Или накратко референдум.Така е при демокрацията която още не съм я видял а това ,което бях чувал за нея на Запад се изпари много отдавна!!!По време на пандемията лъснаха много истини за т.н. "западни демокрации" и вече ние не искаме да сме нито търговски,нито военни партньори с тези двули.чници и л.и.цем.ери!!!
247
3
 
23
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
НАТО-военна организация основана през 1949 г. за неутрализиране на заплаха от СССР и сателитите му.Варшавски договор-създаден през 1955 г като противовес на НАТО.И какво става?Варшавския договор се разпада веднага след разпадането на СССР през 1991 г. а НАТО остава!?!?!?Въпросът е ЗАЩО???Излиза че в момента НАТО "пази" цялата планета от и само от ...РУСИЯ!?И затова всички ние,които не са ни питали искаме или не това членство/аз лично не познавам някой който да е "за"!!!/ трябва да плащаме
246
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След референдум.
245
2
 
19
 
! Отговори
Днес преди 2 години
Днес ще спя с каска, защото очаквам всеки миг Путин да излезе от някой шкаф и да ме нападне.

Спонсорирани публикации